Axeon-teambaas Axel Merckx: “Niemand van mijn renners heeft een clausule”
foto: Hagens Berman Axeon
woensdag 8 augustus 2018 om 08:00

Axeon-teambaas Axel Merckx: “Niemand van mijn renners heeft een clausule”

Hagens Berman Axeon staat al jaren te boek als een ware talentenfabriek. Profploegen komen maar wat graag shoppen bij de ploeg van Axel Merckx, maar dat gaat sinds dit jaar een stuk lastiger. De Amerikaanse formatie is sinds 2018 een ProContinental-ploeg en werkt uitsluitend met renners onder de 23 jaar. Volgens de UCI-regels moeten al Merckx’ renners daarom een neoprofcontract tekenen van minstens twee jaar. “En niemand van hen heeft een clausule”, vertelt de Belg tegen WielerFlits.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Afspraak met oudere renners
Contractueel gezien kunnen de talenten binnen zijn team niet zomaar verkassen naar een andere ploeg. “Met sommige renners is echter een afspraak gemaakt dat zij kunnen vertrekken wanneer zich een WorldTour-ploeg meldt”, legt Merckx uit. “Dit gaat om enkele renners die op basis van hun leeftijd laatstejaars belofte zijn en volgend jaar dus uit de U23-categorie geraken. Als zij elders kunnen tekenen als eerstejaars elite, dan mogen zij weg. Mochten ze wel blijven, dan verandert er voor hen niet veel. Wij rijden alleen een heel aantal beloftenkoersen en daar mogen zij dan vanzelfsprekend niet starten. Daarmee vallen er dus enkele wedstrijden van de kalender. Ideaal is dat voor hen uiteraard niet.”

De Belg – die bij de ploeg samenwerkt met onder anderen ploegleider Koos Moerenhout – wil ook de komende jaren graag met U23-renners blijven werken. “Wij proberen ervoor te zorgen dat talent doorstroomt. De eerstejaars elites zullen daarom zeker niet de prioriteit krijgen ten opzichte van de jongere coureurs. Maar het hoeft voor de ouderen ook weer niet direct een nadeel te zijn. Sommige jongens hebben nu eenmaal iets langer nodig, door bijvoorbeeld pech of een iets tragere ontwikkeling. Die omstandigheden moet je in ogenschouw nemen.” De renners die in 2019 eerstejaars elite zijn, zijn William Barta, Sean Bennett, Zeke Mostov, Michael Rice en de tweelingbroers Ivo en Rui Oliveira.

“Stel wij krijgen opnieuw een wildcard voor de Tour of California, dan selecteren we de zeven beste renners”, legt Merckx uit. “Met zo veel mogelijk beloften, dat is de bedoeling. Maar ja, als een van de eerstejaars elites dermate goed in orde is dat hij daar iets kan presteren, dan gunnen wij hem dat natuurlijk. Direct daarna rijden wij ook de Giro d’Italia voor beloften. Dat is eveneens een groot doel voor ons. Dat komt perfect uit, want tussen die twee wedstrijden zit voor ons een heel mooie balans. Maar om eerlijk te zijn: ik zou verrast zijn als Bennett bijvoorbeeld volgend jaar nog bij ons rijdt. Als hij niet de stap hogerop maakt met zijn uitslagen, dan begrijp ik er niets meer van.”

Almeida blijft, Philipsen flirt met transfer
Een van de grotere talenten bij de ploeg van Merckx en Moerenhout is de 19-jarige Portugees João Almeida. Hij won in april Luik-Bastenaken-Luik U23 en werd in mei tweede tijdens de Giro d’Italia voor beloften. Nadien kon hij rekenen op interesse van diverse WorldTour-teams. Onder andere Quick-Step Floors was gecharmeerd van de jongeling, maar Patrick Lefevere moet nog even geduld hebben. “João’s manager heeft mij verzekerd dat hij nog een jaar bij ons blijft”, stelt Merckx. “Hij rijdt in 2019 niet voor een andere ploeg.” Daarmee lijkt in ieder geval een van de toptalenten nog een jaartje binnen de Axeon-familie te rijpen. Bij Jasper Philipsen is dat nog maar zeer de vraag.

“Voor hem durf ik mijn hand niet in het vuur te steken”, vertelt Merckx. De laatste maanden toonden onder meer Quick-Step Floors, LottoNL-Jumbo en de nieuwe CCC-ploeg interesse in hem. “Jasper is iets te veel bezig met een transfer. Maar hij heeft nog een contract, dus geïnteresseerde ploegen moeten dan met ons onderhandelen over een afkoopsom. Wij hebben met hem geen afspraak gemaakt dat hij eerder weg kan. Als ploegen Jasper willen hebben, moeten ze betalen. Ik vind dat een beloftenploeg ook een vergoeding hoort te krijgen voor de ontwikkeling van een jonge renner. Het is niet dat je gekke bedragen moet gaan vragen, maar ergens moeten we daar een lijn in trekken.”

