Arndt sterkste vluchter in Igualada, Van der Sande derde
zaterdag 31 augustus 2019 om 17:10

Arndt sterkste vluchter in Igualada, Van der Sande derde

Nikias Arndt heeft de achtste etappe van de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. De Duitser van Team Sunweb was in Igualada na een rit van 166,9 kilometer de sterkste renner uit de vroege vlucht.

Het Vuelta-peloton opende vandaag de tweede week met een overgangsetappe door een glooiend Catalaans landschap. Na drie aankomsten bergop, kregen de renners vandaag met slechts één gecategoriseerde klim een ander soort etappe voorgeschoteld. Een grote groep van 21 renners koos al vroeg in de rit voor de aanval.

Samenstelling vlucht van de dag
Alex Aranburu (Caja Rural-RGA), Jorge Arcas (Movistar), Nikias Arndt (Team Sunweb), Fernando Barceló (Euskadi – Murias), David de la Cruz (Team INEOS), Silvan Dillier (AG2R La Mondiale), Nic Dlamini (Dimension Data), Nicolas Edet (Cofidis), Ruben Guerreiro (Katusha-Alpecin), Carl Fredrik Hagen (Lotto Soudal), Sergio Henao (UAE-Team Emirates), Jesús Herrada (Cofidis), Jonas Koch (CCC), Jonathan Lastra (Caja Rural-Seguros RGA), Tobias Ludvigsson (Groupama-FDJ), Luis León Sánchez (Astana), Peter Stetina (Trek-Segafredo), Zdeněk Štybar (Deceuninck-Quick Step), Dylan Teuns (Bahrain Merida), Martijn Tusveld (Team Sunweb) en Tosh Van der Sande (Lotto Soudal).

Enkel Jumbo-Visma, EF Education First, Mitchelton-Scott en Burgos-BH hadden geen renners mee. Het peloton liet de grote kopgroep begaan. De Astana-ploeg van leider Lopez nam de verantwoordelijkheid bepaalde het tempo van de achtervolging. De Fransman Edet (op 6:24 van de leider) reed als best geklasseerde renner virtueel in het rood.

Stetina opent de finale
De Puerto de Monserrat vormde onderweg de enige beklimming die meetelde voor het bergklassement. Stetina was de eerste die de debatten opende. De Amerikaan passeerde als eerste de top en kreeg kort erna gezelschap van de Spanjaarden Barcélo en Herrada, voordat in de afdaling een grotere groep aan wist te sluiten.

Richting Igualda begon het te regenen. Op een versnelling van Guerreiro volgde een reactie van opnieuw Barcélo. Later wisten ook Tusveld en Aranburu aan te sluiten, maar in de finale zaten de voormalige medevluchters de vier op de hielen. Een gretige Tusveld ging na een demarrage tegen de grond. Op drie kilometer van het einde kwamen de achtervolgers vooraan aansluiten.

Ludvigsson probeerde het solo, maar werd bijgehaald door Stybar. De Tsjech ging erop en erover, maar viel even later stil. In de sprint om de dagzege bleek Arndt over het snelste eindschot te beschikken. Hij bleef Aranburu en Van der Sande voor en bezorgde met zijn ritzege zijn ploeg Sunweb een enorme opsteker.

foto: Cor Vos

Edet nieuwe leider
Het peloton finishte op meer dan negen minuten van winnaar Arndt. Edet werd na afloop gehuldigd als nieuwe leider en vertrekt morgen in het rood aan de bergetappe naar Cortals d’Encamp.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.