Annemiek van Vleuten ook oppermachtig tegen de klok in Giro Rosa

woensdag 10 juli 2019 om 13:59
Annemiek van Vleuten ook oppermachtig tegen de klok in Giro Rosa

foto: Cor Vos (archiefbeeld)

Annemiek van Vleuten heeft haar roze trui in de Giro Rosa nog eens extra in de verf gezet. Nadat ze gisteren met groots machtsvertoon het dagsucces én de koppositie had veroverd, was ze ook vandaag de beste in de individuele tijdrit over 12,1 kilometer van Chiuro naar Teglio.


In aanloop naar de individuele tijdrit dreunde de machtsgreep van Annemiek van Vleuten nog na in de karavaan. Gisteren had de titelverdediger de concurrentie uit het wiel gereden op de Passo Torri di Fraele om nooit meer gas terug te nemen. Aan de finish had ze haar voorsprong uitgebreid tot bijna drie minuten. Daarmee nam ze tevens de roze trui over van Katarzyna Niewiadoma. Ook in de tijdrit naar Teglio gooide de wereldkampioene op deze discipline hoge ogen.

Verschillen werden een dag eerder al gemaakt, maar ook in de individuele tijdrit naar Teglio zou met tijd worden gesmeten – zo was de verwachting. De rit tegen de klok was niet zo’n zware klimtijdrit als vorig jaar, waardoor veel renners voor een tijdritfiets zouden kiezen op het twaalf kilometer lange parcours. Toch moesten bijna vijfhonderd hoogtemeters worden overbrugd in deze etappe.

Toptijden gestaag richting de 26’ers
Olga Deyko trapte om elf uur de tijdrit af, maar de Russische zouden we pas in de tweede helft van de daguitslag tegenkomen. Marketa Hajkova had haar collega zelfs ingehaald en zette met 29:48 een tijd op de klokken, waarop veel vrouwen in de beginfase de tanden op stukbeten. Antri Christoforou slaagde er als eerste in om de toptijd in de 28’ers te krijgen. De Cypriotische klokte 28:38.

Anna van der Breggen – foto: Cor Vos

Silvia Valsecchi schaafde vervolgens weer een stuk af van de snelste tijd en verbeterde naar 27:28, een tijd die duurzaam bleek. Want pas ruim vijftig ritten later werd de Italiaanse uit de hot seat verdreven door Hannah Barnes (27:11). Tayler Wiles bracht de toptijd in de 26’ers (26:53) en daarmee legde de Amerikaanse de lat hoog voor de vrouwen die nog moesten finishen. Onder anderen Marianne Vos, winnares van twee etappes, kwam tekort.

Van Vleuten knalt naar de winst in 24:31
Juliette Labous slaagde er toch nog in een snellere lijn te vinden en zette de snelste tijd op 26:25. Daar dook Elisa Longo Borghini (26:19) op haar beurt weer onderdoor. De absolute kanontijden moesten toen nog op de tabellen verschijnen. Eerst veegde Anna van der Breggen de tijd van de Italiaanse van de borden met 25:24, maar ook de vijfde in het klassement zou niet winnen. Het was namelijk opnieuw Annemiek van Vleuten die de concurrentie degradeerde in 24:31.

Het verschil naar haar landgenote Van der Breggen bedroeg bijna een minuut, terwijl de andere vrouwen al op bijna twee minuten waren gereden. Met Lucinda Brand eindigde er nog een Nederlandse in de top-5; de renster van Sunweb werd vierde.

Van Vleuten staat aan de leiding! – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.