Arjen Livyns via Trofeo Laigueglia naar de Etna op hoogtestage
foto: Cor Vos
Nico Dick
dinsdag 1 maart 2022 om 15:43

Arjen Livyns via Trofeo Laigueglia naar de Etna op hoogtestage

Interview Arjen Livyns rijdt morgen de Trofeo Laigueglia, de Italiaanse seizoensopener. Van daaruit trekt hij met zijn Italiaanse ploegmaat Marco Tizza naar de Etna voor een hoogtestage van twee weken. “Met Bingoal Pauwels Sauces WB rijden we geen Parijs-Nice of Tirreno. Dan kies ik voor een extra stage om nog een paar procentjes beter te worden.”

Het was na Kuurne-Brussel-Kuurne dat de 27-jarige Livyns ons even te woord stond. De West-Vlaming was op de Brugsesteenweg slechts als 87ste gefinisht, maar reed zich wel een paar uur in de kijker via de vroege vlucht. “Een bewuste actie”, vertelt Livyns. “Door mijn knieoperatie eind december begon mijn voorbereiding pas later. Ik ben nog niet helemaal top.”

“Concreet: wanneer de toppers van Quick-Step of INEOS in de hellingenzone de koers laten ontploffen, had ik toch nog moeten passen. Daarom werd ik getipt om voor de vroege vlucht te kiezen, ook al omdat de wind richting Kuurne in de rug blies. In de hoop dat er na de heuvelzone een groep zou komen aansluiten en ik op die manier kon overleven.”

Bas Tietema
Prima beslissing van Livyns, want het voorspelde scenario kwam uit. “Alleen werden we teruggepakt en konden we niet voor de overwinning rijden. Maar inderdaad, het was de juiste keuze denk ik. Met Van der Hoorn en Durbridge waren een paar jongens mee die zo’n ontsnapping kunnen dragen. Zelf was ik ook wel in orde én ik had Bas Tietema mee als ploegmakker. Bas deed wat langere kopbeurten en hield me uit de wind.”

Zaterdag was Livyns ook al in de weer in Omloop Het Nieuwsblad. “Ook daar heb ik proberen anticiperen om dan iets te forceren op de Haaghoek. Helaas zat er niet genoeg op, maar ik geraakte wel mee over de Berendries. Pas op de Muur moet ik afhaken, maar ik werd wel nog 29ste. Nog eens, met die meniscusoperatie in gedachten, mag ik niet klagen over de conditie.”

Ploegmaat Bas Tietema deed een paar extra lange kopbeurten in Kuurne – foto: Cor Vos

Woensdag rijdt het lichtgewicht van Bingoal Pauwels Sauces WB de Italiaanse seizoensopener Trofeo Laigueglia. “Ik kan je nog niet vertellen met welke ambitie ik er van start ga. Ik ken het parcours zelf niet, maar hoorde wel dat het een lastige wedstrijd wordt. Laten we eerst afwachten hoe de benen tegen woensdag reeds gerecupereerd zijn. Dan gaan we meer weten.”

Van E3 tot Parijs-Roubaix
En na afloop rijdt Livyns door naar de Etna (vulkaan op Sicilië) waar hij aan een hoogtestage van twee weken begint. “Op aanraden van mijn nieuwe Italiaanse ploegmaat Marco Tizza”, vertelt hij. “Hij is daar al een paar keer geweest en is er ook nu bij. Op de Teide was geen plaats meer om te logeren. Van de Sierra Nevada hoor ik minder goede verhalen.

Met de ploeg kunnen we geen Parijs-Nice of Tirreno-Adriatico rijden. Dan is het kiezen tussen een aantal wedstrijden van het genre Monseré, Nokere of Lillers rijden, of op stage gaan. Uiteindelijk koos ik voor dat laatste, in de hoop gedurende die twee weken nog een paar procentjes beter te worden in functie van het Vlaamse voorjaar.” Daarin rijdt Livyns het blok vanaf de E3 Saxo Bank Classic tot en met Parijs-Roubaix.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.