Atapuma klimt naar zege in Zwitserland, Latour nieuwe leider
foto: Sirotti
woensdag 15 juni 2016 om 17:28

Atapuma klimt naar zege in Zwitserland, Latour nieuwe leider

De vierde etappe in de Ronde van Zwitserland 2016 is bijgeschreven op het palmares van Darwin Atapuma. De 28-jarige Colombiaan van BMC reed op de slotklim naar Carì solo naar de winst. Warren Barguil eindigde als tweede, net voor zijn piepjonge landgenoot Pierre Latour. Peter Sagan loste al vroeg en moet zijn leiderstrui afstaan aan 22-jarige Latour, die met vier tienden van een seconde Wilco Kelderman aftroeft.

Tolhoek ook morgen in de bergtrui
Vanuit de start was het vrijwel direct klimmen naar de Furkapass (2436 meter boven zeeniveau). Een kopgroep van liefst 24 renners (!) kneep er tussenuit. Daarbij zaten onder meer de Nederlanders Bram Tankink (LottoNL-Jumbo), Laurens ten Dam (Giant-Alpecin), Pieter Weening, Michel Kreder en bergtruidrager Antwan Tolhoek (Roompot-Oranje Peloton). Het 22-jarige klimtalent uit Yerseke kwam knap als eerste boven op de Furkapass en verzekerde zich met twintig nieuwe punten op dat moment al van een dag extra in de bergtrui. Ook morgen start Tolhoek dus in het blauwe kleinood.

Tolhoek dag langer in het blauw - foto: Sirotti

Tolhoek dag langer in het blauw – foto: Sirotti

Weening helpt geloste Tolhoek
Na een lange afdaling stond met de Gotthardpass (2102 meter boven zeeniveau) de volgende Alpenreus op het programma. Op de flanken van deze klim moest Tolhoek in natte en koude weersomstandigheden voorin de rol lossen. Bovenop de top demarreerde Weening om de punten voor zijn ploeggenoot weg te kapen, maar Darwin Atapuma dwarsboomde dat plannetje. In hun kielzog begonnen ook Eritrees kampioen Natnael Berhane, Tim Wellens, Winner Anacona, Hubert Dupont, Joe Dombrowski en Kanstantin Siutsou als koplopers aan de afdaling. Het peloton met de favorieten rondde de top op anderhalve minuut van de acht renners aan kop. Peter Sagan was op dat moment al overboord gekieperd en volgde op drie minuten.

Atapuma op jacht - foto: Sirotti

Atapuma op jacht – foto: Sirotti

Atapuma speelt alles of niets
Op de slotklim naar Carì bleken Atapuma, Berhane en Wellens de sterkste renners voorin. De Colombiaan rammelde al vroeg aan de boom en loste zijn medevluchters in een zoektocht naar de ritzege. In het peloton bepaalde Sky het tempo voor kopman Geriant Thomas. Na diverse versnellingen bleven met Wilco Kelderman, Warren Barguil, Tejay van Garderen, Rui Costa, Miguel Ángel López, Pierre Latour, Andrew Talansky, Ion Izagirre en Thomas daar uiteindelijk de sterkste renners over. Barguil deed op anderhalve kilometer voor het einde een verwoede poging om de BMC-solist op kop nog terug te halen, maar Atapuma hield nipt stand. In het kielzog van Barguil sprintte Kelderman naar een vijfde plek, waardoor de renner van LottoNL-Jumbo zich leek te verzekerden van de gele trui. De jury rekende echter twee seconden tussen hem en nummer drie Latour, waardoor de jonge Fransman met vier tienden verschil in zijn voordeel de nieuwe leider is.

Pierre Latour houdt Wilco Kelderman uit het geel - foto: Sirotti

Pierre Latour houdt Wilco Kelderman uit het geel – foto: Sirotti

RIDE Magazine
138 Reacties
Sorteer op:
1 4 5 6
15 juni 2016 21:09
@Tripodboom
Ik snap je reactie, en ik deel m grotendeels, maar wanhoop nog noet; de week is nog niet voorbij.
15 juni 2016 21:16
Kelderman dus wéér gevallen, dat overkomt hem toch wel erg vaak. Ook hier lijkt het weer gebrek aan concentratie. Die val kost ook energie en dat is gewoon jammer.
15 juni 2016 21:27
Na de val verloor hij even zijn focus, vertelt Kelderman. Hmmm...
15 juni 2016 21:34
Mooie zege voor Atapuma. En leuk dat Kelderman het zo goed doet!
15 juni 2016 22:04
Ik volg al lange tijd Wielerflits. Het voegt iets toe aan de koers, fijn om als liefhebber alles te kunnen volgen en om alle verschillende meningen te horen. Maar het gezeur over Eurosport (Jose Been; waarom al die onredelijke reacties op haar commentaar?), en ook over LottoNL-Jumbo (afkraken van wie dan ook) begint ondertussen vervelend te worden. Waarom die boosheid, waarom niet kunnen genieten van de mooie prestaties? Want laten we wel zijn, een lange tijd viel er werkelijk niets te genieten, als Nederlandse fan zijnde... We krijgen het ene mooie moment na het andere in de schoot geworpen... Zoals vandaag, een prachtige vlucht met Roompot die de blauwe trui verdedigt, een Wilco Kelderman die op de afspraak is.... Tjonge, wat een rijkdom, ik geniet er van! Nou, dat moest me even van het hart!
15 juni 2016 22:12
@xistnc
gelukkig rijdt hij op een bianchi :)
15 juni 2016 22:39
@RIH Helemaal mee eens. Veel gezeur altijd over José Been en Lotto-Jumbo. De beste stuurlui staan altijd aan wal.
15 juni 2016 23:04
@ Rih helemaal mee eens. Iets meer aandacht voor Roompot zou ook wel mogen.
15 juni 2016 23:06
@maklukzat hahaha... Misschien moet ik me maar gaan verdiepen in de zeilsport ;-)
15 juni 2016 23:21
Rih, je hebt helemaal gelijk.
15 juni 2016 23:28
@Retro Lex Inderdaad, Roompot is lekker bezig! Vroeger altijd de beloftes van Rabo gevolgd, vandaar ook extra plezier wat betreft Wilco Kelderman, Steven Kruijswijk, TJ van Garderen, Dylan v. Baarle, Tom-Jelte Slagter e.v.a. En nu geeft ook Roompot kansen aan jonge renners, leuk. Veel respect voor Pieter Weening die ze op sleeptouw neemt!
16 juni 2016 00:38
Nogmaals dan mijn bewondering voor de bescheiden Roompotploeg, die vandaag met maar liefst drie man in de kopgroep zaten. En die kleine Tolhoek moet de mooiste dagen uit zijn loopbaan beleefd hebben met zijn blauwe trui. Ik kijk voor het eerst noodgedwongen naar Eurosport. Wat een ramp zeg! Nog afgezien van de vele reclames is het commentaar van vooral die mevrouw Been afschrikwekkend. Ik ken die vrouw helemaal niet, weet niets van haar achtergrond, maar constateer wel dat ze zit te ouwehoeren over reglementen, motortjes in fietsen en allerlei andere non-informatie, terwijl er in de koers van alles gebeurt. Het is wel duidelijk dat ze ergens in een studio in Nederland zit en niet in de koers, maar gewoon naar het scherm kijken is toch niet zo moeilijk ?
16 juni 2016 13:40
@sooike: zet het geluid maar eens uit en probeer zelf dan eens commentaar te geven, dan zul je merken hoe moeilijk het is.
1 4 5 6

Om te reageren moet je ingelogd zijn.