Dubbelslag Anacona in vijfde rit Vuelta a San Juan
foto: Cor Vos
vrijdag 1 februari 2019 om 17:43

Dubbelslag Anacona in vijfde rit Vuelta a San Juan

Winner Anacona heeft een belangrijke slag geslagen in de vijfde etappe van de Vuelta a San Juan, ook wel de koninginnenrit genoemd. De Colombiaan reed op de slotklim naar Alto del Colorado samen met César Paredes weg bij de groep met favorieten en dichtte het gat naar de overgebleven vluchter Cristhian Montoya. Op de top klopte hij hen dan in de sprint. Anacona nam tevens de witte leiderstrui over van Julian Alaphilippe.

De finish van deze koninginnenrit was getrokken op de top van de Alto del Colorado, een klim die de renners naar een hoogte zou brengen van 2565 meter. Officieel heeft de klim een lengte van vijftien kilometer aan een stijgingspercentage van 4,4%. Er zouden ook wat steilere stroken opdoemen, geschikt voor de springveren in dit peloton. De vraag was dan ook of Julian Alaphilippe kon standhouden als klassementsleider.

Omvangrijke kopgroep
Negen renners reden al vroeg in de koers weg uit het peloton. Het waren Rasmus Tiller, Nelson Soto, Ottavio Dotti, Matúš Štoček, Adrián Richeze, Gerardo Tivani, Iginio Lucero, José Martínez en Maxi Navarrete die de handen ineen hadden geslagen. Nog eens zes renners maakten enige tijd later de oversteek, waardoor de kopgroep groeide naar vijftien renners: Cristhian Montoya, Damiano Cima, Giovanni Pedretti, Kevin Castro, Facundo Cattapán en Orlando Garibay.

Lucera rondde als eerste de top van de Alto de Villicum, de eerste klim van de dag. Op de Baños de Talacasto, de tweede klim, versnelde Cattapán uit de kopgroep om er als eerste boven te komen. De Argentijn besloot niet te wachten op zijn medevluchters, maar door te rijden. Ook op de Alto de la Crucecita, de derde klim, kwam hij als eerste boven, waarna hij zich alsnog liet inrekenen door de zijn achtervolgers. Voor de bergtrui had hij echter een stevige slag geslagen.

Snode plannen van Movistar
Daarna was het wachten op de slotklim, de Alto del Colorado. Van de ruim acht minuten voorsprong van de kopgroep waren er aan de voet van deze klim nog tweeënhalf over – voor Cristhian Montoya, Gerardo Tivani en Orlando Garibay het sein om te versnellen. In het peloton bleek Movistar heel wat van plan, want de ploeg was niet weg te slaan van de voorposten. Het was dan ook Winner Anacona die aan de voet de lont in het kruit stak en demarreerde.

De Colombiaanse ploeggenoot van Nairo Quintana en Richard Carapaz kreeg César Paredes met zich mee. Op vier kilometer van de streep sloten zij aan bij Montoya, die de sterkste renner bleek uit de vroege vlucht. Dit drietal zou uiteindelijk gaan strijden om de winst. Hoewel Medellín met twee renners een overtalsituatie in handen had, was het echter Anacona die met de winst aan de haal ging. De Colombiaan nam tevens de leiderstrui over van Julian Alaphilippe.

Alaphilippe zakt naar tweede plek
De Fransman van Deceuninck-Quick Step kon samen met zijn ploeggenoten Petr Vakoč en Remco Evenepoel niet voorkomen dat Anacona de macht greep in de Argentijnse rittenkoers. Hij probeerde nog tot twee keer toe weg te rijden met Nairo én Dayer Quintana, maar telkens werden zij weer ingerekend door de andere favorieten. Alaphilippe kwam als veertiende over de streep op 57 seconden van Anacona en staat nu tweede in het algemeen klassement.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.