Arnaud Démare boekt knappe zege in Tour de Wallonie

dinsdag 30 juli 2019 om 17:08
Arnaud Démare boekt knappe zege in Tour de Wallonie

foto: Cor Vos

Arnaud Démare heeft de voorlaatste etappe gewonnen van de Tour de Wallonie. De Fransman van Groupama-FDJ bleek na een lastige wedstrijd de snelste sprinter. En dat is toch wel opvallend, aangezien Démare deel uitmaakte van de vroege vlucht. De leiderstrui blijft om de schouders van Loïc Vliegen.

Met Vliegen in de leiderstrui begon het peloton vandaag aan de voorlaatste etappe van de Tour de Wallonie. De renners reden van Villers-le-Bouillet naar Lieurneux, waar na 178,2 kilometer de finishstreep was getrokken. Het peloton kreeg onderweg wel enkele klimmetjes te verwerken, maar de etappe leek geschikt voor de sterkere sprinters in het peloton.

Sterke kopgroep, Gerts virtueel leider 
Het was daarom wel verrassend dat Arnaud Démare voor de aanval koos. De sprintkopman van Groupama-FDJ wilde de spurt niet afwachten, en ging samen met zijn eveneens snelle landgenoot Thomas Boudat, Elmar Reinders, Emiel Vermeulen, Floris Gerts en veldrijder Toon Aerts op pad.

Deze zes koplopers kregen een maximale voorsprong van zes minuten, waardoor Gerts (38e op 3:22 van Vliegen) zich een tijdje virtueel leider mocht noemen. De Nederlander van Tarteletto-Isorex hoefde zich echter geen illusies te maken, aangezien het verschil kleiner en kleiner werd. Met nog vijftien kilometer te gaan was de hergroepering een feit.

Vluchters worden ingerekend 
We kregen echter geen traditionele aanloop naar de sprint, aangezien het lastig was om de boel te controleren. Zo probeerden Diego Rosa en Quinten Hermans er vanonder te muizen, maar zij kregen geen ruimte van de sprintersploegen. Ook een groepje met Jelle Vanendert wist niet uit de greep te blijven van het uitgedunde peloton.

De 23-jarige Zweed Lucas Eriksson kreeg niet veel later wel de nodige ruimte, waardoor hij met een mooie voorsprong begon aan de laatste vijf kilometer. De renner van Riwal Readynez wist het alleen ook niet vol te houden tot de streep, waardoor we alsnog gingen sprinten.

Démare wint toch nog 
Kévin Reza leek zijn sprintkopman Bryan Coquard perfect te piloteren, maar de kleine Fransman moest zijn sprint toch te vroeg beginnen. Hierdoor viel de renner van Vital Concept-B&B Hotels stil, waar zijn landgenoot Démare optimaal van wist te profiteren.

De 27-jarige Démare – die lange tijd in de aanval reed – bleek de snelste van het pak. Hij versloeg de Pool Szymon Sajnok en de Belg Stijn Steels. Het is voor de Fransman zijn vierde zege van het seizoen, na een ritoverwinning in de Giro d’Italia en twee etappes in La Route d’Occitanie.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.