Baptiste Planckaert brak sleutelbeen in Saudi-Arabië: “Wedstrijddokter zei dat het niets was”
foto: Cor Vos (archief)
woensdag 19 februari 2020 om 12:00

Baptiste Planckaert brak sleutelbeen in Saudi-Arabië: “Wedstrijddokter zei dat het niets was”

Bijna twee weken na zijn valpartij in de tweede rit van de Saudi Tour gaat het al heel wat beter met Baptiste Planckaert. De West-Vlaming rijdt al terug op de rollen. “Buiten fietsen lukt nog niet, daarvoor zit ik te oncomfortabel op de fiets”, zegt Planckaert, die half maart opnieuw hoopt te kunnen koersen.

“Ik kwam ten val bij dat akkefietje tussen Reinardt Janse van Rensburg en Rui Costa. Ik geloof dat het Janse van Rensburg was die eerst ten val kwam en door het domino-effect gingen er nog een aantal renners bij liggen. Ik was er jammer genoeg een van. Eerst dacht ik dat ik gewoon hard op mijn hoofd was gevallen. Pas toen ik mijn ketting er wou opleggen, merkte ik dat mijn linkerarm toch niet mee wilde.”

Al dacht Planckaert niet meteen aan een sleutelbeenbreuk. “De wedstrijddokter zei me in eerste instantie ook dat er niets aan de hand was en mijn sleutelbeen zeker niet gebroken was. Ik heb dan nog de pijn verbeten tot aan de finish. Maar ik vertrouwde de zaak niet en ging te rade bij onder andere de medische staf van Bahrain McLaren en Astana. Zij zagen meteen dat ik wel een breuk had en dat starten de volgende dag niet zou lukken.”

Ondertussen is de renner van Bingoal-Wallonie Bruxelles geopereerd door de bekende chirurg Toon Claes. “Mijn sleutelbeen was in tweeën gebroken maar er waren ook nog een aantal losse stukjes. De eerste paar dagen had ik veel pijn, maar ondertussen kan ik al op de rollen trainen. Op de weg fietsen zit er nog niet in, al heb ik het wel geprobeerd. Langs de Leie ligt er een goed wegdek, maar het bleek toch niet mogelijk.”

“Ik verwacht niet te veel meer van het Vlaamse voorjaar”
Normaal ging Planckaert alle voorjaarsklassiekers betwisten, maar met zijn blessure wordt dat toch moeilijk. “Koersen waar ik mijn zinnen op had gezet, zoals Omloop Het Nieuwsblad en de GP Samyn, gaan allemaal over kasseien. Met een gebroken sleutelbeen is dat onbegonnen werk. Voorlopig heb ik samen met de ploeg de GP Jean-Pierre Monseré aangeduid als eerste koers. Dan zou ik een maand uit competitie geweest zijn. Al hangt alles af van hoe de wegtrainingen verlopen.”

Daarna zou het via onder andere de GP Denain en de Bevrijdingsronde van Drenthe naar wedstrijden zoals Dwars door Vlaanderen, de Ronde van Vlaanderen en de Scheldeprijs gaan. “Ik verwacht niet te veel meer van het Vlaamse voorjaar. Pas vanaf de tweede helft van april verwacht ik de goede conditie opnieuw te pakken te hebben.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.