Arnaud De Lie moest uit fysiek én mentaal dal kruipen: “Dit kon bij elke ploeg gebeuren”
Interview Hosannastemming na een derde plaats? Bij Lotto en Arnaud De Lie heeft de Brussels Cycling Classic op zondagmiddag duidelijk veel teweeggebracht. Al sinds midden februari haalde de Belgische kampioen zijn beste niveau niet meer, maar na de koers in de Belgische hoofdstad kunnen we toch voor het eerst weer spreken van positieve signalen. Lotto-ploegleider Nikolas Maes heeft de hoop voor een goede Tour de France nog niet opgegeven. “Dit resultaat was echt nodig”, klinkt het.
Na een tweede mislukt voorjaar op rij, kon De Lie ook drie weken terug bij zijn comeback in de Rund um Köln geen potten breken. Na minder dan een uur koers moest hij roemloos terug naar de ploegbus keren. “Maar dat was echt een schok voor het systeem, hij had last van respiratieproblemen”, aldus Maes. “Het is niet dat hij in staat was om maar veertig kilometer te koersen, maar hij moest terug wennen aan de competitie. Die koers heeft een vertekend beeld gegeven.”
In Brussel was het duidelijk anders. Op de hellingen stak hij zijn neus al aan het venster, om aan het einde nog een sterke sprint te rijden. “We hadden al signalen dat het conditioneel goed zat. Wat hij in Brussel heeft gedaan, is geen verrassing. Het is een andere Arnaud dan enkele weken terug. Als je hem toen in de team-meeting zag, keek hij soms afwijkend en hield hij zich afzijdig. Nu is hij duidelijk weer mee in het verhaal. Hij heeft zondag opnieuw de bevestiging in zijn hoofd gekregen dat hij nog altijd coureur is. En een goede ook.”
Waren de problemen van De Lie dan louter iets mentaals? Waar vorig seizoen de Ziekte van Lyme als boosdoener werd aangeduid, communiceerde het team deze keer niet over een mogelijke fysieke oorzaak. Alleen sportief manager Kurt Van de Wouwer liet op een bepaald moment vallen dat ‘het niet voldoende is om 90 procent voor je sport te leven’. De ploeg greep ook in door zijn externe trainer Gaëtan Bille te vervangen door de interne trainer Kobe Vermeire.
“Ik denk dat de woorden van Kurt niet helemaal juist zijn geïnterpreteerd destijds. Het is duidelijk dat Arnaud niet goed in zijn vel zat, maar fysiek en mentaal gaan hand in hand. Als iemand zich niet goed voelt op mentaal vlak, gaat hij automatisch niet goed trainen en zich niet honderd procent verzorgen. Daarmee zeg ik niet dat Arnaud nalatig was, maar hij was wel in een mentale staat die het niet toeliet om te presteren.”

De Lie bij zijn rentree in Keulen – foto: Cor Vos
De ploeg is daar volgens Maes op de juiste manier mee omgegaan. “Het heeft op zo’n moment weinig nut om hem te vragen om die laatste procentjes te geven. We hebben met de performance-staf veel klinische onderzoeken gedaan, veel dingen laten uitsluiten en veel met hem gepraat. Maar uiteindelijk moet de renner zelf toch de klik maken. We spreken altijd van ‘marginal gains’, maar als de basis er niet is, dan heb je geen renner. Dan mag er nog zo veel talent in zijn benen zitten, het moet er wel uitkomen. Maar als het even niet lukt, is dat zo. Als ploeg moet je dat soms aanvaarden en hem zo goed mogelijk blijven ondersteunen. Ik ben ervan overtuigd dat zoiets in elk team kan gebeuren.”
“Nog altijd iets te zoeken in de Tour”
In Brussel maakte De Lie ‘de klik’ dan toch. Lotto-CEO Stéphane Heulot toonde zich achteraf emotioneel, en ook bij de rest van de ploeg leek die derde plaats iets los te maken. “Het parcours dat hij heeft afgelegd, was echt niet gemakkelijk”, zegt Maes. “Er zijn zo veel emoties geweest in de afgelopen twee jaar. Dat podium kan hem in de goede richting drijven, misschien is hij weer definitief vertrokken. En als Arnaud goed in zijn vel zit, gaat hij supersnel groeien. De Tour is dichtbij, maar ik denk dat hij daar zeker iets te zoeken heeft.”
In de voorbereiding richting La Grande Boucle zal De Lie hard moeten blijven werken. Met de Ronde van Zwitserland staat niet de gemakkelijkste wedstrijd op zijn programma. “Dat wordt conditioneel weer een serieuze test om zich klaar te stomen. Daar moet hij echt in het juiste koersritme geraken en het goede gevoel zoeken. En als hij daar is, zal hij in de weinige kansen die liggen te wachten, ook voor een mooi resultaat proberen te gaan. Daarna is ook het Belgisch kampioenschap een doel.”
De belangrijkste afspraak van de zomer vinden we echter in Frankrijk. Niet alleen voor De Lie zelf, maar Lotto zelf is nog altijd op zoek naar een tweede naamsponsor, waardoor publiciteit op het grootste toneel broodnodig is. “We weten van vorig jaar dat het in de Tour op details aankomt. Zijn eerste week was toen echt goed, maar het mag altijd iets meer zijn. We mogen alleen niet vergeten dat Arnaud geen pure sprinter is. Hij moet zijn ideale parcours vinden, het moet allemaal meezitten. Hij is natuurlijk geen topsprinter, maar je weet nooit wat er voor hem kan.”
Om te reageren moet je ingelogd zijn.