Atapuma klimt naar zege in Zwitserland, Latour nieuwe leider
foto: Sirotti
woensdag 15 juni 2016 om 17:28

Atapuma klimt naar zege in Zwitserland, Latour nieuwe leider

De vierde etappe in de Ronde van Zwitserland 2016 is bijgeschreven op het palmares van Darwin Atapuma. De 28-jarige Colombiaan van BMC reed op de slotklim naar Carì solo naar de winst. Warren Barguil eindigde als tweede, net voor zijn piepjonge landgenoot Pierre Latour. Peter Sagan loste al vroeg en moet zijn leiderstrui afstaan aan 22-jarige Latour, die met vier tienden van een seconde Wilco Kelderman aftroeft.

Tolhoek ook morgen in de bergtrui
Vanuit de start was het vrijwel direct klimmen naar de Furkapass (2436 meter boven zeeniveau). Een kopgroep van liefst 24 renners (!) kneep er tussenuit. Daarbij zaten onder meer de Nederlanders Bram Tankink (LottoNL-Jumbo), Laurens ten Dam (Giant-Alpecin), Pieter Weening, Michel Kreder en bergtruidrager Antwan Tolhoek (Roompot-Oranje Peloton). Het 22-jarige klimtalent uit Yerseke kwam knap als eerste boven op de Furkapass en verzekerde zich met twintig nieuwe punten op dat moment al van een dag extra in de bergtrui. Ook morgen start Tolhoek dus in het blauwe kleinood.

Tolhoek dag langer in het blauw - foto: Sirotti

Tolhoek dag langer in het blauw – foto: Sirotti

Weening helpt geloste Tolhoek
Na een lange afdaling stond met de Gotthardpass (2102 meter boven zeeniveau) de volgende Alpenreus op het programma. Op de flanken van deze klim moest Tolhoek in natte en koude weersomstandigheden voorin de rol lossen. Bovenop de top demarreerde Weening om de punten voor zijn ploeggenoot weg te kapen, maar Darwin Atapuma dwarsboomde dat plannetje. In hun kielzog begonnen ook Eritrees kampioen Natnael Berhane, Tim Wellens, Winner Anacona, Hubert Dupont, Joe Dombrowski en Kanstantin Siutsou als koplopers aan de afdaling. Het peloton met de favorieten rondde de top op anderhalve minuut van de acht renners aan kop. Peter Sagan was op dat moment al overboord gekieperd en volgde op drie minuten.

Atapuma op jacht - foto: Sirotti

Atapuma op jacht – foto: Sirotti

Atapuma speelt alles of niets
Op de slotklim naar Carì bleken Atapuma, Berhane en Wellens de sterkste renners voorin. De Colombiaan rammelde al vroeg aan de boom en loste zijn medevluchters in een zoektocht naar de ritzege. In het peloton bepaalde Sky het tempo voor kopman Geriant Thomas. Na diverse versnellingen bleven met Wilco Kelderman, Warren Barguil, Tejay van Garderen, Rui Costa, Miguel Ángel López, Pierre Latour, Andrew Talansky, Ion Izagirre en Thomas daar uiteindelijk de sterkste renners over. Barguil deed op anderhalve kilometer voor het einde een verwoede poging om de BMC-solist op kop nog terug te halen, maar Atapuma hield nipt stand. In het kielzog van Barguil sprintte Kelderman naar een vijfde plek, waardoor de renner van LottoNL-Jumbo zich leek te verzekerden van de gele trui. De jury rekende echter twee seconden tussen hem en nummer drie Latour, waardoor de jonge Fransman met vier tienden verschil in zijn voordeel de nieuwe leider is.

Pierre Latour houdt Wilco Kelderman uit het geel - foto: Sirotti

Pierre Latour houdt Wilco Kelderman uit het geel – foto: Sirotti

RIDE Magazine
138 Reacties
Sorteer op:
15 juni 2016 17:39
@Purito Atapuma heeft gewonnen. De actie van Van Garderen heeft zijn zege alleen maar meer glans gegeven.
Het blijft lekker spannend met 5 renners binnen 18 seconden. En een jonge renner in de leiderstrui, dat kan deze ronde goed gebruiken.
15 juni 2016 17:39
Prima zo. Hoeft TLJ het peloton een dagje minder te controleren... Kedlerman pakt die trui nog wel.
15 juni 2016 17:39
Ach, wat heb je aan die leiderstrui. LJ heeft ook nu weer niet de ploeg om die trui te verdedigen. Laat Kelderman hem maar pakken in de tijdrit. Dat is vroeg genoeg.
15 juni 2016 17:39
@tendam

Zijn moeder was overleden net voor of tijdens de Giro.
15 juni 2016 17:40
@ RV

Noouu hij leek het bij de eerste versnelling van Van Garderen toch wel vrij moeilijk te hebben. Althans, vergeleken met Teejay zelf, en Costa en Thomas. Hij was wel de op 3 na sterkste vandaag, en met de tijdrit belooft dat echt!
15 juni 2016 17:40
Sterk van Kelderman dat hij bij Van Garderen kan blijven. Als hij dit doortrekt heb ik goede hoop dat hij in de Tour voor een top 7 kan gaan.
15 juni 2016 17:40
Ik ben eigenlijk bang dat vanaf morgen Thomas de trui overneemt en vervolgens in de tijdrit ook tijd pakt op TJ en Kelderman.

