Arlenis Sierra snelt naar zege in slotrit Vuelta a Andalucia, Mavi García wint klassement
foto: Cor Vos (archief)
zaterdag 1 juni 2024 om 15:02

Arlenis Sierra snelt naar zege in slotrit Vuelta a Andalucia, Mavi García wint klassement

Mavi García heeft de Vuelta a Andalucia voor vrouwen gewonnen. In de vierde en laatste etappe kwam haar leiderstrui niet meer in gevaar. Silke Smulders behield haar tweede plek. De ritzege ging naar Arlenis Sierra, die zich de snelste toonde van een uitgedund peloton. Quinty Ton werd tweede in de daguitslag.

De Vuelta a Andalucia voor vrouwen werd afgesloten met een honderd kilometer lange rit van Alhaurín de la Torre naar Pizarra. Op de route lagen twee gecategoriseerde beklimmingen, de Alto del Caminito del Rey (6,2 km aan 3,1%) en de Puero Martinez (3,3 km aan 6,4%). Vanaf de 730 meter hoge top van deze laatste helling ging het nog 25 kilometer in voornamelijk dalende lijn naar de finish.

Het peloton bleef in de openingsfase aanvankelijk bij elkaar. Op een gegeven moment wisten vijf rensters een gaatje te slaan, maar zij werden al snel weer ingerekend. Daarna probeerde Joscelin Lowden het. De Britse van Uno-X kwam wel weg en vergaarde in haar eentje een voorsprong van een minuut. Die voorsprong verdedigde ze met hand en tand, maar net voor de top van de Puerto Martinez werd ze weer in de kraag gevat.

Sprinten in Pizarra
Precies op dat moment ging Mireia Benito ervandoor. De renster van de Spaanse selectie, die normaal gesproken uitkomt voor AG Insurance – Soudal, kwam als eerste over de top en dook de afdaling in. Het verschil was beperkt, maar Benito bleef de meute nog lang voor. Door het werk van Movistar kwam alles echter toch weer bij elkaar in de slotkilometers. We zouden gaan sprinten om de zege.

In die sprint maakte Movistar-renster Arlenis Sierra het werk van haar ploeggenotes vakkundig af. De Cubaanse toonde zich de snelste van het uitgedunde peloton en boekte zo haar eerste seizoenzege. Geletruidraagster Maví Garcia finishte in het peloton en kroonde zich zo tot eindwinnares.

42