Amador weigert WK te rijden door geldproblemen Costa Ricaanse bond
foto: ANSA
donderdag 6 september 2018 om 08:37

Amador weigert WK te rijden door geldproblemen Costa Ricaanse bond

Andrey Amador heeft besloten niet aan het WK wielrennen in Innsbruck mee te doen. De kopman van de Costa Ricanen wil daarmee een statement maken richting de beleidsbepalers in zijn land. Er is geen geld beschikbaar om twee andere landgenoten mee te laten doen en Amador verklaart zich solidair aan zijn collega-renners. Als er nog geld vrij komt, reist hij wel af naar Oostenrijk.

In een bericht op Facebook licht Amador zijn keuze toe. “Het WK is de enige dag van het jaar waarop Costa Ricaanse renners de kans hebben om de kleuren van Costa Rica te verdedigen voor de ogen van de hele wereld. Wat een feest zou moeten zijn, is dat verre van, omdat de drie renners die Costa Rica vertegenwoordigen geen steun hebben”, aldus de Movistar-renner.

‘Als er niets verandert, ga ik het WK niet rijden’
Amador kreeg van de bondscoach te horen dat er geen geld is en dat de twee renners die met hem mee gaan, zelf de reis moeten bekostigen. “Het hele jaar probeer ik onze vlag in de wereldtop van het fietsen te laten zien. Ik ben teleurgesteld om deze passieve houding van de wielerbond en het olympisch comité te zien”, schrijft Amador op. “Zoals u kunt begrijpen, zijn dit niet de voorwaarden voor het vertegenwoordigen van mijn land op een WK. Als er niets verandert aan de situatie, ga ik het WK niet rijden. In principe omdat ik het niet ethisch vind dat we zelf de kosten moeten betalen. Het is niet de eerste keer dat we zo’n situatie meemaken. Ik denk dat er een limiet is.”

Geen voorbeeld voor de toekomst
“Ik doe dit als klacht naar de instellingen die ons niet steunen”, aldus Amador, die vorig jaar op eigen houtje de kleding van de selectie moest regelen. “Ik denk dat we ons heel eerlijk moeten afvragen waar wel geld voor is en waarvoor er geen geld is. Sport zou in onze samenleving heel belangrijk moeten zijn. Dit is geen voorbeeld voor de toekomst. Waar gaan jonge mensen nu over dromen door dit gebrek aan steun? Ik hoop dat dit iedereen aan het denken zet en het is te hopen dat zij ons voldoende steun zullen geven om ons land in Innsbruck te vertegenwoordigen.”

RIDE Magazine
8 Reacties
Sorteer op:
6 september 2018 08:44
Beter trekt Andrei de portomonee of gaat met de pet rond in het peloton en kwakt die 5000,- op tafel. Belt de nationale krant/tv en wordt een held in eigen land..
6 september 2018 08:52
Ja hij kan het vast zelf betalen. Maar hij rijdt ook al gratis he. En dus zonder ploegmaats op deze manier in een wedstrijd waar hij niet echt kans maakt.

Wellicht heeft de bond helemaal geen geld. Of heeft amador het idee dat het er wel is maar ergens anders heen gaat.

Edit redactie: Bedankt, we hebben het aangepast.
6 september 2018 09:09
Welke twee renners zouden dan uberhaupt nog WK-waardig zijn? Volgens mij rijdt Rivera nog bij Androni, maar kan mij verder geen enkele actieve Costa Ricaanse renner voor de geest halen. Je hebt er toch niets aan als je renners afstuurt die na pakweg 40 kilometer gelost worden.
  6 september 2018 09:33
  Ik kan er ook maar weinig over vinden op PCS.
  https://www.procyclingstats.com/nation/cr/overview
6 september 2018 09:43
Een paar jaar geleden betaalde de ploeg van Amador zijn WK deelname: https://www.wielerflits.nl/nieuws/amador-gaat-toch-van-start-op-wk/

De tekst lijkt het te suggereren; maar is het wel zo dat het om twee elite renners gaat waar Amador het over heeft? (Heeft CostaRica 3 startplaatsen? Ik kan dat lijstje met startplaatsverdeling zo snel niet vinden). Kan het niet zo zijn dat het gaat om andere categorieën?
6 september 2018 11:28
Misschien dat movistar gaat betalen. Immers, een extra knecht voor Valverde, Landa of Quintana

Of denk ik nu heel erg onsportief?
  6 september 2018 23:32
  Waarom is dat zo onsportief? Of was mollema dat ook toen hij dumoulin zn giro hielp winnen?
  Is alleen onsportief vind ik als hij eigen kansen laat liggen voor een ander land. Als hij situatie zit waar hij niks zelf kan bereiken is werken voor valverde niet zo'n punt. Daar vraagt het maffe landen systeem om.
6 september 2018 11:35
Goed bezig Andrey!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.