Armstrong over dopingverleden: “Deden wat we moesten doen om te winnen”
Lance Armstrong - foto: Cor Vos (archief)
vrijdag 24 mei 2019 om 11:59

Armstrong over dopingverleden: “Deden wat we moesten doen om te winnen”

In 2013 gaf Lance Armstrong bij Oprah Winfrey toe gedurende zijn wielercarrière doping te hebben gebruikt. Destijds zei hij dat het hem speet hoe hij zich had opgesteld in zijn dopingzaak, maar inmiddels ziet hij dit anders. De Texaan is nu vooral dankbaar voor de lessen die hij heeft geleerd. Dit blijkt uit een interview met NBC Sports, dat volgende week zal worden uitgezonden. 

“Ik wist dat er messen zouden worden gebruikt in het gevecht, niet alleen vuisten”, blikt Armstrong terug op de begindagen van zijn nog altijd veelbesproken wielerloopbaan. “Ik had ook messen bij me, maar op een dag komen mensen met geweren aan. Dat is het moment waarop je zegt: of ik vlieg nu terug naar Texas niet wetende wat te doen óf je loopt naar de wapenwinkel. Ik wilde nog niet naar huis, dus ik ging naar de wapenwinkel”, legt de intussen 47-jarige Armstrong uit in het gesprek.

“Ik wil mezelf geen excuses voorhouden dat iedereen het deed of dat we zonder nooit hadden kunnen winnen. Dat is allemaal waar, maar uiteindelijk ben ik degene die de beslissing heeft genomen om te doen wat ik heb gedaan. Ik wilde niet naar huis. We deden wat we moesten doen om te winnen”, vervolgt hij. “Legaal was het niet, maar ik zou niets anders doen; ook al verlies je er veel geld mee en ga je van hero naar zero gaan.”

“Het was een fout die tot veel andere fouten leidde en uiteindelijk tot de grootste onthulling in de sportgeschiedenis, maar ik heb er veel van geleerd”, zegt de Texaan. “Natuurlijk had ik gewild dat het allemaal niet gebeurd was, maar dat is een ander verhaal. Ik had mijn lesje niet geleerd als ik me niet gedroeg zoals ik me heb gedragen. Als ik doping had gebruikt zonder iets te vertellen, was dit allemaal niet gebeurd. Maar ik smeekte ze om achter me aan te komen. Ik was een gemakkelijk doelwit.`

Armstrong moest na zijn bekentenis zijn zeven Tourzeges inleveren, en daarnaast werd hij na zijn bekentenis aanvankelijk aangeklaagd door de Amerikaanse regering. Ruim een jaar geleden ontliep hij een rechtszaak door een miljoenenschikking.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.