André Cardoso stapt naar sporttribunaal CAS in dopingzaak
foto: Cor Vos (archief)
woensdag 26 februari 2020 om 09:02

André Cardoso stapt naar sporttribunaal CAS in dopingzaak

De voor vier jaar geschorste André Cardoso blijft zijn onschuld bepleiten. In een openbare hoorzitting bij het internationaal sporttribunaal CAS herhaalde hij zijn statement dat hij nooit verboden middelen zou hebben gebruikt. De UCI blijft in de zaak recht tegenover Cardoso staan, schrijft persbureau AP.

Cardoso werd in juni 2017 tijdens een out-of-competition-controle positief bevonden op EPO. Hij stond toen onder contract bij Trek-Segafredo. Ondanks een negatieve B-staal bleef de renner geschorst. De ban van de Portugees duurt tot en met 26 juni 2021. “Ik heb nooit iets gebruikt in mijn carrière”, benadrukte Cardoso tijdens de rechtszetting.

“Hij moet iets weerleggen wat de UCI niet kan bewijzen”, zegt zijn advocaat Yasin Patel. “Onzekerheid moet in het voordeel van de atleet uitvallen, niet van de sportbond.” De rechtsman van Cardoso zegt dat buitensporig alcoholgebruik een oorzaak zou zijn van zijn positieve test.

De UCI blijft echter voet bij stuk houden. “De initiële positieve test was kristalhelder”, zegt Günter Gmeiner van het WADA-geaccrediteerde dopinglaboratorium in Seibersdorf. De tegenpartij wijt de negatieve B-staal aan ‘degradatie van het monster’.

Over enkele weken wordt een uitspraak verwacht.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.