Astana mag WorldTour-licentie behouden
donderdag 23 april 2015 om 18:36

Astana mag WorldTour-licentie behouden

De licentiecommissie van de UCI heeft besloten dat Astana zijn WorldTour-licentie mag houden. De commissie zal het team uit Kazachstan wel blijven observeren, zo meldt Cyclingnews.

De UCI gaf in december opdracht voor een onderzoek naar het team. Het team kreeg daarop een voorlopige licentie toegewezen. De juristen van de internationale wielerunie vonden de bevindingen sterk genoeg om de licentie van de ploeg opnieuw tegen het licht te houden. De UCI liet vervolgens in een persbericht weten: “De audit toont aan dat er een groot verschil is tussen wat de directie verklaarde in december en de realiteit.” De ploeg van de Nederlanders Lieuwe Westra en Lars Boom verdedigde zich vorige week tegenover de commissie en lijkt nu met de schrik vrij te komen.

Astana mag door dit besluit gewoon starten in alle belangrijke wedstrijden van dit seizoen en dus kan Vincenzo Nibali komende zomer in het shirt van Astana zijn Tourwinst verdedigen.

RIDE Magazine
76 Reacties
Sorteer op:
23 april 2015 18:39
Jaaa :D
Ook ik kom met de schrik vrij.
23 april 2015 18:43
right... :6
23 april 2015 18:44
In één woord schandalig. Het wielrennen kan helaas nog altijd niet serieus genomen worden als het om doping gaat dus.
23 april 2015 18:44
Dat was dus een goed stukje onderzoeksjournalistiek van Kerckhoffs destijds.
23 april 2015 18:45
Het zou prachtig zijn als er volgende week nog een Astana wielrenner wordt betrapt. Dan zijn de poppen namelijk echt helemaal aan het dansen en kan het niet anders dat Astana alsnog hun licentie kwijt raakt.
23 april 2015 18:49
Het is in het wielrennen net zo als in de echte maatschappij. De strafmaat houdt geen gelijke tred met de publieke opinie. Of juridisch lastig te bewijzen schuld die leidt tot vrijspraak is in beide werelden vast en zeker voer voor discussie en onbegrip van het publiek.
23 april 2015 18:53
@123poetertjes De enige die Kerckhoffs serieus neemt, is Raymond zelf. Ik vind het wel goed dat Astana de licentie behoudt, anders kan 95 % van de ploegen hun licentie inleveren.
23 april 2015 18:57
Beschamende storm in een glas water dus.

Die mensen die geen wielrennen volgen en zeggen dat het allemaal junks op fietsen zijn... Ik ga er vanaf nu niet meer tegen in.
23 april 2015 18:57
@alsjewint

en gelukkig maar, anders zouden er opnieuw lynchpartijen en dergelijke plaats kunnen vinden...

zo staat de uci natuurlijk wel een beetje in zijn blootje na enkele hardere uitspraken...
23 april 2015 19:18
Al een poos niet gereageerd, omdat de wielersport met Astana in het peloton één grote farce is.
Het kijken niet waard!
Met dit nieuws ben ik er nu helemaal klaar met deze sport.

Bedankt UCI!
23 april 2015 19:20
Dit komt toch niet als een verassing lijkt me. Nu snapt Mart ook waarom Nibali afgelopen zondag een vreugde versnellinkje plaatste!!
23 april 2015 19:23
Een uitspraak zoals al lang van tevoren was te verwachten en was voorspeld.

Ik kan alleen maar zeggen dat ik er niet blij mee ben dat mijn verwachting uitkomt.

triest nieuws voor het wielrennen
23 april 2015 19:26
Transparantie blijft een utopie, net als een schone dopingvrije sport.
Verkeerde diplomatie is hier meer op zijn plaats. Het oude en nieuwe wielrennen hand in hand. En zoals gebruikelijk zullen er rond de Tour de France weer allerlei verhalen op gaan duiken en blijft de cirkel rond en gewoon doordraaien.
23 april 2015 19:33
@ ghost.... Hoe kan je tegelijk wielersupporter zijn EN het prachtig vinden als er weer een ploeg zou verdwijnen....
23 april 2015 19:34
Lars & Lieuwe gefeliciteerd!
23 april 2015 19:35
Top! De romantiek van het wielrennen moet gewoon blijven:)
23 april 2015 19:40
Zo gemakkelijk dit, enerzijds, want je weet vooraf dat het hierop uitmondt, aan de andere zijde een groots zwaktebod.

