Annemiek van Vleuten wint Luik-Bastenaken-Luik, volledig Nederlands podium
foto: Cor Vos
zondag 28 april 2019 om 14:47

Annemiek van Vleuten wint Luik-Bastenaken-Luik, volledig Nederlands podium

Annemiek van Vleuten heeft op imposante wijze een natte editie van Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen gewonnen. De kopvrouw van Mitchelton-Scott plaatste op La Redoute de beslissende aanval, waarna ze solo de concurrentie op twee minuten achterstand reed. Floortje Mackaij (tweede) en Demi Vollering (derde) zorgden voor een volledig Nederlands podium.

Lang gesloten
Op weg naar de eerste helling van de dag waagde Urska Bravec (BTC City Ljubljana) een moedige poging. Het peloton liet de Sloveense begaan, maar gaf haar niet veel meer dan een halve minuut voorsprong. Op initiatief van Mitchelton-Scott werd zij nog voor de eerste helling ingerekend.

De Russische Maria Novolodskaya (Cogeas-Mettler) kwam op zowel de Wanne als de Cote de Brume als eerste boven. Na de beklimming van de tweede helling kreeg zij de Canadese Leah Kirchmann (Sunweb) met zich mee. De twee reden een voorsprong van meer dan een minuut bij elkaar op een uitgedund peloton. Amy Pieters (Boels-Dolmans) ging vanuit het peloton uit de tegenaanval, maar slaagde er niet in de koplopers te bereiken.

foto: Cor Vos

Beslissende aanval op La Redoute
Op La Redoute kwamen de favorieten uit hun kot. Annemiek van Vleuten ging voor de solo, zij werd achtervolgd door Anna van der Breggen en Lizzie Deignan. Die laatste twee kregen aansluiting van Annika Langvad, Amanda Spratt (ploeggenote van Van Vleuten), Kasia Niewiadoma, Soraya Paladin, Cecilie Uttrup Ludwig en Demi Vollering. Dat deed de samenwerking niet veel goed, want Van Vleuten kon uitlopen naar 45 seconden voorsprong.

Deignan liet het daar niet bij zitten; ze ging in de tegenaanval, maar dat was op een kleine minuut achterstand. Over Roche-aux-Faucons breidde Van Vleuten haar voorsprong verder uit op drie achtervolgers: Deignan, Longo Borghini en Langvad. Het verschil liep, naarmate Luik steeds meer naderde, op richting de twee minuten. De achtervolgers werden ook nog gegrepen door de andere achtervolgende groep.

In de slotkilometers plaatste Floortje Mackaij nog een demarrage die haar de tweede plek opleverde. Eerstejaars elite Demi Vollering werd knap derde in haar eerste Luik-Bastenaken-Luik.

foto: Cor Vos

Na reeks tweede plaatsen eindelijk eens winst
Voor Van Vleuten is het – na de solo die ze succesvol afrondde in Strade Bianche – haar tweede seizoenszege. De laatste drie wedstrijden die ze reed eindigde ze als tweede: de Ronde van Vlaanderen (achter Marta Bastianelli), de Amstel Gold Race (achter Kasia Niewiadoma) en de Waalse Pijl (achter Anna van der Breggen).

Op de korte erelijst van La Doyenne bij de vrouwen is Van Vleuten de opvolgster van Van der Breggen, die de eerste twee uitgaves van deze wedstrijd won.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.