Alles wat je moet weten over Exact Cross
Nico Dick
zondag 18 september 2022 om 00:00

Alles wat je moet weten over Exact Cross

Het veldrijden in de lage landen telt drie belangrijke regelmatigheidscriteria: de Wereldbeker, de Telenet Superprestige en de X2O Trofee. Daarnaast is er ook nog Exact Cross, een reeks van acht Belgische wedstrijden waar geen klassement aan verbonden is, maar wel een overkoepelende sponsor hebben. Dit weekend start de Exact Cross in Kruibeke.


Ontstaan

Het was in 2016 dat deze reeks wedstrijden het levenslicht zag. Organisator was SportIDee, een vzw waarin Kruibeke-organisator Kurt Vernimmen zich verenigde met Geert Vanhoof en voormalig profvoetballer Timmy Simons, de mannen achter het toenmalige Vastgoedservice-veldritteam. De Belgische bouwmarkt Brico verbond zijn naam voor drie jaar aan het initiatief.

In de eerste jaargang bestond de Brico Cross uit zes wedstrijden, respectievelijk Geraardsbergen, Meulebeke, Kruibeke, Bredene, Maldegem en Hulst. Die laatste was de enige niet-Belgische manche. Wout van Aert en Sanne Cant waren de allereerste winnaars ooit van een Brico Cross, met namen die op en rond de Muur van Geraardsbergen.

De wedstrijden werden vanaf deze eerste editie live gecoverd door de Belgische commerciële zender VTM. Dat zorgde er mee voor dat de toppers toch wel hun weg vonden naar de Brico Cross, ook al is er geen klassement aan verbonden. Dat laatste heeft overigens een reden: de Internationale WielerUnie UCI staat geen vierde regelmatigheidscriterium toe.

Wout van Aert won in Geraarsbergen de allereerste Brico Cross ooit – foto: Cor Vos © 2016


Evolutie

In de derde editie breidde de Brico Cross uit van zes naar acht manches. Ronse en Essen werden aan de zes bestaande crossen toegevoegd, terwijl Kruibeke – dat toen het BK organiseerde – werd vervangen door Lokeren.

In 2019 werd organisator SportIDee overgenomen door Golazo, al jaren het sportbedrijf achter de X2O Trofee veldrijden, een van de drie regelmatigheidscriteria. Zo traden ook Beringen en Leuven, twee organisatie van Golazo, toe tot de reeks. Hulst verdween naar de Wereldbeker.

Sinds 2019 maakt ook de Be-Mine Cross van Beringen deel uit van de Ethias Cross – foto: Cor Vos © 2021

Nog in 2019 kwamen Ethias en Rectavit in beeld als nieuwe partners. Het verzekeringsbedrijf volgde Brico op als naamsponsor, ook voor een periode van drie jaar (seizoen 2019-2020, 2020-2021 en 2021-2022). Rectavit verbond zijn naam aan de vrouwenwedstrijden. Intussen is de overeenkomst met Ethias afgelopen en wordt de Nederlandse business software leverancier Exact de nieuwe naamsponsor.

Organisator Golazo nam voor de gelegenheid ook de invulling van de acht wedstrijden stevig onder handen. Leuven, Bredene en Maldegem maken plaats voor Mol, Loenhout en Zonnebeke. “De nieuwe mix van crossen zal de kalender van Exact Cross versterken”, zegt Christophe Impens van Golazo. “Er is meer spreiding, zowel geografisch als wat de timing tijdens het seizoen betreft.”


Kalender 2022

flag-be 18 september 2022: Kruibeke
flag-be 25 september 2022: Beringen
flag-be 1 oktober 2022: Meulebeke
flag-be 10 december 2022: Essen
flag-be 23 december 2022: Mol
flag-be 30 december 2022: Loenhout
flag-be 21 januari 2023: Zonnebeke
flag-be 18 februari 2023: Sint-Niklaas

Alle Exact Crossen worden live gecoverd door VTM in België en Eurosport in Nederland. Voor de Belgen een goede gelegenheid om Michel Wuyts nog eens te horen. Hij wordt bijgestaan door voormalig wereldkampioen Niels Albert, die cocommentator is.


Erelijsten

In totaal zijn tot op vandaag 44 wedstrijden in deze koepelcrossen afgewerkt. Twee jaargangen van zes crossen, vier van acht. Mathieu van der Poel bij de mannen en Sanne Cant bij de vrouwen voeren de erelijsten aan.

Mannen:
14 overwinningen: Mathieu van der Poel
8 overwinningen: Eli Iserbyt
6 overwinningen: Laurens Sweeck
5 overwinningen: Wout van Aert
3 overwinningen: Quinten Hermans en Michael Vanthourenhout

Vrouwen:
8 overwinningen: Sanne Cant
5 overwinningen: Marianne Vos en Denise Betsema (*)
4 overwinningen: Annemarie Worst
3 overwinningen: Ceylin del Carmen Alvarado

(*) Denise Betsema won eigenlijk al 7 keer, maar 2 van haar zeges (Maldegem en Hulst 2019) werden geschrapt.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.