woensdag 14 september 2022 om 12:20

Baloise-Trek Lions en Toon Aerts gaan in onderling overleg uit elkaar

Baloise-Trek Lions en Toon Aerts hebben in onderling overleg besloten om uit elkaar te gaan. De 28-jarige veldrijder is verwikkeld in een dopingzaak en er is na ruim een half jaar nog altijd geen duidelijkheid over een eventuele sanctie en zijn verdere sportieve toekomst.

Aerts testte op 19 januari positief bij een dopingcontrole buiten competitie en wacht nog steeds op een definitief verdict van de UCI. De renner diende al vrij snel zijn dossier ter verdediging in, met onder meer haaranalyses en andere bewijzen waaruit moet blijken dat het gevonden product (Letrozol) in zeer minieme hoeveelheden in zijn lichaam is beland. Het dossier werd ingediend op 26 april en wordt behandeld door de UCI.

We zijn nu echter alweer vijf maanden verder en nog altijd tast Aerts in het duister wat betreft zijn toekomst. Zeker is wel dat hij niet meer zal uitkomen voor Baloise-Trek Lions. “In samenspraak met Toon en zijn entourage hebben we besloten om een einde te maken aan de overeenkomst”, laat teammanager Sven Nys vandaag weten op een persconferentie. “Dat heeft vooral te maken met het feit dat Toon geen zicht heeft op uitsluitsel.”

Nieuwe ploeg
“We hadden allemaal gehoopt dat we hem aan de start zouden krijgen van het nieuwe veldritseizoen. We hebben hem daarin ondersteund, van de eerste dag tot op de dag van vandaag”, schetst Nys. “Zowel qua materiaal als trainingen. Die heeft hij individueel kunnen doen, maar hij was twee weken geleden ook nog bij onze laatste stage in Aarschot. We hadden toen nog altijd de hoop dat er ergens een signaal zou komen, maar dat is tot op de dag van vandaag helaas niet het geval.”

Toon Aers in betere tijden – foto: Cor Vos

“We hebben vandaag dan ook besloten om, bij de start van het seizoen, er een einde aan te maken. We hebben samen met zijn broer (Thijs Aerts, red.) om de tafel gezeten en Toon gaf aan dat hij op weg is naar een andere ploeg. Wat, hoe en wanneer, daar kan Toon zelf het beste over communiceren. Er is natuurlijk nog onduidelijkheid. Hij moet nu zich nu vooral kunnen concentreren op zijn verdediging. En hopen dat er snel antwoorden zullen komen”, besluit Nys.

In augustus wisten we al te melden dat Toon en Thijs Aerts op weg zijn naar Tormans CX. De broers Aerts zullen vermoedelijk instromen in de nieuw op te zetten continentale opleidingsploeg van Intermarché-Wanty-Gobert, dat waarschijnlijk zal opereren onder de naam van Tormans. Er kleeft echter wel een ‘maar’ aan de transfer van Toon Aerts: de deal met Tormans en Intermarché-Wanty-Gobert vindt alleen doorgang als de UCI de Belg vrijspreekt.

Reactie Baloise-Trek Lions en Aerts

Baloise-Trek Lions
“We starten het seizoen helaas zonder Toon Aerts en dat heeft alles te maken met het feit dat er nog steeds geen uitsluitsel is vanuit de UCI.

Voor een goed begrip: we zijn Toon en zijn verdediging steeds blijven geloven, hebben inzage gehad in de resultaten van zijn onderzoek en vinden die geloofwaardig. Maar tot op vandaag heeft de UCI zich helaas nog steeds niet definitief uitgesproken. Het is in die omstandigheden noch voor de ploeg, noch voor Toon zelf wenselijk dat hij zou starten. Dat dit blijft aanslepen, is nefast voor Toon en voor de hele ploeg bij uitbreiding.

We zijn Toon in de voorbije maanden altijd blijven steunen, zowel sportief als financieel. We gingen er immers allemaal vanuit dat er duidelijkheid zou zijn voor de start van het nieuwe crosseizoen. Intussen heeft Toon ons ook aangegeven dat hij na 1 januari wellicht naar een andere ploeg zal gaan. Dat vinden we best jammer, maar het is Toon zijn volste recht als hij voelt dat hij toe is aan een nieuwe uitdaging.

We zijn dan ook onderling overeengekomen om onze samenwerking stop te zetten zodat Toon zich ten volle op zijn toekomst concentreert in combinatie met zijn verdere verdediging bij de UCI. We zijn Toon dankbaar voor de mooie jaren die we samen hebben gehad en wensen hem veel geluk en succes toe in de toekomst.”

foto: Cor Vos

Toon Aerts
“Zondag start het nieuwe veldritseizoen en ik zal er helaas niet bij zijn. Zoals velen heb ik maanden uitgekeken naar de start van het nieuwe veldritseizoen. Desondanks de situatie waar ik momenteel inzit, heb ik keihard gewerkt om er klaar voor te zijn. Ik heb het gevoel dat ik er klaar voor was, maar zal het nog even niet kunnen tonen.

Sinds we op 14 februari het bericht kregen van de UCI, hebben we hard gewerkt aan het onderzoek om zo goed mogelijk mijn onschuld te bewijzen. Op dit moment is er helaas nog geen definitieve beslissing genomen in het dossier…

Aangezien ik momenteel weinig kan betekenen voor de ploeg en ik ook geen uitzicht heb wanneer ik weer zal kunnen aantreden, hebben we in onderling overleg beslist om onze samenwerking te stoppen. Ik wil hen graag bedanken voor de negen mooie jaren die we samen hebben gehad.

In tussentijd blijf ik vastberaden werken op de fiets, om mezelf te kunnen bewijzen vanaf dit terug mogelijk is!

Ik wens alle collega’s en supporters veel succes met de start van het seizoen. Geniet van onze mooie sport!”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.