‘Bardiani-CSF liet renner starten in Giro ondanks lage cortisolwaarde’
woensdag 20 mei 2015 om 10:18

‘Bardiani-CSF liet renner starten in Giro ondanks lage cortisolwaarde’

Bardiani-CSF heeft in de Giro d’Italia een renner laten starten ondanks een te lage cortisolwaarde in zijn bloed. De Italianen handelen daarmee in strijd met de regels van de MPCC, waar de ploeg lid van is. Dat meldt de Franse sportkrant L’Équipe. De naam van de renner is niet bekendgemaakt.

De lage cortisolwaarde werd vastgesteld bij een routinecontrole door de de medische commissie van wielerunie UCI vlak voor de start van de Giro. George Bennett kwam om dezelfde reden niet door de test heen. Zijn ploeg LottoNL-Jumbo besloot in tegenstelling tot Bardiani-CSF wel om zijn renner aan de kant te houden. De Nederlandse formatie is eveneens lid van de MPCC.

Voor de UCI is een lage cortisolwaarde geen reden om een renner een startverbod op te leggen. De MPCC, een beweging voor een geloofwaardig wielrennen die in 2007 werd opgericht, hanteert echter strengere regels.

Bardiani-CSF boekte gisteren met Nicola Boem een ritzege in de Giro. De Procontinentale formatie is na anderhalve week nog met alle negen renners in koers.

RIDE Magazine
47 Reacties
Sorteer op:
20 mei 2015 10:23
Wat is toch het nut van de MPCC? Ploegen voegen zich alleen naar de regelementen als het uitkomt, of ze moeten het braafste jongetje van de klas willen zijn!
Opheffen die beweging en stop liever de energie in een goede rennersvakbond met input van de ploegen en ga daarmee het gesprek aan met de UCI en andere belanghebbenden.
20 mei 2015 10:27
Ullissi 2.0
20 mei 2015 10:27
hier horen de renners zich druk over te maken. Een renner met problemen met zijn gezondheid toch zo'n zware koers als de Giro laten rijden.
20 mei 2015 10:28
Het moet zijn dat die regel volkomen waardeloos is en naar de mening van de ploegen niet veel met de opzet van het MPCC te maken heeft.

Ik begrijp Bardiani volkomen dat ze in deze koers hun selectie hierom niet wijzigen. De UCI-normen zijn er voor een reden, MPCC zou beter als doel hebben dat er vaker controles komen etc., of meer info openbaar gemaakt wordt. Geen extra regels die mensen aan de kant houden terwijl ze perfect wedstrijdgeldig zijn...
20 mei 2015 10:30
Nederlanders moeten altijd "roomser" dan de Paus zijn. Italianen, die toch dichter bij de Paus in de buurt zijn, hebben zoals altijd hun eigen interpretaties van regels, respect, sportiveit etc. en zoeken de grenzen op en willen daar ook nog weleens overheen gaan.
Komform de regels en volgens de UCI mag de renner gewoon starten, dus niets mis mee.
Alleen is dit weer zo'n flutregel/voorschrift/reglement waar je alle kanten mee opkunt.

Ik mag aannemen dat die renner nu na meer dan 1 week koers weer op een normale cortisolwaarde zit, mits dit gecontroleerd wordt natuurlijk.
20 mei 2015 10:34
lid worden van de mpcc is een bewuste en vrijwillige keuze, dan moet je ook de consequenties dragen van dit lidmaatschap.
20 mei 2015 10:39
@peter_g, wat is nu je mening?

"regels waar niemand anders hinder van heeft per geval bekijken."

of

"dan moet je ook de consequenties dragen"
20 mei 2015 10:46
ooh we gaan nu 2 totaal verschillende discussie samenvoegen.

Bardiani is vrijwillig lid geworden bij een beweging die strengere regels hanteert voor de gezondheid renners. Deze richtlijnen zijn duidelijk vastgesteld en onderling afgesproken. Dit is namelijk geen regelgeving (overtredingen van de richtlijnen worden niet bestraft), maar eerder een gentlemens agreement. Ze hadden deze renner mijn inziens niet mogen opstellen.
20 mei 2015 10:47
Ben wel benieuwd wat de gezondheidsrisico's dan zijn: deze renner zou dan ziek aan de start hebben moeten staan.
(het is waarschijnlijker dat er een kuurtje was waardoor de cortisol waarde laag was.)
Toen Horner vorig jaar niet mocht starten in de Vuelta voelde hij zich ook niet ziek volgens mij, dus de renner met lage cortisol heeft het waarschijnlijk niet eens door.

