Bart De Clercq staat voor rentree: “Het kriebelt nog altijd”

dinsdag 12 februari 2019 om 17:29
Bart De Clercq staat voor rentree: “Het kriebelt nog altijd”

Bart De Clercq tijdens het traningskamp in januari - foto: Cor Vos

Aankomende zaterdag begint de tiende editie van de Tour of Oman (2.HC). Een opvallende naam aan het vertrek: Bart De Clercq. De 32-jarige renner van Wanty-Gobert maakt na ruim één jaar afwezigheid weer zijn rentree. “Ik kijk er enorm naar uit”, zo vertelt hij in gesprek met Sporza.

Op dinsdag 2 januari 2018 sloeg het noodlot toe voor De Clercq. De ervaren klimmer kwam tijdens een trainingstocht zwaar ten val. De kersverse aanwinst van – toen nog – Wanty-Groupe Gobert liep hierbij een subcapitale heupfractuur op.

Het was al snel duidelijk dat De Clercq zich kon opmaken voor een langdurige revalidatieperiode. “Om terug te keren in competitie is het een kwestie van maanden”, zo voorspelde ploegdokter Joost De Maeseneer. Het bleek een wel zeer optimistische inschatting.

Bart De Clercq in betere tijden: als winnaar van een Giro-etappe – foto: Cor Vos

Heupprothese
Sterker nog: er ontstond twijfel of De Clercq zijn carrière überhaupt wel kon voortzetten. “Bij die stomme val brak ik mijn heupkop”, zo kijkt de renner nu terug. “Later bleek ook het kraakbeen beschadigd.” Sinds enkele maanden heeft de Belg dan ook een heupprothese.

“De enige juiste keuze”, aldus De Clercq. “We hebben lang gewacht, aangezien ik deze zomer 33 word. Als mens is het heel jong om dan al een prothese te krijgen. We hebben eerst gekeken naar alle andere opties, maar er was geen andere keuze. De voorbije maanden zijn zwaar geweest, maar nu gaat alles goed.”

“Specifieke doelen? De Tour”
Na een moeilijke periode kan de ex-renner van Lotto Soudal weer vooruit kijken. “Als ik fiets, voel ik geen verschil”, is hij optimistisch. “Er zit nog wel wat krachtsverschil in mijn benen, maar het kriebelt nog altijd. Het kriebelt nog teveel om nu al te stoppen. Bovendien doet de motor het nog altijd.” Of De Clercq dit seizoen nog specifieke doelen heeft? “Het is een drijfveer om in optimale conditie aan de Tour te beginnen.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Headlines

Materiaalzone