Arnaud Démare wint Vattenfall Cyclassics
zondag 19 augustus 2012 om 17:10

Arnaud Démare wint Vattenfall Cyclassics

foto: Sirotti

Arnaud Démare heeft de Vattenfall Cyclassics op zijn naam geschreven. De renners van FDJ-BigMat was in Hamburg de snelste renner in een massasprint. André Greipel (Lotto-Belisol) eindigde als tweede, voor Giacomo Nizzolo (RadioShack-Nissan). Tom Veelers (Argos-Shimano) was op een negende plek de beste Nederlander.

De enige Duitse WorldTour-wedstrijd op de kalender kende in de aanloop naar de verwachte massasprint enkele vluchtpogingen. Vroeg in de wedstrijd ontstond er een kopgroep van drie man. Gregor Gazvoda (AG2R), Jesse Sergent (RadioShack) en Andreas Dietziker (NetApp) kleurden de wedstrijd, maar zouden het niet tot het einde vol houden. Na 175 kilometer was hun vlucht – vooral op aandringen van Team Sky – ten einde. Een nieuwe vluchtersgroep van vijf man slaagde er evenmin in vooraan te blijven.

Bij de laatste twee beklimmingen van de Waseberg probeerden enkele renners de koers opnieuw open te breken. Met name de Belgen waren actief. Boonen, Van Avermaet en Vanmarcke waren betrokken in een vluchtersgroep van elf man, terwijl Ben Hermans het na de laatste passage solo probeerde. Omdat de verschillen klein bleven, volgde er telkens een hergroepering. Een aanval van Dimitri Muravyev (Astana) in de slotkilometers bleef eveneens zonder succes.

In de straten van Hamburg ging Mark Renshaw tijdens de sprint van een grote groep vroeg aan, maar op de versnelling van Démare had niemand een antwoord. De nog maar 20-jarige oud-wereldkampioen bij de beloften boekte zijn eerste grote overwinning. Als eerste Fransman wint hij de Vattenfall Cyclassics. Een valpartij waarbij Daryl Impey (Orica-GreenEDGE) hard onderuit ging ontsierde de finale.

Vattenfall Cyclassics 2012
1. Arnaud Démare (Frankrijk/FDJ-Bigmat)
2. André Greipel (Duitsland/Lotto-Belisol)
3. Giacomo Nizzolo (Italië/RadioShack-Nissan)
4. Tom Boonen (België/Omega Pharma-Quick Step)
5. Edvald Boasson Hagen (Noorwegen/Team Sky)
6. Mark Renshaw (Australië/Rabobank)
7. Heinrich Haussler (Duitsland/Garmin-Sharp)
8. Manuel Belletti (Italië/AG2R La Mondiale)
9. Tom Veelers (Nederland/Argos-Shimano)
10. Borut Bozic (Slovenië/Astana)
Volledige uitslag

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.