Hodeg houdt Bennett van vierde ritzege in BinckBank Tour

vrijdag 16 augustus 2019 om 16:06
Hodeg houdt Bennett van vierde ritzege in BinckBank Tour

foto: Cor Vos

Álvaro José Hodeg heeft de vijfde etappe van de BinckBank Tour gewonnen. In het Nederlandse Venray was hij de snelste in de massasprint. Sam Bennett, ritwinnaar van de eerste drie etappes, kwam nog sterk opzetten, maar strandde in het wiel van de Colombiaan.

Op de vijfde dag van de BinckBank Tour kreeg het peloton een biljartvlak parcours voor de wielen geschoven tussen het Belgische Riemst en het Nederlandse Venray. In de heuvelrit van gisteren in en rond Houffalize was het kaf van het koren gescheiden. Tim Wellens werd de nieuwe drager van de leiderstrui, terwijl ook Marc Hirschi en Laurens De Plus uitstekende zaken deden. Vandaag liet het peloton het Zuid-Limburgse Heuvelland links liggen en kende de route amper hoogtemeters.

Aanvankelijk reden zes renners weg uit het peloton met daarbij de Nederlanders Roy Curvers en Moreno Hofland en de Belgen Senne Leysen, Thomas Sprengers en Baptiste Planckaert. Carlos Verona completeerde het zestal. Zij zouden echter niet lang standhouden, waarna alleen Curvers doorreed. De ervaren renner van Sunweb zag vervolgens Michael Schär, Boy van Poppel en Miles Scotson aansluiten, maar ook deze vlucht was geen lang leven beschoren.

foto: Cor Vos

Dan deden Oscar Riesebeek, Willie Smit, Robert Stannard en Jasha Sütterlin een gooi naar de lange ontsnapping. Zij kregen meer vrijheid en pakten al meteen twee minuten voorsprong. De ploegen van de sprinters hadden echter duidelijk hun zinnen gezet op deze etappe en hielden daarom de kopgroep binnen schootsafstand. Bij het opdraaien van de drie lokale ronden rond Venray op 45 kilometer van de finish bedroeg de voorsprong nog anderhalve minuut.

Per ronde snoepte het peloton een halve minuut af van de voorsprong en daarmee misrekende het zich niet. De Gouden Kilometer op tien kilometer van de finish was nog voor de vluchters, maar op vierenhalve kilometer later was hun ontsnappingspoging dan alsnog voorbij. Daarop was het woord aan de sprinters. UAE Emirates en Trek-Segafredo leidden het peloton naar de laatste twee kilometer, terwijl Dylan Groenewegen buitenom naar voren werd gebracht.

foto: Cor Vos

Ook AG2R La Mondiale en Katusha bemoeiden zich met de voorbereiding op de sprint, maar van georganiseerde treintjes was geen sprake. Door de nervositeit werd gevallen, de sprinters bleven evenwel uit de problemen. Trek-Segrafredo trok de sprint opnieuw aan voor Edward Theuns, maar het was Álvaro José Hodeg die als een pijl uit een boog leek te worden afgeschoten. Sam Bennett kwam nog sterk opzetten, maar moest zijn meerdere erkennen in de Colombiaan.

Voor Bennett restte de tweede plaats, Theuns werd derde. Groenewegen werd op de zevende plek de beste Nederlander. Tim Wellens behield de koppositie in het algemene klassement.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.