Atapuma wint rit Polen, Riblon nieuwe leider
vrijdag 2 augustus 2013 om 18:48

Atapuma wint rit Polen, Riblon nieuwe leider

Atapuma

foto: Sirotti

Darwin Atapuma heeft de zesde etappe van de Ronde van Polen gewonnen. Hij versloeg Christophe Riblon in een sprint met twee. De Fransman is wel de nieuwe leider. De rest van de favorieten finishten op 22 seconden.

Al vroeg in de etappe ging er een grote groep renners er vandoor. 32 renners kwamen samen op kop, met daarin onder andere Bert-Jan Lindeman, Thomas Dekker en diverse andere renners zoals Robert Kiserlovski, Darwin Atapuma, Davide Rebellin, Francis De Greef, Kevin De Weert, David Tanner, Diego Ulissi, Giovanni Visconti en Ivan Santaromita.

Dit betekende ook een gevaar voor het klassement, aangezien Kiserlovski slechts zeventien seconden achterstand had in het algemeen klassement op leider Ion Izaguirre. Het verschil met de grote groep was op een gegeven moment een kleine vier minuten. Uit de groep sprongen Sylvester Szmyd en Bartosz Huzarski weer weg, maar hun uitvalspoging was tevergeefs.

Op één ronde van het einde, met nog 38.4 kilometer te gaan, reden Kiserlovski en co nog steeds vooruit met ruim twee minuten voorsprong. De kopgroep was wel een stuk kleiner geworden. Ook het peloton, dat aangevoerd werd door Saxo Bank, Euskaltel, Movistar en Cannondale, was flink uitgedund.

Bij de koplopers werd voortdurend aangevallen en met twintig kilometer te gaan bleven er nog drie aanvallers over: Robert Kiserlovski, Ivan Santaromita en Leopold König. Het drietal had daar nog ruim een minuut over van hun voorsprong. Iets verderop sloten Darwin Atapuma, Alex Howes en Michal Golas opnieuw aan. Ook Sergei Chernetski en Diego Ulissi voegden zich nog bij het zestal.

Op de voorlaatste klim van de dag besloot Atapuma dat hij er alleen vandoor moest gaan, terwijl het peloton volgde op een goede halve minuut. Alleen Chernetski kon volgen. Ook in het peloton, dat nog maar uit vijftien renners met Pieter Weening bestond, werd aangevallen. Op de top volgde Christophe Riblon op een halve minuut, met de favorietengroep kort daarachter.

Riblon haalde één voor één de koplopers bij. Uiteindelijk was Atapuma in de laatste twee kilometers de enige die mee kon met de renner van Ag2r. De coureur van Colombia-Coldeportes nestelde zich in het wiel en was in de sprint duidelijk de beste.

Ronde van Polen 2013 (WT)
Uitslag rit 6, Bukowina – Bukowina (192 km):

1. Darwin Atapuma (Colombia/Colombia-Coldeportes)
2. Christophe Riblon (Frankrijk/Ag2r La Mondiale)op 2s
3. Leopold König (Tsjechië/NetApp) op 22s
4. Diego Ulissi (Italië/Lampre-Merida)
5. Rafal Majka (Polen/Saxo-Tinkof)
6. Pieter Weening (Nederland/Orica-GreenEDGE)
7. Ion Izaguirre (Spanje/Euskaltel)
8. Sergio Henao (Colombia/Sky ProCycling)
9. Ivan Santaromita (Italië/BMC Racing)
10. Jose Serpa (Venezuela/Lampre-Merida)

Christophe Riblon

Klassement na rit 6:
1. Christophe Riblon (Frankrijk/Ag2r) in 31u09m20s
2. Ion Izaguirre (Spanje/Euskaltel) op 19s
3. Rafal Majka (Polen/Saxo-Tinkof) op 20s
4. Sergio Henao (Colombia/Sky ProCycling) op 24s
5. Pieter Weening (Nederland/Orica-GreenEDGE) op 27s
6. Domenico Pozzovivo (Italië/Ag2r La Mondiale) op 33s
7. Eros Capecchi (Italië/Movistar) z.t.
8. Robert Kiserlovski (Kroatië/Radioshack-Leopard-Trek) op 36s
9. Ivan Basso (Italië/Cannondale) op 40s
10. Chris-Anker Sörensen (Denemarken/Saxo-Tinkof) op 41s

Volledige uitslagen

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.