Anna van der Breggen soleert naar winst in Amstel Gold Race
Foto: Sportfoto.nl/Dick Soepenberg
zondag 16 april 2017 om 14:02

Anna van der Breggen soleert naar winst in Amstel Gold Race

Anna van der Breggen heeft de hernieuwde editie van de Amstel Gold Race voor vrouwen op haar naam geschreven. De 26-jarige Europese kampioene van Boels-Dolmans ontsnapte op zeven kilometer uit een kopgroep van zes en hield goed stand in de finale, waarin ook nog de Cauberg beklommen moest worden. Haar ploeggenote Elizabeth Deignan werd tweede, Kasia Niewiadoma eindigde samen met Annemiek van Vleuten op een gedeelde derde plaats.

Slijtageslag
Van een echte kopgroep is geen sprake geweest vandaag. Het peloton werd door de snelle opeenvolging van de heuvels, en het winderige weer, compleet uit elkaar gereden. Na vijftig kilometer waren nog maar een vijftigtal rensters over in het peloton, dat door Boels-Dolmans aangevoerd werd.

Koptrio de slotronde in
Het lokale parcours rond de finishplaats Berg en Terblijt moest drie keer afgelegd worden. In die ronde waren de Geulhemmerberg, de Bemelerberg en de Cauberg opgenomen. Meerdere kopgroepen probeerden zich los te maken. Op twintig kilometer van de meet demarreerden Lizzie Deignan, Elisa Longo Borghini en Katarzyna Niewiadoma. Bij het ingaan van de slotronde hadden de drie ruim tien seconden voorsprong.

Van der Breggen gaat alleen
De achtervolgende groep kende een moment van twijfel, waardoor het gat groeide richting de halve minuut. Ellen van Dijk leidde in haar eentje de achtervolging in dienst van WorldTour-leidster Coryn Rivera. Annemiek van Vleuten probeerde op de Bemelerberg het gat van elf seconden te overbruggen. Anna van der Breggen en Rivera sprongen in het wiel mee en vonden op de top de aansluiting met de leidsters. De olympisch en Europese kampioene plaatste op zeven kilometer van de meet  een venijnige versnelling, waar de rest geen reactie op had. Binnen no time had Van der Breggen een groot gat geslagen.

Solozege
Van een goede samenwerking was bij de vijf achtervolgsters geen sprake. Met een halve minuut voorsprong begon Van der Breggen aan de laatste beklimming van de Cauberg. Niewiadoma, Longo Borghini en Deignan probeerden nog iets van het verschil goed te maken op de Cauberg, maar ook zij bleken niet opgewassen tegen de Europese kampioene, die solo de zege opeiste.

RIDE Magazine
13 Reacties
Sorteer op:
16 april 2017 14:04
Wat een kanjer! Heel mooi gedaan!
16 april 2017 14:05
Echt heel sterk gereden van haar, ze was gewoon de allersterkste. Natuurlijk is Boels op dit moment de beste ploeg in de breedte... echt bizar sterk
16 april 2017 14:07
Nederland boven in de AGR!
16 april 2017 14:07
Anna: "Dit is natuurlijk een leukere koers dan die van de mannen" :)
16 april 2017 14:12
De eerste van twee olympische kampioenen vandaag?
16 april 2017 14:31
Ongelooflijk gemiddelde, ruim een kwartier voor op schema, benieuwd naar de mannen.
16 april 2017 14:38
@flashke
Samuel Sanchez rijdt hier niet hè. ;)
16 april 2017 14:57
Hey dat is bijzonder, zowel Van Vleuten als Niewiadoma op plek drie!
16 april 2017 15:16
En het is genieten die dameskoers!! Volop koersen op alle fronten. Klasse dames. Wat mij betreft zenden ze elke koers van de dames uit. Stuk opener koetsbeeld en kijkt daardoor heerlijk weg. Lekker boeiend dat het wat minder hard gaat...
16 april 2017 15:33
En schitterend van Puck, de eerste die niet finishte, komt er wel.
16 april 2017 15:53
De mannen zullen dan toch flink wat waar moeten maken nog als ze dit spektakel willen overtreffen.
16 april 2017 17:17
Geweldig afgemaakt door Anna
18 april 2017 00:31
Hahaha die Puck, wat een lachertje. Is duidelijk puur aangenomen voor haar publicitaire aandacht. Of vond ze de rondemisters niet lekker genoeg? ;)
Mooi dat de (echte) toppers er een schitterende koers van maakten. Boels speelde het spel exact hetzelfde als in Vlaanderen: Lizzie reed half mee in de kopgroep en de achtervolgers lieten het werk over aan Van Dijk, waarna Anna kon profiteren van de tegenaanval van Van Vleuten.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.