EK wielrennen 2019 definitief naar Alkmaar
foto: Cor Vos
maandag 25 maart 2019 om 08:36

EK wielrennen 2019 definitief naar Alkmaar

Het EK wielrennen wordt komende zomer gehouden in Alkmaar. De toewijzing van het evenement aan de Kaasstad hing al langere tijd in de lucht, maar de kogel is nu definitief door de kerk melden het organiserend comité en wielerbond UEC.

Naast de bekende disciplines staat dit jaar de Mix Team Relay op het programma van het EK wielrennen, een nieuw onderdeel dat voor het eerst wordt verreden in Alkmaar. Dit onderdeel staat meteen voor de eerste dag gepland. In de dagen erna volgen de tijdritten en de wegwedstrijden. In totaal zijn er in dertien wedstrijden titels te verdienen.

‘Supertrots’
Vanuit Alkmaar wordt positief gereageerd op het binnenhalen van het EK wielrennen, waarvan Laurens ten Dam en Niki Terpstra zijn aangewezen als ambassadeurs. “We zijn supertrots dat het EK wielrennen naar Alkmaar komt en we zijn al druk bezig het parcours te testen en uit te zetten.”

Hoewel het parcours nog bekend moet worden gemaakt, wist het Noordhollands Dagblad alvast een tipje van de sluier op te lichten. Volgens de krant rijden de renners over een afgesloten parcours met onder meer het historisch centrum van Alkmaar, de molens in de polder en de kasseien van de Monnikenweg op de route.

Kandidatuur
In januari werd bekend dat Alkmaar interesse toonde in de organisatie van het EK wielrennen en dat de gemeente de mogelijkheden onderzocht om de titelstrijd binnen te halen. Burgemeester Piet Bruinooge toonde zich toen al onder de indruk van het EK in Glasgow. “De stad en de regio krijgen heel veel ‘exposure’; de wedstrijden worden allemaal in heel Europa live uitgezonden.”

Voor de definitieve kandidatuur moesten nog heel wat noten worden gekraakt. Het college van B en W moest zich buigen over de plannen en ook kwam het onderwerp op de agenda van de plaatselijke gemeenteraad. In februari gingen de lichten op groen voor de plannen en volgde de officiële kandidatuur.

Het EK wielrennen in Alkmaar wordt gehouden van 7-11 augustus.


Programma flag-nl EK wielrennen Alkmaar 2019

Woensdag 7 augustus
EK Mix Team Relay
EK tijdrijden voor junioren-vrouwen
EK tijdrijden voor junioren-mannen

Donderdag 8 augustus
EK tijdrijden voor beloften-vrouwen
EK tijdrijden voor elite-vrouwen
EK tijdrijden voor beloften-mannen
EK tijdrijden voor elite-mannen

Vrijdag 9 augustus
EK op de weg voor junioren-vrouwen
EK op de weg voor junioren-mannen

Zaterdag 10 augustus
EK op de weg voor beloften-mannen
EK op de weg voor elite-vrouwen

Zondag 11 augustus
EK op de weg voor beloften-vrouwen
EK op de weg voor elite-mannen

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.