Zeger Schaeken
zondag 28 april 2024 om 18:29

Arnaud De Lie bezorgt Lotto Dstny mentale opkikker: “Heel belangrijk voor onze ploeg”

Video Iedereen die Lotto Dstny een warm hart toedraagt zal opgelucht hebben ademgehaald toen Arnaud De Lie met overmacht de Famenne Ardenne Classic won. De Waalse kopman sprintte zoals veeleer en lijkt dus in orde te zijn na een lastige periode. “Quote”, vertelt sportief directeur Kurt Van de Wouwer in gesprek met WielerFlits.

Kurt, Arnaud wint meteen bij zijn rentree. Zagen jullie dit aankomen?
“Het was zijn eerste wedstrijd na de stop, dus het was afwachten. We hadden dit natuurlijk gehoopt, maar we wisten het niet op voorhand. We tastten wat in de duisternis. Dat hij dit nu al doet, is heel goed en belangrijk voor hem en de ploeg.”

Welke indruk gaf hij jullie de afgelopen dagen?
“Hij was vrij ontspannen. Dat is niet evident, want dit was een thuiswedstrijd voor hem. Er waren hier heel veel supporters die speciaal voor hem kwamen. Ondanks dat we de druk van alle kanten hebben geprobeerd af te houden, waren de verwachtingen groot. Het was hier geen WorldTour-deelnemersveld en dus was het aan ons om de koers te dragen. Dat hebben we heel goed gedaan. Arnaud heeft zelf ook de perfecte koers gereden en het perfect gemaakt.”

Die druk proberen afhouden, is dat iets waar jullie bij hem actief mee moeten bezig zijn?
“Dat is heel moeilijk. Arnaud heeft die druk onrechtstreeks over zichzelf opgeroepen. De laatste drie jaar is hij als een komeet naar boven geschoten. Al wat hij deed was goud. Hij won heel veel. Het verwachtingspatroon was daardoor heel groot. En dan kom je ook eens in een mindere periode. Maar dat kan ook een leerschool voor hem zijn.”

Wat is nu precies die oorzaak van die mindere periode geweest?
“Het is een samenloop van verschillende oorzaken. Ten eerste werd hij ziek toen hij op hoogtestage was in Tenerife. Het rendement van die hoogtestage was dus niet waar we op hadden gehoopt. Daarna was er die valpartij in Le Samyn. Daardoor ging hij niet in ideale omstandigheden naar Parijs-Nice.”

“Achteraf was het misschien beter geweest om hem daar niet te laten starten, maar dat is nu makkelijk om te zeggen. En dan was er ook nog de ziekte van Lyme. Die aaneenschakeling maakte dat we in die situatie gekomen zijn. Het was dus verstandig om even te resetten.”

Is die periode nu volledig achter de rug na deze zege?
“We moeten niet te hard van stapel lopen. Dit was wel een grote mentale opkikker. Volgende week is er met de Tro Bro Léon ook een koers die hij heel graag rijdt. Zo kijken we dus weer verder.”

Jullie hadden grootse plannen met hem dit jaar, hij zou de Tour rijden. Gaan die plannen door?
“Voorlopig is er nog niks gewijzigd aan de verdere planning. Stel dat er de volgende weken zaken zijn die mislopen, zullen we het natuurlijk wel herbekijken. Alleen een dommerik durft zijn planning niet te wijzigen. Maar voorlopig blijft alles zoals het voorzien was.”

Arnaud zei in het begin van het jaar meermaals dat hij naar de Olympische Spelen wil. Rekenen jullie daar nog op?
“Dat is niet aan ons. Dat is een beslissing van Sven (bondscoach Sven Vanthourenhout, red.). Dat wachten we gewoon rustig af. Ik denk dat het nu aan ons is om gewoon te presteren en het van wedstrijd tot wedstrijd goed te doen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.