Arnaud Démare wint enerverende derde etappe in Slowakije

vrijdag 20 september 2019 om 17:19
Arnaud Démare wint enerverende derde etappe in Slowakije

foto: Cor Vos

Arnaud Démare heeft de derde etappe van de Ronde van Slowakije op zijn naam geschreven. Op de oplopende aankomst in Hlohovec sprintte de Fransman het snelst van een uitgedund peloton. Yves Lampaert kwam als vijfde over de finish en behield het geel.

Zo bergachtig als gisteren werd het parcours vandaag niet op weg naar Hlohovec. De Slowaakse rittenkoers ging verder waar die een dag eerder gestopt was, namelijk in Ružomberok. Glooiende wegen brachten de renners na tachtig kilometer in Vyšehradné bij de eerste klim van de dag, ruim 25 kilometer later gevolgd door Bojnický Vrch. Dan ging het in dalende lijn naar Hlohovec, waar in de laatste tien kilometer de derde en laatste klim nog wachtte.

Kenny Molly op jacht naar bergpunten
Vier renners reden al vroeg weg uit het peloton. Mateusz Grabis, Gašper Katrašnik, Kenny Molly en Martin Urianstad sloegen de handen ineen en breidden hun voorsprong snel uit. Molly stond voor aanvang van de etappe derde in het bergklassement en wilde middels de ontsnapping zijn puntentotaal verder opvijzelen. Het peloton, onder aanvoering van Deceuninck-Quick Step van leider Yves Lampaert liet de vluchters niet te ver wegrijden en hield ze op twee à drie minuten.

Al op de eerste klim sloeg Molly zijn slag door zes punten op te strijken en daarmee ging hij aan Idar Andersen voorbij in het bergklassement. Ook op de klim bij Bojnický kwam de Belg als eerste over de top, waardoor hij leider Martin Salmon tot op één punt naderde. In de tien slotkilometers waren er weliswaar nog zes punten te verdienen op de laatste klim, maar vermoedelijk zou daar het peloton als eerste overheen komen.

Peloton breekt uiteen in waaiers
In het vervolg begon de voorsprong van de kopgroep namelijk steeds verder terug te lopen. Ook BORA-hansgrohe begon zich nadrukkelijk met de koers te bemoeien en op twintig kilometer van de finish waren de vluchters ingelopen. Yves Lampaert handhaafde zich goed van voren, terwijl het peloton flink was uitgedund door waaiers. Amper zestig renners begonnen aan de laatste tien kilometer, waar nog een klim van tweede categorie restte vlakvoor finishplaats Hlohovec.

Bolletjestrui Salmon was alert en pakte daar nieuwe belangrijke punten voor het bergklassement, waarin hij Molly dichtbij had zien komen. Het peloton lag weliswaar uiteen in stukken, maar de favorieten hadden zich niet laten verrassen. Op de oplopende finale in Hlohovec was Arnaud Démare de beste. Alexandr Riabushenko eindigde op de tweede plaats, Alexander Kristoff werd derde. Yves Lampaert kwam als vijfde over de streep en bleef leider.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.