Amalie Dideriksen wint opnieuw in Boels Ladies Tour
foto: Orange Pictures / Jos Kafoe (archiefbeeld)
vrijdag 31 augustus 2018 om 16:30

Amalie Dideriksen wint opnieuw in Boels Ladies Tour

Amalie Dideriksen heeft in Weert de vierde etappe van de Boels Ladies Tour gewonnen. De Deense was de sterkste in de massasprint, waarin zij Lucinda Brand en Lorena Wiebes nipt afhield. Annemiek van Vleuten behield de leiding in het algemeen klassement.

De vierde etappe leidde de renners van Stramproy naar Weert. In het noordwesten van de provincie Limburg was een parcours uitgetekend van 124,3 kilometer. Na een kleine honderd kilometer door het Limburgse landschap volgden nog drie lokale ronden van ongeveer acht kilometer. Israëlisch wegkampioene Omer Shapira was de eerste aanvalster en kreeg de ruimte van het peloton. Ze pakte al gauw een minuut voorsprong.

Tegenaanvallers worden teruggehaald
Meerdere rensters probeerden een tegenaanval op touw te zetten, maar niemand raakte echt weg uit het pak. Even kregen ze Shapira in het vizier, maar het peloton leek geen haast te hebben om haar op negentig kilometer van de streep weer in te rekenen. Daarna kreeg ze weer wat meer ruimte en bij het ingaan van de laatste zestig kilometer had ze een mooie marge van 3’20”. Daarmee was de nog geen bedreiging voor Annemiek van Vleuten, op wie ze 4’12” achter lag.

Bij het opdraaien van de drie lokale ronden in Weert begon het peloton stevig te zagen aan de stoelpoten van de Israëlische. Het tempo werd de hoogte ingejaagd, waardoor het tijdsverschil spoedig afnam. Op 20 kilometer was het verschil met de renster van Cylance Pro Cycling nog maar een minuut, waardoor Amy Pieters en Lisa Brennauer hun kans schoon zagen om de tegenreactie in te zetten.

Pieters en Brennauer proberen
Pieters en Brennauer gingen bij het ingaan van de voorlaatste ronde d’r op en d’r over – zoals ze dat noemen; Shapira werd na een ontsnapping van ruim honderd kilometer bijgehaald en vervolgens voorbijgereden door de Nederlandse en de Duitse. Brennauer stond in het klassement 34e op 3’34” en gold dus niet direct als bedreiging voor Van Vleuten; Pieters stond echter negende op 37” en deed dus een serieuze gooi naar de leiderstrui.

De ontsnapping hield echter geen stand; hoewel Pieters en Brennauer in korte tijd een half minuutje bij elkaar hadden gereden, was hun aanval weer voorbij van de laatste lokale ronde. Pieters was sterk en versnelde op zes kilometer opnieuw. Nog voor de rode vod van de laatste kilometer werd ze opnieuw ingerekend door de sprintersploegen die de het tempo de hoogte injoegen.

Dideriksen de sterkste
Amalie Dideriksen ging vrij vroeg de sprint aan op het midden van de weg; Lucinda Brand en Lorena Wiebes probeerden links en rechts de Deense nog voorbij te steken in de laatste meters, maar kwamen net tekort.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.