André Greipel schiet eindelijk raak in La Tropicale Amissa Bongo
foto: Cor Vos
zaterdag 26 januari 2019 om 11:45

André Greipel schiet eindelijk raak in La Tropicale Amissa Bongo

Het heeft even geduurd, maar André Greipel heeft zijn eerste seizoenszege voor Arkéa-Samsic te pakken. De Duitse sprinter won de zesde etappe met aankomst in Oyem, voor Youcef Reguigui en Lorrenzo Manzin. Niccoló Bonifazio eindigde slechts als zevende, maar blijft wel leider.

Kregen we op dag zes van La Tropicale Amissa Bongo opnieuw een sprint om de overwinning? Dat was dé grote vraag voorafgaand aan de 106 kilometer lange etappe naar Oyem, dat eerder al als aankomstplaats diende van de vierde rit. De etappe die werd gewonnen door de Fransman Lorrenzo Manzin.

De renners kregen opnieuw een grotendeels vlakke etappe voorgeschoteld, maar de finale beloofde spectaculair te worden, met een kort klimmetje (1 km aan 5,8%) op goed drie kilometer van de streep. Zwaar genoeg om de sprintersploegen te ontregelen?

Drie koplopers houden lang stand
Om goed 9.00 uur klonk in startplaats Bitam het startschot voor de zesde etappe. Al vroeg in de wedstrijd reden er drie renners weg: Marco Frapporti, Jayde Julius en Temesgen Buru. De Italiaan, Zuid-Afrikaan en Ethiopiër wisten uiteindelijk een maximale voorsprong bijeen te fietsen van drie minuten.

De drie koplopers werkten goed samen, maar werden net op tijd weer ingerekend door het peloton. Direct Energie (Niccolò Bonifazio) en Arkéa-Samsic (André Greipel) reden in de finale op kop, in de hoop hun sprinter naar de zege te piloteren. Het slotklimmetje zorgde uiteindelijk niet voor de gewenste verschillen, waardoor we een nieuwe (massa)sprint kregen.

Eindelijk raak voor Greipel
Hierin bleek de 36-jarige Greipel de snelste, tot grote opluchting van zijn werkgever Arkéa-Samsic. De Duitse sprintkopman verzamelde sinds de start van de rittenkoers namelijk ereplaatsen: derde, tweede, vijfde, vierde en zesde.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.