Mislopen Evenepoel
Waar hij Almeida weet te behouden, ziet Merckx nieuwe aanwinst Remco Evenepoel aan zijn neus voorbijgaan. De 18-jarige junior is volgend jaar prof bij Quick-Step Floors. “Ik dacht dat alles in orde was, maar toen vernam ik plots ook deze verandering. Remco zou bij ons een contract tekenen, maar dat is blijkbaar niet gebeurd. Er is denk ik een gat in de communicatie geweest. Ik weet goed genoeg dat Patrick Lefevere hier goed over nagedacht heeft. Maar het is wel een heel grote stap. Ik zit zelf lang genoeg in het wielrennen om te beseffen dat de stap van de junioren naar de beloften al heel groot is. Laat staan van de junioren naar de WorldTour. Dan praten we over heel iets anders. Het is een risico, vind ik.”

Merckx hoopt dat de renner in kwestie en de mensen om Evenepoel heen de goede beslissing hebben genomen. “Ik vind het niet raadzaam. Laten we wel stellen dat Evenepoel een geval apart is. Zoiets heb ik ook nog niet meegemaakt, iemand die zó dominant is bij de junioren. Er is zo’n groot verschil met de internationale concurrentie. Dat is echt indrukwekkend. Maar de WorldTour is daarmee niet te vergelijken. Dat niveau is zover ontwikkeld. Ik denk toch dat het beter is voor renners om je carrière stap voor stap in te delen.”

“Bij de beloften kun je ook enorm veel leren, al was het maar een jaar geweest”, oordeelt de zoon van Eddy Merckx. “Zeker bij een ploeg als de onze, die een U23-programma mixt met zwaardere profkoersen. Dan hadden we al beter kunnen zien hoe groot het niveauverschil tussen Evenpoel en de rest was geweest. Ik zeg niet dat Remco’s overstap onmogelijk is, maar dat zal de toekomst ons moeten uitwijzen. Bij Filippo Pozzato was het destijds ook een beetje zo het geval. Hij heeft een heel mooi palmares bijeen gereden, maar de verwachtingen waren van hem ook torenhoog toen hij van de junioren direct de overstap maakte naar de profs.”

[poll id=”905″]

RIDE Magazine
21 Reacties
Sorteer op:
7 augustus 2018 08:22
goed verhaal over die evenepoel. Ik denk dat vooral de vader van die jongen verblind is geraakt door alle aandacht. Vlaamse wielerouders zijn toch een verhaal apart. Dat lees ik ook weer in die passage over Philipsen want wat heeft Jasper nou helemaal al voor elkaar gekregen?
7 augustus 2018 08:27
Wellicht een idee om een percentage van de salaris van iedere renner af te dragen (door de ploegen, dus niet aftrekken van de huidige salarissen) naar de ploegen waar een renner tot zijn 23e heeft gereden. Eigenlijk vergelijkbaar met het systeem in het voetbal, alleen werkt het daar zo met transfersommen, maar omdat we die niet kennen in het wielrennen zouden de salarissen de meest logische "factor" zijn.
7 augustus 2018 09:24
Het feit dat Team Lotto Jumbo met Philipsen bezig is... wow ;) dan zijn ze echt bezig met het aantrekken van de grote talenten, of het lukt is natuurlijk een 2e...
7 augustus 2018 09:53
@Jorca
Was. De onderhandelingen zijn al in een vroeg stadium gestaakt, omdat Philipsen nog een contract voor 2019 heeft.
7 augustus 2018 10:44
Deze ploeg heeft zichzelf min of meer tot opleidingsploeg neergezet toch? Als pro continentaal team ben je officieel natuurlijk geen opleidingsploeg en is dit dus een filosofie vanuit het team zelf. Poll lijkt me dus niet passen bij dit bericht.
7 augustus 2018 11:06
@Kruisberg
Axeon was altijd een U23-team, een opleidingsploeg dus. Om mee te kunnen doen aan de Tour or California (WorldTour-koers en dus moet Axeon een PCT zijn om een wildcard aan te vragen), is de stap naar ProContinental gemaakt. Desondanks is het team nog altijd een opleidingsploeg en werken ze het liefst met beloften.
7 augustus 2018 11:06
Ik vind het wel frappant dat Paul de geyter bij zijn aanstelling als CEO bij LTS loopt te verkondigen dat hij meer (Belgische) toppers in het voorjaar wil aantrekken. We zijn bijna een jaar later en ik lees zelfs niets van interesse. En dat terwijl de Nederlandse lotto haast elke goede Belg in het voorjaar probeert binnen te hengelen (van aert, Philipsen, ....) . Is die nu van gedacht veranderd? Is er geen budget? Zijn ze achter de schermen bezig met een andere renner?
7 augustus 2018 11:56
Hij heeft Tom Boonen toch al aangetrokken?
7 augustus 2018 12:21
Over de poll. Onzin om een vergoeding te geven. Axeon is een gewoon team als ieder ander. Als het contract af moet worden gekocht wel vergoeden, anders niet.
Renners zijn geen eigendom van de ploeg. In het voetbal was het vroeger zo, maar werkt het na Bosman-arrest ook alleen met contracten.
7 augustus 2018 12:21
Goed verhaal. Ja, een opleidingsploeg heeft zeker recht op een vergoeding voor de ontwikkeling van een jonge renner. Nee, niet door UCI bepaald.
7 augustus 2018 12:26
@ Youri IJnsen

