Arlenis Sierra klimt naar de overwinning in openingsrit Ruta del Sol voor vrouwen
Archiefbeeld van Sierra, toen ze nog niet voor Movistar reed - foto: Cor Vos
dinsdag 3 mei 2022 om 15:38

Arlenis Sierra klimt naar de overwinning in openingsrit Ruta del Sol voor vrouwen

Arlenis Sierra heeft de eerste etappe gewonnen van de Ruta del Sol voor vrouwen. De 29-jarige renster van Movistar kwam als eerste over de streep, die op de top van de Puerto de Arenas lag. Mavi García en Ricarda Bauernfeind mocht als tweede en derde mee op het podium. Sierra is meteen ook de eerste leidster.

De Ruta del Sol voor vrouwen werd meteen afgetrapt met een zeer zware etappe. De rensters moesten slechts 105,5 kilometer afleggen, maar aan het einde van de etappe wachtte een lastige beklimming. De finish van de openingsrit lag namelijk op de Puerto de Arenas (8,8 km aan 3,8%). Het zwaarste punt van die beklimming lag in de eerste kilometers, waar er stroken moesten omhoog gereden worden die opliepen tot en met 8%.

De etappe werd onderweg gekeurd door een vierkoppige vlucht van de dag die bestond uit Idoia Eraso (Laboral Kutxa Fundación Euskadi), Alessia Bulleri (Eneicat-RBH Global), Mireia Benito (Massi-Tactic) en Matilda Field (Roxsolt Liv SRAM). Het viertal kreeg een voorsprong van een goede twee minuten op het peloton. In dat peloton waren onder meer de dames van Movistar en UAE ADQ vooraan bezig met het verschil niet te groot te laten worden. 

Wachten op de slotklim
Op tien kilometer van de streep, vlak voor de voet van de laatste beklimming van de dag, werden de vier rensters echter gegrepen. Op de beklimming naar Arenas was het Mavi García die de debatten opende. De renster van UAE ADQ werd gecounterd door Paula Andrea Patiño, maar de Colombiaanse van Movistar geraakte toch niet tot bij de sterke García. Vervolgens probeerde Arlenis Sierra het dan maar om het gat naar García te dichten. De renster uit Cuba deed dat ook met succes, op vier kilometer van de streep kon ze aansluiten bij de leidster.

Kort daarachter reed nog steeds Patiño, zij had ondertussen gezelschap gekregen van Ricarda Bauernfeind (Canyon//SRAM Generation), zij probeerden samen nog terug te komen naar de kop van de koers. Dat lukte echter niet, de strijd om de overwinning ging tussen García en Sierra. Het was uiteindelijk de 29-jarige Sierra die de sprint à deux won. Bauernfeind legde beslag op de derde plaats.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.