Attilio Viviani spurt naar zijn eerste profzege in Schaal Sels

zondag 25 augustus 2019 om 15:42
Attilio Viviani spurt naar zijn eerste profzege in Schaal Sels

foto: Cor Vos

De 94e editie van Schaal Sels is gewonnen door Attilio Viviani. De jongere broer van Elia Viviani wist in Merksem Timothy Dupont van een tweede achtereenvolgende overwinning te houden. De 22-jarige Viviani komt dit najaar uit als stagiair van de Franse ploeg Cofidis, het toekomstige team van zijn oudere broer.

De Bingoal Cycling Cup was vandaag toe aan haar zesde manche: de Schaal Sels. Deze Vlaamse eendagswedstrijd werd een tijdje gekenmerkt door kasseien en onverharde wegen, maar de Schaal Sels is sinds de terugkeer naar ‘oude stijl’ (lees: vlak) een stuk gemakkelijker te voorspellen. De renners reden vandaag rondjes in en rond Merksem, waar we na goed tweehonderd kilometer een massasprint mochten verwachten.

Renners houden halt, weigeren te starten 
De wedstrijd zelf leek niet erg spannend te worden, maar de start was zeer enerverend. Al had de organisatie gehoopt op een ander soort spanning, want de renners weigerden van start te gaan. “Levensgevaarlijk”, zo was de duidelijke conclusie van ploegleider Tom Steels. “Het parcours is veel te smal en sommige hindernissen zijn niet goed afgezet. “Aan de finish waren er zelfs enkele bomen midden op de rijbaan die niet goed zijn afgezet.”

De organisatie zocht dan ook naarstig naar een oplossing: enkele gevaarlijke passages werden uit het parcours gehaald, waardoor het peloton – zij het met flink wat vertraging – alsnog van start ging voor een wedstrijd van slechts 128 kilometer. Na een geneutraliseerde openingsfase waagden Tom Van Asbroeck en Guillaume Bovin zich aan een ‘Trofeo Baracchi’. De voorsprong van de twee renners van Israel Cycling Academy bleef echter beperkt.

Van Asbroeck en Boivin reden lang voor het peloton uit, maar op acht kilometer van Merksem was hun liedje dan toch uitgezonden. Verschillende renners probeerden vervolgens een kloof uit te bouwen, maar een groepje met onder meer Sean De Bie kreeg geen ruimte. Dries De Bondt, Alex Colman, Anthony Turgis, Luc Wirtgen en Dries Van Gestel wisten wél een gaatje te slaan, maar op anderhalve kilometer van de streep was de hergroepering een feit.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Wielernieuws

Materiaalzone