(Pieter weening en uran waren ook al ziekjes (geen lage cortisol) deze ronde, moeten die ook niet tegen zichzelf beschermd worden?)
20 mei 2015 10:47
@Bertvd
wat heeft dit met Ulissi te maken?
20 mei 2015 10:50
Ik hoop van harte dat het het niet Boem is! :(

Wat heeft dit voor consequenties? Worden ze nu geroyeerd? No problemo lijkt me.
20 mei 2015 10:51
MPCC heeft toch geen autoriteit. Leuke PR als je lid bent, maar je moet niet zo gek zijn om je aan alle regels te gaan houden.
20 mei 2015 10:52
Mooi weer spelen met de MPCC, maar je niet aan de afspraken houden als het even lastig is voor je. Dit toont een gebrekkige ruggengraat bij de ploegleiding van Bardiani en de onmacht van de MPCC
20 mei 2015 10:54
@albertoo sarcastisch?
20 mei 2015 10:56
Dat betekent dat Bardiani zichzelf vervolgens moet schorsen als ploeg volgens de MPCC geloof ik, of niet? Het nut van regels waar je je niet aan houdt ontgaat mij, het ondergraaft de hele MPCC #tandelozetijger2?
20 mei 2015 11:00
@KnightBiker:
Volgens mij kan een laag cortisol-niveau duiden op overtraining. Dat hoeft de renner nog niet te merken, maar als hij vervolgens 3 weken keihard gaat koersen kan hij zichzelf over de kling jagen.
Daarnaast kan het duiden op gerommel met doping.
20 mei 2015 11:00
Net omdát het eerder een gentlemen's agreement is zouden deze regels wel eens beter bekeken moeten worden, en kijken of er geval per geval écht aanleiding is uit wedstrijd te houden.
20 mei 2015 11:01
Dit is precies de reden waarom buitenlandse ploegen beter presteren als in de andere landen waar vaak meer gelovigen wonen.
20 mei 2015 11:02
Waarom maken ze naam van die renner niet bekend? Bij openheid en transparantie is de wielersport gebaat. Nu lijkt het al weer of er wat te verdoezelen is.
20 mei 2015 11:12
Grocery?
20 mei 2015 11:28
Die hele MPCC is een farce, zo'n organisatie of instelling heeft pas nut als meer dan 90% van de ploegen zich erbij aansluit en zich vervolgens ook houd aan de gemaakte afspraken.
20 mei 2015 11:30
MPCC is vaak nuttig voor kleinere ploegen. Regelmatig hangen wildcards af van het MPCC lidmaatschap. Ik zou zeggen: royeren die hap :D

edit: er zit een essentieel verschil tussen vrijwillig en vrijblijvend. Vrijwillig lid van de MPCC betekent niet dat je je vrijblijvend kan conformeren naar de regelementen.
20 mei 2015 11:30
Geweldig dit. De ene dag wordt een regel nageleefd die een grote ronde om zeep kan helpen, en de dag daarna toont een ploeg weer aan hoe ziek de sport nog steeds is. Als een ploeg zelf een moeilijke beslissing moet nemen gaat het eigenbelang nog steeds voor blijkbaar, waarom gelden deze regels maar voor een paar ploegen?

Belachelijk wat we allemaal meemaken.

En ik weet dat dit een voluntaire organisatie is. Maar dat hoort niet uit te maken, je kan niet joinen om te pretenderen voor het schone wielrennen te zijn en vervolgens je niet houden aan de regels die daar bij horen. T is toch om verdrietig van te worden?
20 mei 2015 11:35
wielerfan1987, 60% van de WT ploegen is lid (10/17) en 100% van de Pro conti teams (20/20); totaal is dat 81 %. dat komt toch aardig in de buurt van je 90%
20 mei 2015 11:40
MPCC is een wassen neus. Vooral bedoeld om het tegenover organisatoren, sponsoren, Zonneveld etc te laten lijken dat we nu eindelijk goed bezig zijn met zijn allen. Maar het is net zo makkelijk om om de MPCC-regels heen te rotzooien als om de reguliere UCI-regels.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.