Bakelants: “Misschien wordt Team Mixed Relay gepusht voor de Olympische Spelen”
foto: Cor Vos
zondag 22 september 2019 om 19:03

Bakelants: “Misschien wordt Team Mixed Relay gepusht voor de Olympische Spelen”

Jan Bakelants vindt dat de Team Mixed Relay een kans moet krijgen om zich te ontwikkelen. Zelf werd de Belg negende met de nationale selectie op het nieuwe WK-onderdeel. De winst ging naar Nederland. “Ik ben blij dat ik deelgenomen heb. Het moet nog wat groeien, maar deze discipline heeft wel iets”, reageert Bakelants bij Sporza.

Bij de Belgische mannen was Frederik Frison vroeg afgehaakt vanwege ziekte. Er was namelijk geen vervanger voor handen. “Er was bij de Belgische profs maar weinige interesse om hier te rijden. Zelf ben ik er ook maar per toeval ingerold. Ik had niet echt een andere opdracht”, zegt Bakelants.

‘Alleen omdat de UCI niet wilde tussenkomen in onkosten’
Over het onderdeel zelf, is de ervaren coureur van Team Sunweb wel te spreken. “Het is wel jammer dat het ten koste moest gaan voor de ploegentijdrit, want dat was een prachtige discipline”, aldus de Belg. “Het was iets waarin innovatieve ploegen konden tonen hoe goed ze bezig zijn. Ook voor constructeurs was dat iets belangrijks en dat is nu weg, alleen maar omdat de UCI niet wilde tussenkomen in de onkosten. Dat is echt verschrikkelijk en tenenkrommend.”

Bakelants denkt wel dat de gemengde ploegentijdrit en -aflossing kan doorgroeien. “Misschien wordt deze discipline wel gepusht voor de Olympische Spelen in Parijs, met de genderneutraliteit in het achterhoofd. Als het olympisch wordt, zal iedereen zich wel plots geroepen voelen.”

Andere datum?
De Belgische bondscoach Rik Verbrugghe denkt dat de Team Mixed Relay meer kans heeft, als het op een andere datum in de WK-week geplaatst wordt. “Dit is iets nieuws, we moeten het een kans geven. Maar het zou toch beter zijn indien deze gemengde ploegentijdrit wordt afgewerkt na de individuele tijdritten, dus op donderdag bijvoorbeeld. Dan ga je meer grote namen aan de start krijgen”, denkt hij bij Sporza.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.