Ik baal oprecht, had de hoop op een krachtiger signaal.
23 april 2015 19:42
@roberto

klaar zijn met de sport omdat astana mag blijven rijden? Dan had je beter al jaren geleden afgehaakt en ik kan je dan tegelijkertijd aanraden om alle sporten te laten vallen...
23 april 2015 19:43
Dit is begrijpelijk. Maar voor de mensen die nu de UCI de 'schuld' gaan geven.
Die licentiecommissie is onafhankelijk, en min of meer de rechter. De UCI het OM en Astana de verdachte. De licentiecommissie heeft gezegd dat het bewijs van de UCI niet sterk genoeg is.
Als de licentiecommissie dat wel zou vinden, zou Astana in 'hoger beroep' gaan bij het CAS.
En de vorige keer bij Katusha gingen ze keihard onderuit bij het CAS. Dus die pijnlijke nederlaag is in ieder geval voorkomen.
Dus nu blijkt dat de huidige UCI regels niet voldoen om een ploeg op ethische criteria (hoe meet je 'ethiek'?) de licentie te ontnemen en moet de UCI dus de eigen regels gaan aanpassen zodat dat wel mogelijk is. En volgens mij kan de UCI maar 1x per jaar dmv een congres de regels aanpassen.
23 april 2015 19:44
@Giant-Greenedge

Daar heb je helemaal gelijk in. De publieke opinie is vaak het gevoel dat hen onrecht gedaan wordt als iemand er zonder straf vanaf komt. Aan de ene kant begrijpelijk, maar mensen realiseren zich vaak niet dat bij onzorgvuldige rechtspraak je zelf ook een keer in zwaar weer kan komen terwijl jouw schuld dan ook niet bewezen hoeft te zijn.
De UCI kan hierdoor hun wensen om tot sancties te komen ook vaak niet uitvoeren omdat er juridische valkuilen zijn. De aankondiging van het intrekken van de Astana licentie kwam volgens mij van de Telegraaf. Dat bericht werd toen direct ontkent door de UCI dus in dit geval valt dat de UCI niet te verwijten dat ze met veel poeha een straf aankondigen die ze toch niet konden uitvoeren.
23 april 2015 19:53
Dan zullen de woorden van Fuglsang vorige week toch geholpen hebben ;)
23 april 2015 19:54
Het lijk er erg op dat Coockson een kruistocht tegen het wielrennen begonnen is.
Hij brengt met zijn nieuwe commissies het wielrennen naar de rand van de afgrond.
Laat hij zich eens gaan bezig houden met de veiligheid van de renners en de enorme
zwaarte van de parcoursen die er overal opduiken.
23 april 2015 20:03
Het is nieuws, maar ik weet niet of ik het 'positief' of 'negatief' moet noemen. Ik weet werkelijk waar niet wat ik ervan moet vinden. Aan de ene kant zou het een goed signaal zijn, juist ook omdat Astana een ploeg is die vaak in dopingnieuws naar buiten komt. Aan de andere kant dupeer je zo ongelofelijk veel mensen als je de ploeg nu ineens geen licentie geeft... Sommige mensen terecht, anderen onterecht, maar toch....
23 april 2015 20:09
whatever
23 april 2015 20:11
Goed nieuws. Kunnen we tenminste de rest van het seizoen gewoon genieten van de aanvallen van Nibali en consorten. Het zou heel jammer zijn geweest als de meest attractief koersende ploeg uit koers zou zijn gehaald.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.