Andreas Stokbro spurt naar winst in Ronde van Vlaanderen U23
foto: Cor Vos
zaterdag 13 april 2019 om 16:54

Andreas Stokbro spurt naar winst in Ronde van Vlaanderen U23

Andreas Stokbro heeft de Ronde van Vlaanderen voor beloften gewonnen. In Oudenaarde was de 22-jarige Deen de snelste in een sprint. Vorig seizoen was de pijlsnelle renner nog vijfde in de Vlaamse klassieker en daarom werd hij ook dit jaar tot de favorieten gerekend. De Belg Cédric Beullens werd nipt tweede, Jake Stewart mocht als nummer drie mee het podium op.

Een kleine week nadat de eliterenners de Ronde van Vlaanderen betwistten, was het vandaag de beurt aan de beloften. Hen wachtte een 167,5 kilometer lange route met start en aankomst in Oudenaarde. Vorig jaar ging de overwinning naar de Australiër James Whelan, die nu uitkomt voor EF Education First.

Drie vroege vluchters
Matis Louvel, Dillon Corkery en Ben Hamilton sloegen al vroeg in de koers de handen ineen en vormden de vroege vlucht. Al in het eerste koersuur raapten de drie koplopers een voorsprong bij elkaar van vier minuten. Maar daarop begon het peloton te versnellen en liep de marge terug. Bij het ingaan van de laatste honderd kilometer bedroeg deze nog maar tweeënhalve minuut.

In het derde koersuur ging het dan hard met de voorsprong. Drie renners maakten de oversteek naar de kopgroep waaruit Corkery intussen was weggevallen, maar de verschillen nog maar klein. En op tachtig kilometer van de streep was de hergroepering een feit. Even later kregen we weer een kopgroep met drie renners.

Opnieuw was Louvel in de aanval, ditmaal met Joël Suter en Jacob Hindsgaul. Ook Niklas Märkl en Tom Van Vuchelen sloten aan. Dit vijftal pakte maximaal anderhalve minuut op de eerste achtervolgers. Lang wist deze samenstelling stand te houden vooraan, maar op dertig kilometer van de meet werden ook zijn weer bijgehaald.

Pidcock valt aan
Lang rustig bleef het niet, want bij de volgende aanval was Thomas Pidcock betrokken. De Britse crossspecialist kreeg vijf renners met zich mee: Brent Van Moer en Jens Reynders namens België, Mikkel Bjerg en Stokbro namens Denemarken en de Franse prof Mathieu Burgaudeau (Total Direct Energie). De marges bleven echter beperkt en op vijftien kilometer was alles weer samen. Daarna bleef het aanvallen regenen. Georg Zimmermann leek de beslissing te forceren, maar ook hij werd gegrepen.

In de laatste vijf kilometer sprong dan Patrick Haller weg en de Duitser zag Robin Froidevaux uit Zwitserland aansluiten. Met een kleine voorsprong doken ze de laatste kilometers in. Het duo werd pas bijgehaald in de laatste kilometer, die werd ontsierd door een valpartij. Onder anderen Pidcock en de snelle Belg Reynders gingen daarbij tegen de vlakte.

Andreas Stokbro bleef uit de problemen en spurtte naar de zege en werd zo de opvolger van James Whelan, die vorig jaar de beste was. Cédric Beullens eindigde met een klein verschil op de tweede plaats, Jake Stewart werd derde. Met Brent Van Moer (negende) en Stan Van Tricht (tiende) eindigden er nog twee Belgen in de top-10.

Stokbro houdt Beullens net achter zich – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.