Atapuma klimt naar zege in Zwitserland, Latour nieuwe leider
foto: Sirotti
woensdag 15 juni 2016 om 17:28

Atapuma klimt naar zege in Zwitserland, Latour nieuwe leider

De vierde etappe in de Ronde van Zwitserland 2016 is bijgeschreven op het palmares van Darwin Atapuma. De 28-jarige Colombiaan van BMC reed op de slotklim naar Carì solo naar de winst. Warren Barguil eindigde als tweede, net voor zijn piepjonge landgenoot Pierre Latour. Peter Sagan loste al vroeg en moet zijn leiderstrui afstaan aan 22-jarige Latour, die met vier tienden van een seconde Wilco Kelderman aftroeft.

Tolhoek ook morgen in de bergtrui
Vanuit de start was het vrijwel direct klimmen naar de Furkapass (2436 meter boven zeeniveau). Een kopgroep van liefst 24 renners (!) kneep er tussenuit. Daarbij zaten onder meer de Nederlanders Bram Tankink (LottoNL-Jumbo), Laurens ten Dam (Giant-Alpecin), Pieter Weening, Michel Kreder en bergtruidrager Antwan Tolhoek (Roompot-Oranje Peloton). Het 22-jarige klimtalent uit Yerseke kwam knap als eerste boven op de Furkapass en verzekerde zich met twintig nieuwe punten op dat moment al van een dag extra in de bergtrui. Ook morgen start Tolhoek dus in het blauwe kleinood.

Tolhoek dag langer in het blauw - foto: Sirotti

Tolhoek dag langer in het blauw – foto: Sirotti

Weening helpt geloste Tolhoek
Na een lange afdaling stond met de Gotthardpass (2102 meter boven zeeniveau) de volgende Alpenreus op het programma. Op de flanken van deze klim moest Tolhoek in natte en koude weersomstandigheden voorin de rol lossen. Bovenop de top demarreerde Weening om de punten voor zijn ploeggenoot weg te kapen, maar Darwin Atapuma dwarsboomde dat plannetje. In hun kielzog begonnen ook Eritrees kampioen Natnael Berhane, Tim Wellens, Winner Anacona, Hubert Dupont, Joe Dombrowski en Kanstantin Siutsou als koplopers aan de afdaling. Het peloton met de favorieten rondde de top op anderhalve minuut van de acht renners aan kop. Peter Sagan was op dat moment al overboord gekieperd en volgde op drie minuten.

Atapuma op jacht - foto: Sirotti

Atapuma op jacht – foto: Sirotti

Atapuma speelt alles of niets
Op de slotklim naar Carì bleken Atapuma, Berhane en Wellens de sterkste renners voorin. De Colombiaan rammelde al vroeg aan de boom en loste zijn medevluchters in een zoektocht naar de ritzege. In het peloton bepaalde Sky het tempo voor kopman Geriant Thomas. Na diverse versnellingen bleven met Wilco Kelderman, Warren Barguil, Tejay van Garderen, Rui Costa, Miguel Ángel López, Pierre Latour, Andrew Talansky, Ion Izagirre en Thomas daar uiteindelijk de sterkste renners over. Barguil deed op anderhalve kilometer voor het einde een verwoede poging om de BMC-solist op kop nog terug te halen, maar Atapuma hield nipt stand. In het kielzog van Barguil sprintte Kelderman naar een vijfde plek, waardoor de renner van LottoNL-Jumbo zich leek te verzekerden van de gele trui. De jury rekende echter twee seconden tussen hem en nummer drie Latour, waardoor de jonge Fransman met vier tienden verschil in zijn voordeel de nieuwe leider is.

Pierre Latour houdt Wilco Kelderman uit het geel - foto: Sirotti

Pierre Latour houdt Wilco Kelderman uit het geel – foto: Sirotti

RIDE Magazine
138 Reacties
Sorteer op:
15 juni 2016 17:32
Goh! Op 't verkeerde Been. Goede nieuws: piek zou veel te vroeg zijn. TLJ met te slappe ploeg om koers te maken ; ) Ahhh, wat jammer dat Gesink er niet bij is.
15 juni 2016 17:33
Ene keer vallen de honderste in nederlands voordeel en de andere keer niet ;)
15 juni 2016 17:33
Correctie, Latour idd
15 juni 2016 17:34
Man, wat een verschrikking die commentatoren. Het is je baan! Zorg dan dat je alle scenario's van tevoren in je hoofd heb zitten en ga niet hard dingen roepen die je niet zeker weet...
15 juni 2016 17:34
Kan je zowel WF als PCS niet verwijten. Twee staan in dezelfde seconde. Beetje azijnpisserij xistnc
15 juni 2016 17:34
@LyndaLid

Oja, was ik even vergeten. Been is natuurlijk een hogere autoriteit dan de jury/UCI.
15 juni 2016 17:34
Jammer voor Kelderman. Wel lekker gereden. Zag er sterk uit en durfde te pokeren.

