Amnesty International doet oproep aan deelnemers Tour of Saudi Arabia

vrijdag 8 november 2019 om 10:54
Amnesty International doet oproep aan deelnemers Tour of Saudi Arabia

foto: ANSA (archief)

Amnesty International vindt dat wielrenners zich moeten kunnen uitspreken over de mensenrechtensituatie in Saoedie-Arabië. Onlangs presenteerde de ASO met de Tour of Saudi Arabia een nieuwe profkoers in het land in het Midden-Oosten. “We zeggen niet dat individuele renners of ploegen de ronde moeten boycotten”, aldus Kate Allen, directeur van de Britse Amnesty International.

“Als wielrenners gaan, dan zullen zij zich moeten informeren over de mensenrechtensituatie in Saoedi-Arabië en bereid zijn om hierover te spreken”, aldus Allen tegen Cyclingnews. “Dit is het nieuwste sportevenement om Saoedi-Arabië weer in de markt te zetten en een nieuwe kans voor de Saoedische autoriteiten om het zwaar aangetaste imago van het land de sportswashen.”

Sportswashen
Met sportswashen wordt bedoeld dat een land door middel van grote sportevenementen of -wedstrijden zijn reputatie op het gebied van mensenrechten wil gladstrijken. Organisator ASO wilde niet reageren op vragen van Cyclingnews over dit onderwerp. Tijdens de introductie van de Tour of Saudi Arabia werd gesproken over een koers die voldoet aan de ‘eisen van de renners aan het begin van het jaar’ en dat het een kans was om ‘bij te dragen aan de ontwikkeling van fietsen in het koninkrijk’.

De nieuwe Tour of Saudi Arabia (2.1) wordt van 4-8 februari 2020 georganiseerd. Kort daarna staat de Tour of Oman (2.Pro), ook georganiseerd door de ASO, op het programma van 11-16 februari.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.