Bakelants: “Geen zin meer in Giro door start in Israël”
woensdag 9 augustus 2017 om 11:28

Bakelants: “Geen zin meer in Giro door start in Israël”

Het ziet ernaar uit dat de Giro volgend jaar in Israel van start gaat. Jan Bakelants is geen voorstander van de eerste start van een grote ronde buiten Europa. “Of ik zin heb in die trip? Niet echt”, vertelt hij aan Sporza.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
“Ik had wel zin om nog eens de Giro te rijden, maar als het in Israël is, hoeft het voor mij al niet echt meer. Het kan misschien een mooi land zijn, maar volgens mij is het toch niet echt een uitstekend fietsland. Dus op voorhand zeg ik, liever niet.”

Het stoort Bakelants dat er niet met de renners overlegd is. “Het stoort me ook al langer dat er vooraf geen enkele ploeg of renner geconsulteerd wordt: ziet het peloton zo’n oversteek wel zitten?”, vraagt hij zich af. “Er is nu een akkoord met de Israëlische overheid of de stad Jeruzalem. Die hebben geld op tafel gelegd om de start naar daar te halen. Maar de acteurs, de mensen die daar toch voor het spektakel zullen moeten zorgen, worden voor de ondertekening van zo’n overeenkomst niet gehoord”, stelt hij vast.

[poll id=”577″]

RIDE Magazine
84 Reacties
Sorteer op:
9 augustus 2017 11:38
edit WF: laat politiek achterwege
9 augustus 2017 11:38
Gelukkig geen bezwaar om politieke en/of religieuze redenen, maar plantechnisch. Al snap ik het heel goed dat er een hoop renners & ploegen wel bezwaar hebben om politieke en religieuze redenen. Maar ik vind dat sporters zich niet bezig zouden moeten houden met wel/niet boycotten vanwege bv mensenrechten (net als altijd dat olympische spelen/wk geouwehoer), daar moet de politiek en/of een ethische commissie over gaan.
9 augustus 2017 11:39
De 'acteurs' beslissen toch ook niet hoe het parcours loopt eer ze in Italië zijn, of hoe andere koersen lopen. Onzin. Met die kop dacht even dat het om een politiek statement zou gaan... lol
9 augustus 2017 11:40
Hij geeft geen argument waarom het geen goed fietsland is, qua afstand is het alvast weinig meer dan een Denemarken of Ierland. Volgens mij zijn de veiligheid en de wegen prima, zijn er mooie parcoursen te fietsen en levert het prachtige plaatjes op. Misschien levert het land weinig profrenners, maar dit kan juist een boost geven in dat opzicht en maakt het geen minder fietsland.
En zijn de renners voor andere startplaatsen wel gepolst? Lijkt me niet, gebeurt voor een WK in Qatar of een andere zandbakkoers ook niet. Volgens mij ben je nog altijd niet verplicht te rijden.
9 augustus 2017 11:40
Jeruzalem is ongeveer net zo ver weg als Dublin van Italie... vind het een beetje kul. met een extra rustdag is het prima te doen vermoed ik.
9 augustus 2017 11:41
Nou jochie, ga je niet.
Eens dat bij de opzet van een parcours rekening gehouden moet worden met de renners, maar ook dit soort zaken gaan afstemmen gaat wel een beetje ver. Het is toch aan een organisatie om te bepalen op welke plek zij hun wedstrijd organiseren? Als je dat niet leuk vindt, nou dan start je niet.
9 augustus 2017 11:42
"maar volgens mij is het toch niet echt een uitstekend fietsland." Zo die heeft lekker onderzoek gedaan.
9 augustus 2017 11:44
@leukefans dat bedoelt hij niet... laten we gewoon eens bij de feiten blijven, er geen politieke discussie van maken. Hij heeft het vooral over andere zaken lees het interview op Sporza er maar eens op na.
9 augustus 2017 11:44
@KnightBiker het gaat hem ook helemaal niet om de reis maar om de ellende in dat land. De Giro zoekt de problemen op deze manier gewoon op.
9 augustus 2017 11:45
sstijnnje, welke ethische commissie? die zijn misschien, maar veranderen niks met hun ethisch geouwehoer - money rules stijntje. tenzij er nu een paar redelijke voetballers die 10 miljoen per jaar verdienen en waar de massa naar op kijkt eens een bek open trekken. Dat is het enige dat iets kan veranderen.
Maar het is MUISSTIL. Je hoort een spel vallen. Niks, niemand, noppes. Zelfs geen fluisterstemmetje. Lafaards zijn het.
9 augustus 2017 11:46
@ leukefans, wat bedoel je precies met 'we'? Ik zou zeggen spreek voor je zelf. Ik vind juist prachtig initiatief, mooi land, gaat vast schitterende beelden opleveren. Ik vind het wel mooi dat meer landen gelegenheid krijgen om de start van een grote ronde te organiseren. De afstand moet niet te gek worden, maar dat valt mee zoals KnightBiker en Christian ook aangeven.
9 augustus 2017 11:48
Ik ben geen fan van rondes die buiten hun eigen land starten. Ook niet als het in Nederland is. Punt is natuurlijk dat het steeds een stapje verder gaat. Nu voor de eerste keer buiten Europa an de Giro heeft ook al eens met de gedachte gespeeld om in Amerika te starten. Op termijn zie ik dit ook wel gaan gebeuren.