Die Latour, daar gaan we nog vaak van horen.
15 juni 2016 17:35
Prachtig dat Atapuma zich revancheert voor de koninginnenrit in de Giro, jammer dat Kelderman het net niet redt, en hij heeft een slagje op Barguil goed te maken voor het wit straks in de Tour.
15 juni 2016 17:35
Wat bezielde Van Garderen? De concurrenten op sleeptouw nemen naar jouw ploegmaat en wanneer er dan een versnelling volgt, deze doodleuk laten wegrijden.

Mooi van Atapuma. Was wel bijna een herhaling van de Giro.
15 juni 2016 17:35
Die Been kan ook verrekte weinig.

Goed gereden van Kelderman, lijkt toch echt bij de sterkste 3 te horen.
15 juni 2016 17:35
Kelderman, v. Garderen en Rui Costa de sterksten? Snap niet waarom ze niet grotere verschillen maakten, hoewel het voor Kelderman goed is om nog geen trui te hebben.
15 juni 2016 17:35
Alleen maar goed dat TLJ de trui niet hoeft te verdedigen. Die Latour gaat natuurlijk van Kelderman verliezen in de tijdrit.
15 juni 2016 17:35
@dumoman
Weet niet waar hij uiteindelijk geëindigd is, maar ik had hem er iets langer bij verwacht.
15 juni 2016 17:35
Jammer van het missen van de leiderstrui maar Kelderman is echt dik in orde, die Latour is wel te pakken. Hoe hij van achterin die groep soeverein naar de kop toe reed zag er zeer sterk uit. Zo hoeft hij in ieder geval morgen niet direct op iedereen te reageren, de TdS is nog 3 bergritten en een tijdrit lang.
15 juni 2016 17:35
Lotto jumbo wordt laatste maanden wel vaak gepakt op honderste van seconden. Maar goed dit kan wel voordelig zijn deze keer.
15 juni 2016 17:36
Het kakelt maar en het kakelt maar.
15 juni 2016 17:36
Voordeel voor TLJ is dat ze morgen de lastigste etappe niet hoeven te rijden op kop!
Als Kelderman vervolgens de leiding pakt kan de ploeg het wel aan met de volgende etappes die iets minder lastig zijn.
Daarnaast ITT van 16 km golven ideaal voor Kelderman!
Van Garderen en Kelderman de grootste kanshebbers naar mijn mening
15 juni 2016 17:36
Interessant want Kelderman de aankomende dagen kan laten zien, misschien durven Thomas en van Garderen niet in het rood te gaan en is het slim om zelf er wel voor te gaan, hij leek de hele klim prima te zitten en geenszins in het rood te gaan.

van Garderen liep wel tactisch dom te kloten maar 'bah' verdient het niet echt, eerder 'tjongejonge',
15 juni 2016 17:36
Mooi voor Atapuma, de overwinning lijkt hem veel te doen. Kelderman lijkt samen met Thomas, Van Garderen en Costa de sterkste. Het zou me niks verbazen als hij van die 4 de beste tijdrit gaat rijden.
15 juni 2016 17:36
Prachtig! Atapuma gun ik het absoluut. Zijn Giro had eigenlijk al beloond moeten worden met een ritzege!

Die Latour is ook ongelofelijk goed bezig!
15 juni 2016 17:36
@Piet Lut
Daar zijn regels voor. En als het close is, vertel dan over die regels i.p.v. te gokken. Dat deed Van Bellegem prima op de Belgische betaalzender, ondanks dat zijn co-host meende het zeker te weten.
15 juni 2016 17:38
Overigens lijkt het me nu wel een hels karwij te worden voor Costa om deze Ronde van Zwitserland te winnen. Drie aankomsten bergop en een tijdrit: de sterkste zal nu toch wel winnen. En Latour, Kelderman, Van Garderen en Lopez (die komt nog) lijken me de beste klimmers.

Als Tejay maar niet wint. Verder vind ik alles best.
15 juni 2016 17:38
De verwachte Nederlander presteert goed, dus nu gaat het gezeik over het commentaar van Jose Been. Het is tenslotte Nederland, er moet altijd iets te zeiken zijn ;) Wees blij, ik moest het volgen op een zouteloze Zwitserse stream die Matthias Frank als topfavoriet aanduidde.
15 juni 2016 17:39
Toch wel heerlijk hoe Been met haar ge-Jooooehooooe toch wel even te kakken wordt gezet. En die droogkloot van een Traksel ernaast: "Dit is juist fantastisch nieuws." Dat breekt mijn dag toch wel even.

Fraaie zege trouwens. Ik zou graag een reisje door de gedachtekronkels van Van Garderen willen nemen, want daar huppelen volgens mij bijzondere wezens rond.
15 juni 2016 17:39
In vergelijking met Kelderman en Thomas rijdt Barguil natuurlijk slechte tijdritten. Die moet nog iets gaan proberen. Niks kunnen zien van de rit helaas.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.