Bas van der Kooij verslaat Roy Jans na fotofinish in Antalya, Van der Poel levert leiderstrui in
foto: Tour of Antalya
vrijdag 22 februari 2019 om 11:24

Bas van der Kooij verslaat Roy Jans na fotofinish in Antalya, Van der Poel levert leiderstrui in

De tweede etappe in de Tour of Antalya is gewonnen door Bas van der Kooij. In de straten van Antalya versloeg de 23-jarige Nederlander Roy Jans in een massasprint. Het verschil tussen beide renners was dermate klein dat een finishfoto moest uitwijzen wie tot ritwinnaar werd uitgeroepen. Van der Kooij neemt in het algemeen klassement de leiding over van Mathieu van der Poel.

De etappe kende een onstuimige beginfase waarin veel werd aangevallen. Geen enkele renner wist genoeg voorsprong te nemen om een kopgroep te beginnen. Corendon-Circus, de ploeg van klassementsleider Van der Poel, hield de controle in de grote groep. De Belgische ProContinental ploeg reed vandaag in dienst van Roy Jans.

Na een veertigtal kilometer slaagde een aantal renners erin zich van het peloton los te maken. Uiteindelijk ontstond er een kopgroep van drie renners, bestaande uit Muhammed Atalay, Ylber Sefa en Sebastian Ryttersgaard. Zij wisten een voorsprong van zo’n anderhalve minuut te behalen.

Mathieu van der Poel op kop
De achtervolging op het drietal werd, met nog anderhalf uur koers te gaan, geleid door niemand anders dan Van der Poel. De Nederlands kampioen nam het peloton op sleeptouw en verkleinde eigenhandig de voorsprong. Door een lekke voorband moest hij zich laten uitzakken naar de volgwagen, waardoor de voorsprong weer kon oplopen.

Na een wielwissel herstelde de situatie zich en werd het verschil met de spits van de wedstrijd geleidelijk teruggebracht. Op elf kilometer van de streep werden de koplopers weer ingehaald.

De etappe eindigde – net als de openingsrit – in een massasprint, waarin Monkey Town-renner Van der Kooij net iets eerder de finishlijn passeerde dan Corendon-Circus-sprinter Jans. De jonge Nederlander werd pas als winnaar uitgeroepen na het bestuderen van de fotofinish. Van der Kooij, die in de openingsrit als derde eindigde, neemt in het algemeen klassement de leiderstrui over van Van der Poel.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.