Arjen Livyns: “Hoop dit voorjaar een paar keer te verrassen”
foto: Cor Vos
Nico Dick zaterdag 6 februari 2021 om 08:00

Arjen Livyns: “Hoop dit voorjaar een paar keer te verrassen”

Interview Er waait in de Franse voorbereidingskoersen een positieve vibe door het ProTeam Bingoal-Wallonie Bruxelles. Timothy Dupont won de tweede rit in de Ster van Bessèges, waarin Tom Paquot en Ludovic Robeet al een keertje mee waren in de vroege vlucht. En vorige week werd Arjen Livyns vijfde in de GP La Marseillaise. “Ik hoop dit voorjaar een paar keer te verrassen”, vertelt de 26-jarige West-Vlaming.

Livyns blijft voorlopig een van die onderschatte renners in het peloton. Al liet hij zich intussen toch al een paar keer opmerken. Zoals in de Ronde van Vlaanderen vorig najaar, waarin hij (op Van der Poel en Meurisse na) als een van de weinige ProTour-renners lang standhield in de finale. Hij zou bij zijn debuut in de Ronde als 29e finishen.

“Ik heb mezelf daar ook verrast”, vertelt Livyns in een interview met WielerFlits. “2020 was best een geslaagd jaar, ondanks dat het een vreemd seizoen is geworden. Mijn doel was om in het najaar goed te zijn in de klassiekers en dat is me gelukt. Zo werd ik onder meer 15e in de Brabantse Pijl. Ook mijn debuut in Luik-Bastenaken-Luik was een meevaller. De goede resultaten motiveerden om in de winter opnieuw hard te werken. In de hoop dit jaar die positieve lijn door te trekken.”

Vijfde in Marseille
En daar slaagt de 26-jarige West-Vlaming voorlopig in. Vorige week zondag startte hij het nieuwe seizoen met een vijfde plaats in de Grand Prix La Marseillaise. “Ploegmaat Kenny Molly kleurde er de vroege vlucht, terwijl Lotto Soudal en Total Direct Energie het peloton controleerden. Op de twee klimmetjes in de finale (de Col des Crêtes en de Col de la Ginestre, red.) werd het peloton ferm uitgedund, maar ik overleefde vlot.”

“Een groep van dertig man sprintte in Marseille voor winst. Ik wist van vorig jaar al dat ik na een lastige koers nog een degelijke sprint in de benen heb. Met dank aan mijn goede positionering ook, sleepte ik een vijfde plaats uit de brand.” Daarmee bleef hij onder meer Tim Wellens, Matteo Trentin en Lilian Calmejane voor.

Vlakke finish
Momenteel is Livyns aan de slag in de Ster van Bessèges, als voorbereiding op het voorjaar, waarin hij de Vlaamse en de Waalse klassiekers zal combineren. “Dat zijn toch mijn lievelingskoersen. In de echte cols kom ik tekort, maar de klimmetjes in zowel de Vlaamse als de Waalse Ardennen kan ik aan. En ik ben echt op mijn best op een vlakke aankomst nèt na zo’n hellinkje. Op termijn moet dat mijn specialiteit worden.”

Livyns aan de ontbijttafel in Bessèges – foto: Bingoal-Wallonie Bruxelles

Dat het niveau in Bessèges hoger ligt dan in voorbereidingskoersen in niet-coronatijden, deert de renner van Bingoal-Wallonie Bruxelles niet. “Hoe hoger het niveau, hoe beter. Ideaal als test. Hierna volgt voor mij ook nog de Haut Var (Tour des Alpes Maritimes et du Var, red.), waarna ik klaar moet zijn voor het Belgische openingsweekend.”

Zowel Vlaamse als Waalse klassiekers
“Daarna volgen een aantal eendagswedstrijden in de aanloop naar de klassiekers. Voorlopig staan onder meer Dwars door Vlaanderen, E3 Binck Bank Harelbeke, de Ronde van Vlaanderen en de Waalse klassiekers op de agenda. Ik zal ook mijn debuut in de Amstel Gold Race maken. Dat is best veel, maar als ik het verstandig aanpak, moet dat lukken.”

Livyns is bescheiden. Ook al was hij vorig jaar met voorsprong de beste renner van Bingoal-WB in de Ronde van Vlaanderen, het kopmanschap opeisen is niet aan hem besteed. “Ik krijg uiteraard wel een beschermde rol in de eerste koershelft. Maar verder in de wedstrijd zal het zichzelf wel uitwijzen wie goed is en wie mindere benen heeft. Mijn doel? Jullie nog een paar keer proberen te verrassen met een ferme uitslag in een klassieker.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.