Greipel en Dumoulin kritisch op organisatie Critérium du Dauphiné

zondag 16 augustus 2020 om 12:35
Greipel en Dumoulin kritisch op organisatie Critérium du Dauphiné

De bewuste valpartij in de afdaling van de Col de Plan Bois - foto: Cor Vos

Steven Kruijswijk en Emanuel Buchmann moesten zaterdag het Critérium du Dauphiné verlaten na een val in de afzink van de Col de Plan Bois. Tom Dumoulin had het na afloop al over de gevaarlijke afdaling, maar nu doet André Greipel er een schepje bovenop.

De ervaren sprinter van Israel Start-Up Nation is kritisch op de organisatie van de Franse rittenkoers. “Dit was echt respectloos naar alle renners”, zo doelt Greipel op de afdaling van de Col de Plan Bois. “De renners moeten hun gezondheid riskeren, alleen maar om beneden te komen. Het gevolg: twee potentiële klassementsrenners die uitvallen.”

Gedeelde verantwoordelijkheid 
“We willen dat de organisatie instaat voor de veiligheid.” Greipel kijkt echter niet alleen maar naar de organisatie. “Ik ben echt verbaasd over het feit dat er in het peloton nauwelijks wordt gesproken over de afdaling. En dan hebben we nog de ploegleiders, die helemaal gek worden als er een gevaarlijke afdaling aankomt.”

“Het peloton wordt dan nerveus, aangezien de kopmannen naar voren moeten worden gebracht om zo in een veilige positie te zitten. Waarom kiezen we er niet voor om samen op te trekken en gevaarlijke passages geneutraliseerd af te werken?” Buchmann heeft enkele diepe wonden opgelopen, terwijl Kruijswijk last heeft van een ontwrichte schouder.

Tom Dumoulin: “Die afdaling was levensgevaarlijk, echt een schande”
Tom Dumoulin was na afloop van de voorlaatste etappe ook niet te spreken over de afdaling van de Col de Plan Bois. “Die afdaling was echt volslagen belachelijk. Ik ben hier echt superkwaad over, dit mag nooit gebeuren. Het was levensgevaarlijk. Er lag overal grind en er waren diepe putten en gaten. Het ging ook nog eens bijna 15% naar beneden”, zo vertelt hij aan de NOS.

“Dat dit nog kan gebeuren in het moderne wielrennen, is echt een schande. Dit kost Steven zijn Dauphiné, de meest ideale voorbereiding op de Tour en misschien wel de Tour. We zijn er echt kwaad over.” Kruijswijk twijfelt zelf of hij op tijd klaar is voor de Ronde van Frankrijk. “Wat betekent dit voor de komende weken? Dat is nu nog steeds een vraagteken.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.