Amsterdam droomt van Grand Départ in 2025
foto: Cor Vos
dinsdag 9 juli 2019 om 12:48

Amsterdam droomt van Grand Départ in 2025

In 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar. Dit jubileumjaar moet worden opgeluisterd met de start van de Ronde van Frankrijk. Tenminste, dat is de bedoeling van de Amsterdamse coalitiepartijen GroenLinks, D66 en de PvdA. Zij willen een poging wagen om het Grand Départ naar de Nederlandse hoofdstad te halen, meldt Het Parool vandaag.

GroenLinks-raadslid Dorrit de Jong dient vandaag het initiatiefvoorstel in bij de gemeenteraad. Volgens De Jong waren er al plannen om een groot sportevenement naar Amsterdam te halen, maar er was nog geen evenement aangewezen. “Wielrennen is een brede volkssport waar veel Amsterdammers van kunnen genieten”, pleit De Jong voor de Ronde van Frankrijk. “Bovendien mogen we onszelf wel weer eens wat meer op de kaart zetten als fietsstad. Amsterdam was de fietshoofdstad van de wereld, maar inmiddels worden we voorbijgestreefd door Utrecht en Kopenhagen.”

Amsterdam is niet de enige Nederlandse stad die aast op de Tourstart. Rotterdam heeft interesse om in 2023, 2024 of 2025 het Grand Départ te organiseren. De Jong spreekt in de Amsterdamse krant de hoop uit samen op te kunnen trekken. “Het zou zonde zijn als we niet samenwerken, een gezamenlijk bid zou mooi zijn”, zegt hij. “Maar vanwege het jubileum is een ander jaar voor Amsterdam wat mij betreft geen optie.”

De Tour de France startte een keer eerder in Amsterdam. In 1954 organiseerde Nederland de eerste buitenlandse Tourstart. In 2015 was Utrecht de laatste Nederlandse stad die het Grand Départ organiseerde. In die stad start volgend jaar de Vuelta a España.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.