Wel mooie klim gezien met wisselende scenario's.
15 juni 2016 17:42
Waarom hebben sommigen het over de tijdrit? Er zitten nog twee 'ritjes' tussen....
15 juni 2016 17:42
Ik had al op Kelderman ingezet in de poll, en daar blijf ik bij.
Kelderman gaat de ronde van Zwitserland winnen.
15 juni 2016 17:44
Atapuma is een prachtige winnaar na alle pogingen in de Giro en het verhaal dat daar aan hing. Mooie beklimming ook tussen de vier vooraan en later met Barguil in de achtervolging. Kelderman goed bij de beste met TJVG, Rui Costa en Thomas. Ze waren goed aan elkaar gewaagd, dus dat kan nog leuk worden tussen de vier sterkste van vandaag.
15 juni 2016 17:44
Ach, van Garderen zal wellicht gedacht hebben dat Atapuma ver genoeg lag en ineens 'this is the moment' van Rene Froger door zijn brein hebben horen suizen. Iedereen heeft wel eens zo'n dag dat je er lelijk naast zit.

Echt fijn voor Atapuma dat het ijs gebroken is want het is er echt eentje voor de ritten, die gaat vast lekker lang chillen en naar de vuelta ? Of is hij misschien zelfs goed OS-materiaal ? Ik volg die gara OS-sh*t met teampjes van 4 niet zo… Overigens wist ik niet van een schijnbaar drama dat erachter zit, maakt het alleen maar beter.
15 juni 2016 17:46
Quote:
HoofdIsVrij - 15 juni 2016 om 17:40
Ik ben eigenlijk bang dat ...

Moet altijd een beetje lachen om jouw stelselmatige posts met zo'n strekking, gezien je nickname.

Waarom bang zijn? Wordt een mooie strijd tussen een aantal renners van vergelijkbaar kaliber. Dat de beste de strijd mag winnen en dat Kelderman lang mag meedoen in die strijd. Hup Wielco!
15 juni 2016 17:46
Ik vind de tijdwaarneming wat dubieus. Tussen Latour wordt twee seconden gegeven, tussen Kelderman en Thomas helemaal niks. Dat klopt volgens mij niet.
15 juni 2016 17:48
@CyclesGoff

In dat soort situaties ben ik er altijd voor om een RAF-achtige guerilliagroep te formeren en net zo lang pressie te zetten totdat het onrecht hersteld is !
15 juni 2016 17:49
Dit was wel ideaal. We hebben de blijdschap gevoeld van het veroveren van de leiderstrui door Wilco, maar TLJ hoeft er de negatieve gevolgen niet van te ondervinden :P
15 juni 2016 17:49
Mooi voor Atapuma , deze zege. In Giro ook al geprobeerd en daar mislukt. Vind het niveau van in deze ronde wel een STUK minder dan in de Dauphine.
15 juni 2016 17:50
Quote:

xistnc - 15 juni 2016 om 17:46
Quote:
HoofdIsVrij – 15 juni 2016 om 17:40
Ik ben eigenlijk bang dat …

Moet altijd een beetje lachen om jouw stelselmatige posts met zo’n strekking, gezien je nickname.

Waarom bang zijn? Wordt een mooie strijd tussen een aantal renners van vergelijkbaar kaliber. Dat de beste de strijd mag winnen en dat Kelderman lang mag meedoen in die strijd. Hup Wielco!


Mijn naam is uiteraard multi-interpreteerbaar (vrije gedachten, geen helm), maar stiekem komt het van trefbal op de middelbare school ;)
15 juni 2016 17:50
@RoglicPrimoz

Het probleem is dat ze het wel zeker weten. Maar tussen "zeker weten" en de waarheid zit bij een flink aantal mensen nogal een verschil. Dit is niet de eerste keer dat J.B. heel hard onzin zit te roepen en het zal niet de laatste keer zijn. Zo werkt dat namelijk als je redelijk dom bent én geen koersinzicht hebt. Helaas.
15 juni 2016 17:51
Thomas leek me niet zo sterk. De opeenvolging van bergetappes lijkt me niks voor hem. Zelfde geldt voor Rui Costa. Van Garderen, Kelderman en Latour favoriet. Barguil en Lopez gaan vanwege de tijdrit niet echt meedoen voor de eindzege.

De Keldermania slaat toe!
15 juni 2016 17:53
@CyclesGoff
1,01 seconde tussen 2 individuele renners kan al genoeg zijn voor een verschil van 2s in de uitslag.

Als de voorstel deel uitmaakt van een groep, kan precies 1,00s zelfs genoeg zijn voor een veel groter verschil.
15 juni 2016 17:54
Eindelijk zag het er weer sterk uit bij Kelderman.
Dat hij geen leider is, is alleen maar een voordeel. TLJ kan de koers echt niet dragen.
15 juni 2016 17:54
Movistar boys vallen wel wat tegen!
15 juni 2016 17:57
@rv, fijn dat je het zo snel oppakt. Ik lees de gevolgen morgen wel in de krant. Als je bezig bent met pressie zetten, speel dan ook de beelden van net na de finish even voor "ze" af, want daar wordt Thomas op 12 seconden gegeven. Normaal gesproken ben ik wel even ziek van dit soort zaken, maar mijn vertrouwen in jouw capaciteiten als bestrijder van onrecht maakt dat ik nu volkomen ontspannen ben. Dank!
edit: je hebt er geen gras over laten groeien zie ik. Goed zo ;-)
15 juni 2016 17:58
Dit gun ik deze man zo. In de Giro wilde het net niet lukken, mooie revanche.
15 juni 2016 18:00
Waarom is Thomas niet op een gaatje geven, dat gat van Van Garderen naar Thomas was groter dan van Latour naar Van Garderen.. Gaat niet om de tijd, maar om het idee..

Om te reageren moet je ingelogd zijn.