Snap wat je bedoeld maar er bestaat voor deze teams niet een officiele vermelding van opleidingsploeg. Dus een opleidingsvergoeding is niet van toepassing voor Axeon. Zij kunnen feitelijk ook oudere renners aantrekken, dat ze dit niet doen is hun keuze, maar het is wel mogelijk. Dit geld ook voor de continentale teams.
Als je wel met opleidingsvergoedingen wil beginnen moet het hele systeem op de schop.
7 augustus 2018 12:34
@michielbrands
Er is geen enkel verschil met het voetbal.
In principe zijn transfersommen in het voetbal afkoopsommen van een lopend contract. Als een voetballer einde contract is kan hij gaan en staan en spelen waar hij wil. Transfervrij dus. Zo is het in het wielrennen nu ook.
Het is toch gek, heb je geen contract meer, maar nog wel verplichtingen naar je oude team? Het kan een overgang naar een andere ploeg bemoeilijken of onmogelijk maken.
7 augustus 2018 12:35
Goed en waardevol interview
7 augustus 2018 13:46
Heel mooi interview. Die man weet waar hij het over heeft als het om talentontwikkeling gaat.

Qua Evenepoel geef ik hem ook gelijk. Bij de junioren blinkt hij uit, maar vooral zijn karakter moet in toom gehouden worden denk ik. Een arrogant mannetje begint hij al wel te worden ("ik heb al veel truien in de kast, maar een Roze, gele of rode past er nog wel bij").

Mentaal zal hij veel moeten leren, aangezien hij bij het voetballen ook al niet met tegenslagen om kon gaan. (Bank bij Anderlecht --> naar KV Mechelen, vervolgens stoppen omdat hij daar ook moest vechten voor een basisplaats). Wat als volgend seizoen in de World Tour mislukt?
7 augustus 2018 14:35
@Martini151: Remco heeft toch nooit mogen spelen voor KV Mechelen ? Hoe kom je er dan bij dat hij moest vechten voor een basisplaats ? Volgens mij weet je niet waarover je praat.
7 augustus 2018 15:12
@Silent Hill

Inderdaad, hij stopte omdat Anderlecht niet mee wilde werken aan een transfer naar KV Mechelen. Excuus.

Wat wel een feit blijft , dat hij stopte omdat zijn kansen kleiner werden. Nadat hij aanboerder van de jonge rode duivels is geweest, snap ik dat het een tegenslag was. Maar de weg naar de top zal ook bij het wielrennen niet zonder slag of stoot gaan. Blijft dus overeind dat ik benieuwd ben naar zijn mentale weerbaarheid. Helemaal omdat hij al wat arrogante trekjes heeft.

Ik gun iedereen een nieuwe Eddy Merckx, maar dan moet hij wel een hele goede mentor krijgen
7 augustus 2018 20:27
rare vraag in de poll, zoals wel vaker...
mijn voorsel:
voor de protour moet je 21 jaar zijn, voor continentaal pro 19,5 jaar.
schaf de trainees af.
gevolg: iedere renner moet een of twee jaar via de pro continentale ploegen omhoog.
de kleinere protour ploegen moeten vooral world touir en HC wedstijden rijden, daar is geen tijd om op te leiden.
de procont ploegen hebben allemaal minimaal 3 opleidingsplaatsen: renners die al een voorcontract met een protour ploeg hebben, maar nog moeten groeien.
of een protour ploeg heeft een vast contract met een procont ploeg.
axel merkxs heeftr dus behoorlijk gelijk........ opleiden is een vak, waarbij prestaties en resultaten vaak op de 3e plek komen.
ook terecht: veel winnen is lastig, je moet leren verliezen, en er een hekel aan blijven hebben. wel blijven vechten en doorzetten. kijk maar naar de veldrijders boom en vd poel,
dan weet je dat talent alleen niet voldoende is
7 augustus 2018 20:30
vergoedingen voor opleiden?? ja natuurlijk.
b.v over alles wat je met wielrennen (en reclame) verdient 1% naar opleiders (vereniging, ct en pro team)
7 augustus 2018 22:53
In voetbal is er een afdracht aan oude clubs van een renner bij elke transfersom. Niet alleen afloop huidige contract dus maar ook een bedrag voor de voorgaande ploegen die de speler groot gemaakt hebben.
8 augustus 2018 09:26
@MWielerfan volgens mij is dat niet automatisch het geval, maar iets wat in een contract kan worden vastgelegd
9 augustus 2018 10:07
De wielerliefhebber juicht al snel bij talenten. Zo gaan Bernal en Evenepoel binnenkort in het rondewerk heersen, luidt het. Maar goed beleid en mentale hardheid worden vaak over het hoofd gezien. Bernal is nu al klimknecht no. 1 bij Sky op zijn 21ste, en Evenepoel gaat naar een ploeg zonder GT-expertise.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.