Uiteindelijk zijn het vooral financiële motieven die een dergelijke keuze bepalen en als dat de voorkeur krijgt boven sportieve motieven, dan zijn we op de verkeerde weg wmb, maar onvermijdelijk gezien de tijdsgeest.
9 augustus 2017 11:49
Tsja, mijn baas overlegd ook niet altijd met mij of ik zin heb om een jaar lang op een project te lopen 300 kilometer verderop. En de klant die mijn baas heeft ingehuurd boeit het al helemaal geen ene reet of ik als 'acteur' de provincie Groningen wel een leuke werkomgeving vind.

Misschien moet Jantje lekker zelf wedstrijden gaan organiseren die precies naar zijn zin zijn. Verder wederom een teken van een steeds groter wordende klaagcultuur in het peloton. Gewoon fietsen en niet mauwen, dat was altijd het mooie aan de sport. Maar met de toenemende salarissen worden ze straks net zo'n verwende jochies als de voetballers. ;)
9 augustus 2017 11:49
Ik heb commentaar maar dat zou door de redactie worden verwijderd
9 augustus 2017 11:50
Ik zie in z'n woorden geen aanwijzingen dat we tussen de regels moeten lezen dat hij eigenlijk om politieke redenen niet wil. Dat vind ik jammer. Itt velen vind ik dat sport en politiek wel degelijk met elkaar te maken hebben - en vele dictators met mij... Zie ook de case Zuid-Afrika waar een combinatie van sportieve, culturele en economische boycots uiteindelijk tot de afschaffing van de apartheid heeft geleid. En ja, ik denk dat Israel in meerdere opzichten op het oude Zuid-Afrika lijkt. Maar ja, dit wordt weer zo'n discussie waar we op WF niet uit gaan komen :-)
9 augustus 2017 11:51
@McMulenga nee het gaat het om logistieke zaken... puur praktische dingen waardoor je daar niet die zaken hebt die bij een koers in Europa hebt. Maar ja dat is ook het geval met de koersen in het Midden-Oosten en in Amerika.

En ja natuurlijk zijn er financiële motieven. Het wielrennen kost alleen maar geld. Voor de organisatoren zou het wel goed zijn als een deel van dat geld ook bij de ploegen terecht zou komen.
9 augustus 2017 11:52
Quote:
sstijnntje - 9 augustus 2017 om 11:38
Gelukkig geen bezwaar om politieke en/of religieuze redenen, maar plantechnisch..


Beetje naief om te denken dat Bakelants niet gaat vanwege de wielercultuur.
9 augustus 2017 11:53
Ik zou ook niet graag gaan. Niet alleen omdat Israël nou niet bepaald mijn eerste, beste bestemming voor een fietsvakantie zou zijn. Ook omdat ik geen standpunt zou willen innemen in het onmogelijke en complexe conflict aldaar. Hoe je het ook wendt of keert, er zullen namelijk mensen zijn die het deelnemen aan desbetreffende Giro zullen zien als het innemen van een standpunt. De organisatie van de Giro vangt namelijk geld van Israël.
9 augustus 2017 11:55
Geef hem groot gelijk, slaat echt helemaal nergens op om in Israël te starten. Ik vind gewoon dat de ronde van Italië in Italië gereden moet er worden. Een uitstapje naar frankrijk of Oostenrijk is dan nog goed maar in Israël starten kom op zeg.
En het is er nou ook niet bepaald veilig daar je leest bijna elke dag wel dat daar weer iemand is doodgestoken om religieuze redenen
9 augustus 2017 11:56
Volgens mij verwisselen hier velen de woorden logistiek en politiek. Even googlen ofzo? @ah-ja Uiteraard bepaalt de organisatie het parcours in Italië, daar zegt hij niks van, wel over de zovele nutteloze verplaatsingen en logistieke problemen in een land zonder ook maar de minste wielertraditie.
9 augustus 2017 11:59
Dan kan je bijna nergens meer een sportevenement organiseren. Overal stap je dan wel op iemands zijn tenen. Juist de sport moet daar boven staan en kan mensen met elkaar verbinden ipv conflicten vergroten.
9 augustus 2017 12:02
Ze hadden toch ook een Ronde van Israël die een week duurt kunnen oprichten en die een WT-status geven? Polen, Californië en Turkije achterna.
9 augustus 2017 12:02
@ jooprioolpijp, ik ben het niet met je eens, politiek en sport svp gescheiden houden als je het mij vraagt.
Maar om even mee te gaan, wie bepaalt er wie wel en niet mee mag doen? Jij ziet Israel als een soort Apartheidstaat als ik het goed begrijp, terwijl anderen de VS als het meest criminele land ter wereld zien gezien hun vele ongevraagde militaire interventies. Moet de ToC om die reden dan ook uit de WT? En de renners? Als je een bepaalde nationaliteit hebt mag je dan niet meer mee doen? Bijvoorbeeld Zakarin, hij is Tataar met Russische nationaliteit. Mag hij dan niet meer mee doen vanwege de annexatie / hereniging van de Krim?
Volgens mij moet je hier niet aan beginnen, zou een lekkere boel worden als iemand dit soort keuzes gaat maken.
9 augustus 2017 12:04
@Boomie: met mijn reactie bedoel ik 'gelukkig dat hij de misschien aanwezige antizionistische redenen om niet naar Israël te willen gaan niet uitspreekt'. Die jongen heeft al de hoon van cookson over zich heen gehad vanwege de rondemissen uitspraak. Lijkt me prettig voor hem dat hij niet een zwaar beladen beerput opentrekt.
Ik vind vooral dat oud-profsporters waarbij de carrière niet meer op het spel staat zich zouden moeten uitspreken voor/tegen mensenrechten.
9 augustus 2017 12:04
@matthias
+1

Om te reageren moet je ingelogd zijn.