Arnaud Démare spurt naar etappewinst in Boucles de la Mayenne
foto: Cor Vos
vrijdag 28 mei 2021 om 17:10

Arnaud Démare spurt naar etappewinst in Boucles de la Mayenne

Arnaud Démare heeft de tweede etappe van de Boucles de la Mayenne naar zijn hand gezet. In Évron spurtte de Franse renner van Groupama-FDJ naar de dagzege. Niccolò Bonifazio eindigde als tweede, Kristoffer Halvorsen werd derde.

Vroeg in de etappe reden vier man weg. Žiga Jerman, Stan Dewulf, Ángel Fuentes en Francisco Galván sloegen de handen ineen en zij zagen even later Morne Van Niekerk nog aansluiten. Zij pakten vier minuten voorsprong op het peloton, waar Alpecin-Fenix, de ploeg van leider Philipp Walsleben controleerde.

Toen de wedstrijd in de heuvelzone was aangekomen, begon de voorsprong van de vijf leiders terug te lopen. Eerst probeerden Bob Jungels en Rasmus Tiller al weg te rijden uit het peloton, later viel ook Benoît Cosnefroy aan. De Franse renner reed alleen naar de kop van de koers, waar Jerman met nog 85 kilometer te gaan moest lossen. Ook Fuentes kon niet meer volgen.

Cosnefroy, Dewulf, Galván en Van Niekerk begonnen met drie minuten voorsprong aan de klim Le Montaigu, de vierde klim van de dag. Daar moest Van Niekerk de andere vluchters laten gaan. In het peloton gingen zich steeds meer ploegen met de achtervolging bemoeien, onder meer Uno-X en Groupama-FDJ.

Vluchters blijven lang vooruit
In de laatste veertig kilometer begon de voorsprong van de drie overgebleven aanvallers terug te lopen, maar toch hielden zij nog lang stand. Galván kwam met nog vijf kilometer te gaan in de problemen en moest Cosnefroy en Dewulf laten gaan. De Frans-Belgische alliantie werd pas na de rode vod bijgehaald, waarna een sprint de beslissing moest brengen.

Niccolò Bonifazio ging de sprint aan, maar Arnaud Démare wist het laken naar zich toe te trekken. Dankzij zijn etappezege steeg de Franse kampioen naar de tweede plaats in het klassement, waar Walsleben aan de leiding bleef. Morgen krijgen de sprinters een nieuwe kans als het peloton van L’Huisserie naar Craon koerst.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.