Álvaro José Hodeg spurt naar ritwinst in Tour Colombia

woensdag 13 februari 2019 om 18:26
Álvaro José Hodeg spurt naar ritwinst in Tour Colombia

foto: Cor Vos

Álvaro José Hodeg heeft de tweede etappe van de Tour Colombia op zijn naam geschreven. In La Ceja was de Colombiaan van Deceuninck-Quick Step de snelste in de massasprint. Martin Laas eindigde op de tweede plaats, Juan Sebastián Molano werd derde. Hodeg neemt tevens de leiderstrui over van Rigoberto Urán.


Fernando Gaviria legde zijn ploeggenoten kort voor de start van de tweede etappe nog eens uit hoe de laatste kilometers eruit zouden zien. In de streek waardoor de renners vandaag reden, groeide de Colombiaan immers op en daarom kende hij de route dan ook op zijn duimpje. Er was hem immers veel aan gelegen dat zijn teamgenoten ook goed op de hoogte waren, want op papier zou deze rit uitmonden in een massasprint en Gaviria gold dan ook als torenhoge favoriet.

Zes renners vormden de vlucht van de dag met daarbij ook een oude bekende; Óscar Sevilla is met zijn 42 jaar een van de nestors van het peloton en haakte zijn karretje aan bij de Zwitser Simon Pellaud en de Colombianen Luis Felipe Laverde, Jose Tito Hernandez, German Enrique Chavez en Steven Cuesta. De geroutineerde Spanjaard was tevens de best geplaatste renner in het klassement (23e op 40s) na de keurige zesde plaats van Medellín in de ploegentijdrit.

Pellaud-Sevilla nog even vooruit
De voorsprong van de zes vluchters bedroeg maximaal vier minuten, maar daarna begon het peloton de marge terug te schroeven. Bij het ingaan van de laatste twintig kilometer bedroeg die nog maar 55 seconden, waardoor langzaam werd toegewerkt naar een massasprint. Voor Pellaud en Sevilla ging het voorin niet snel genoeg en dus lieten zij hun medevluchters achter. Het was echter nog een flink stuk naar de finish en ze hadden al heel wat kilometers in de benen.

Het koppel Pellaud-Sevilla hield nog even stand, maar in de laatste kilometers viel het doek. Daarop was het aan de sprintploegen om het peloton naar de finish te leiden. Deceuninck-Quick Step zette Álvaro José Hodeg uitstekend af voor de eindsprint en de Colombiaan stelde niet teleur. Hij hield de Est Martin Laas af en pakte zo zijn eerste zege van het seizoen, de vijfde seizoenszege alweer voor zijn Belgische werkgever.

Thuisrijder Gaviria kwam door nog onduidelijke redenen niet aan sprinten toe. Namens UAE-Team Emirates nam zijn ploeggenoot Juan Sebastián Molano de honneurs waar in de sprint en daarin eindigde de Colombiaan op de derde plaats.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.