Axeon Hagens Berman teleurgesteld over uitblijven uitnodiging Ronde van Californië
foto: Axeon Hagens Berman
woensdag 8 maart 2017 om 09:38

Axeon Hagens Berman teleurgesteld over uitblijven uitnodiging Ronde van Californië

Axel Merckx is teleurgesteld dat Axeon Hagens Berman dit jaar niet welkom is in de Ronde van Californië. Zijn opleidingsploeg was de laatste vijf edities van de partij, maar zal dit seizoen moeten toekijken.

De Ronde van Californië behoort dit jaar voor het eerst tot de WorldTour. Omdat het een nieuwe WorldTour-koers betreft, is er geen startplicht voor WorldTour-teams. Er hoeven maar tien ploegen uit de hoogste divisie aan de start te staan, wat veel ruimte biedt voor het uitdelen van wildcards. Normaal gesproken kunnen continentale ploegen geen WorldTour-wedstrijden rijden, maar het ziet ernaar uit dat de UCI voor deze wedstrijd een uitzondering gaat maken. Organisator AEG Sports maakt naar verwachting morgen de wildcards bekend en naar verluidt zitten daar twee continentale teams bij. Axeon Hagens Berman valt buiten de boot, tot onbegrip van Merckx.

“We hebben nooit een duidelijke reden gekregen waarom we niet uitgenodigd zijn. Wanneer dat wel het geval zou zijn, kan ik eraan werken om richting volgend jaar dingen te verbeteren”, vertelt hij aan Peloton Magazine. “Met Adrien Costa en Neilson Powless hebben we denk ik de twee grootste talenten voor etappekoersen voor de toekomst. Het is een openbaring dat ik niet eens de kans krijg om hen aan de start te krijgen. Wanneer we een eerlijke kans gehad zouden hebben, had ik het kunnen accepteren.” Merckx ziet het niet zitten om de twee met een nationale selectie te laten starten. “Dat zou niet eerlijk zijn richting de sponsoren. Zij hebben veel geld geïnvesteerd”, stelt hij.

De Ronde van Californië staat op de kalender voor 14 t/m 20 mei. Vorig jaar ging de eindzege naar Julian Alaphilippe.

RIDE Magazine
15 Reacties
Sorteer op:
8 maart 2017 09:46
Jammer dit. Ronde van Californië werd sowieso altijd voornamelijk gekleurd door continentale teams. Wat dat betreft is het eigenlijk zonde dat de koers WT is geworden.
8 maart 2017 09:52
Ik ben wel benieuwd welke continentale teams er dan mee mogen doen. Ik kan er niet een vinden die beter is dan Axeon. Rally Cycling? Best gek dat Axeon niet als beste Continental gezien wordt.
8 maart 2017 10:14
Ongeacht dat het erg jammer zou zijn als dit team niet aan de start zou staan (Powless en Costa zijn inderdaad een genot om naar te kijken), zouden we niet eerst morgen even afwachten?

Als de organisatie de namen van de wildcards morgen bekend maakt, dan zouden zij hier wellicht ook een toelichting bij geven?
8 maart 2017 10:16
Inderdaad enorm zonde dat Costa en Powless maar ook jongens als Owen en Narvaez hier niet mogen tonen wat ze kunnen.

Costa is inderdaad één van de grotere ronde talenten in de wereld. Maar Powless ook tot de top twee rekenen is in ieder geval overdreven. Bernal staat daar op dit moment sowieso een straatlengte op voor. Oomen en Hart zijn maar een jaartje ouder en hebben ook veel meer laten zien. De Australiërs Hindley en zeker ook Storer zijn niet minder. Gaudu is jonger en verder in zijn ontwikkeling dan Powless. En dan neem ik jongens van 22 en ouder nog niet eens mee in mijn lijstje.
8 maart 2017 10:17
Misschien dat Merckx een fusieploeg met Savio kan overwegen.
8 maart 2017 10:18
De reden? Het zal iets met geld te maken hebben.
8 maart 2017 10:51
@Mathieu +1 ik dacht er ook net aan. En ploegmanagers moeten eens begrijpen dat als je in de situatie zit dat je een wildcard nodig hebt om ergens te starten dat dit geen vanzelfsprekendheid is en dat er naast sportieve gronden ook naar andere plaatjes gekeken wordt. Alleen Franse ploegen zijn in eigen land nog een zekerheidje, maar de rest van de landen is dit allang niet meer zo.
8 maart 2017 10:54
Globalisering maakt meer kapot dan je lief is.
8 maart 2017 11:17
Dit is wel jammer, maar begrijpelijk nu het world tour is.
8 maart 2017 11:51
Heel vreemde beslissing. Die ploeg had zeker een mannetje in de top 10 kunnen hebben en/of een etappeoverwinning.
8 maart 2017 12:10
Wellicht dat andere ploegen een sponsor hebben die ook de koers wil sponsoren? Zo is Rabobank ook ooit aan de start kunnen verschijnen jaar na jaar.
8 maart 2017 12:34
Hier allemaal janken, maar bij Androni is het terecht. Stel hypocrieten hier op Wielerflits.
8 maart 2017 13:07
@Il cavaliere Oei, wat frustraties?
8 maart 2017 14:43
Jammer hoor, Youri zal treuren.

Wat is eigenlijk nog het nut van een WT-status als er toch contiploegen bij mogen zijn? Ik ben er trouwens niet ontevreden mee, wat mij betreft gaat dit rondje liever gisteren dan vandaag nog terug naar de HC-status.
8 maart 2017 18:43
@poetertjes: Inderdaad, sowieso al onlogisch dat Cali WT wordt, maar als je dan CT's toelaat wil bijv. Torku natuurlijk ook in Turkije starten.
De twee CT's zullen vermoedelijk Rally (dat ook echt een sterk team heeft, PCT waardig) en Holowesko zijn.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.