‘ASO schrijft vrouwenwedstrijden niet in voor Women’s WorldTour 2020′

maandag 29 april 2019 om 17:01
‘ASO schrijft vrouwenwedstrijden niet in voor Women’s WorldTour 2020′

foto: Cor Vos

De ASO heeft volgens Thijs Rondhuis (de organisator van onder meer de Boels Ladies Tour) de vrouwenwedstrijden niet ingeschreven voor de Women’s WorldTour. Dit heeft mede te maken met de eis dat WWT-koersen vanaf 2020 minimaal 45 minuten live-uitzending moeten verzorgen.

Er was de nodige consternatie: na de live-uitzending van de Amstel Gold Race door de NOS was duidelijk dat de ASO en Waalse zender RTBF géén live-registratie verzorgden voor de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Annemiek van Vleuten noemde het ‘een gemiste kans’.

Kostbaar
Volgens Rondhuis is het niet zo makkelijk om die uitzendingen te verzorgen. De vraag is of de nationale omroep of commerciële zender bereid is om zendtijd beschikbaar te stellen en te investeren. “Een live uitzending produceren is erg kostbaar, een kwalitatieve (minimale) live productie maakt men met al gauw 20-25 mensen. Kortom: bij het produceren van één wielerwedstrijd gaat het om enorme bedragen. In de Waalse wedstrijden lijkt de RTBF niet bereid die investering te doen”, zegt Rondhuis tegen CyclingOnline.

Geen investering vanuit UCI
Rondhuis vindt het een ongezonde situatie dat de UCI minimaal 45 minuten uitzending eist van de organisatoren. “Deze verantwoordelijkheid wordt voor de volle honderd procent bij de organisatoren neergelegd, bij de UCI is niet de bereidheid om hier in (mee) te investeren”, aldus de organisator. “Daarom heeft de ASO hun wedstrijden, ook La Course en de Madrid Challenge, niet aangemeld voor de Women’s WorldTour. Er wordt in de kritiek op deze organisatie voorbij gegaan aan het feit dat men de afgelopen jaren wel vier grote wedstrijden voor vrouwen heeft willen organiseren.”


Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.