Anna van der Breggen over rentree: “Komende zes maanden op niveau komen”
Anna van der Breggen - foto: Cor Vos (archief)
donderdag 20 juni 2024 om 18:03

Anna van der Breggen over rentree: “Komende zes maanden op niveau komen”

Het is echt waar: Anna van der Breggen is vanaf 1 januari 2025 weer actief wielrenster. De olympische en drievoudig wereldkampioene merkte het afgelopen jaar dat de motivatie om weer wedstrijden te gaan fietsen volledig terug kwam. “Ik kijk er naar uit om opnieuw een rugnummer op te spelden”, geeft Van der Breggen aan op een speciaal ingelaste persconferentie van SD Worx-ProTime.

Van der Breggen hing na de wereldkampioenschappen van 2021 in Leuven haar fiets aan de haak, om de ploegleiderswagen in te stappen van de ploeg waarvoor ze jaren de successen aaneen wist te rijgen. Nu maakt ze dus weer de omgekeerde beweging. “De motivatie is groot om na drie jaar weer op de fiets te stappen. Als ik de motivatie niet zou voelen, zou ik dit nooit kunnen. Dat was ook de reden waarom ik in 2021 besloot om te stoppen. Ik deed al jaren hetzelfde en voelde dat ik moe was. Jaar na jaar proberen de beste te zijn, eist veel van je. Ik heb veel wedstrijden kunnen winnen, maar fysiek en mentaal vergt het ook veel van je.”

Van der Breggen zette een krabbel onder een contract van twee jaar: “Na een periode van drie jaar waarin ik de wielersport van een andere kant heb bekeken, voel ik dat de motivatie en de wil om te fietsen weer helemaal terug is. Ik ben enthousiast om terug te komen, om weer te lijden op de fiets en om opnieuw met het team wedstrijden te rijden. Ik realiseer me nu hoeveel ik van het spel, de sport en de competitie houd. Mijn job als ploegleider vind ik ook mooi en uitdagend, maar ik besef dat ik dit werk over tien jaar ook nog kan doen. Wil ik terug keren als wielrenster dan is daar nu de tijd rijp voor. Ik heb daar enorm veel zin in.”

Meer genieten
Van der Breggen geeft wel aan dat haar mindset anders zal zijn. “Ik zal minder gefocust zijn op overwinningen in bepaalde wedstrijden of op het hebben van duidelijke doelen. Na deze lange pauze heb ik het gevoel dat het een voorrecht is om wedstrijden te kunnen rijden en wielrenner te zijn. Ik zal meer genieten om opnieuw wedstrijden te rijden. Voor mij gaat het niet meer zozeer om het afvinken van wedstrijden of overwinningen, maar meer om het genieten van de sport en de competitie.”

Ondanks dat de zevenvoudig winnares van de Waalse Pijl de laatste jaren niet stil heeft gezeten, is er de komende periode nog wel werk voor de Overijsselse. “De komende zes maanden ga ik veel trainen om op niveau te komen. Ik hoop een goede opbouw te hebben. Ik ben benieuwd op welk niveau ik terug kan komen. Natuurlijk streef ik ernaar om een betere wielrenster dan in mijn vorige periode te worden.”

“Of ik nog altijd een winnaar ben? Natuurlijk voel ik competitie in me”, geeft AvdB tot slot aan. “Ik wil altijd winnen. Dat betekent echter niet dat je altijd gaat of kunt winnen. Dat is ook prima, want dat maakt overwinningen die je hebt alleen maar mooier. Juist wanneer je moet worstelen om ergens te komen, maakt dat de beloning later alleen maar mooier.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.