Bahrain Victorious mikt op podiumplek in Waalse Pijl, EF met Healy, Carapaz én Archie Ryan
Santiago Buitrago - foto: Cor Vos
dinsdag 16 april 2024 om 09:06

Bahrain Victorious mikt op podiumplek in Waalse Pijl, EF met Healy, Carapaz én Archie Ryan

Bahrain Victorious hoopt woensdag het podium te halen de Waalse Pijl. Met Santiago Buitrago en Pello Bilbao beschikt het over twee speerpunten, zegt ploegleider Roman Kreuziger op de site van het team. Bij EF Education-EasyPost moeten Ben Healy en Richard Carapaz dan weer voor het mooie weer zorgen. Of mag de jonge Archie Ryan voor eigen kansen gaan?

Santi is echt in topvorm dit jaar”, doelt Kreuziger op Santiago Buitrago. De 24-jarige Colombiaan begon zijn seizoen met een tweede plaats in de Ronde van Valencia en won vervolgens een rit in Parijs-Nice. In die ronde viel hij uiteindelijk echter letterlijk uit. “Hij is nu helemaal hersteld van zijn valpartijen in Parijs-Nice en heeft van deze twee wedstrijden (de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, waar Buitrago vorig jaar derde was, red.) een doel gemaakt. Zijn nummers zien er heel goed uit en we hebben er vertrouwen in dat hij het goed gaat doen.”

Ook Pello Bilbao is goed in vorm, aldus Kreuziger. Niet voor niets werd de Bask zondag nog negende in de Amstel Gold Race. “Maar ik denk wel dat deze finale beter bij Santi past”, doelt Kreuziger op de punchaankomst op de Muur van Hoei.

“Ik hoop dat ons kopmannen beide in top-tien eindigen, met een van hen op het podium. Niet alleen omdat ik denk dat dat realistisch is, maar ook omdat het goed is om nog eens diep te gaan voor de Oude Dame (Luik-Bastenaken-Luik, red.) van zondag.”

EF Education-EasyPost
EF Education-EasyPost heeft voor de Waalse Pijl geen topfavoriet in de gelederen. Healy was vorig jaar ontzettend sterk in de heuvelklassiekers, maar op de korte, extreem steile Muur van Hoei kwam hij er niet aan te pas. Bovendien maakte hij afgelopen zondag niet de allerbeste indruk in de Amstel Gold Race.

Richard Carapaz zette zich in de Amstel Gold Race al snel in dienst van Marijn van den Berg, nadat hij bovenop de Eyserbosweg nog wel een speldenprikje had uitgedeeld. Hoewel de Ecuadoraan begin februari de koninginnenrit van de Tour Colombia won, lijkt hij dit jaar nog niet over de allerbeste benen te beschikken. In 2021, bij zijn tot nog toe enige deelname aan de Waalse Pijl, was hij wel negende.

Naast gearriveerde namen als Healy en Carapaz, heeft EF Education-EasyPost ook nog de beloftevolle Archie Ryan. De 22-jarige Ier, die deze winter prof werd bij EF na vier seizoenen bij de opleidingsploeg van (toen nog) Jumbo-Visma, beschikt over een goede punch. De rit die hij half maart op zijn naam schreef in de Settimana Internazionale Coppi e Bartali ging dan ook over een heuvelachtig parcours. Wie weet kan hij zijn explosieve klimbenen woensdag opnieuw tonen op de Muur van Hoei.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.