Baska klopt Groenewegen in Handzame Classic
vrijdag 18 maart 2016 om 17:04

Baska klopt Groenewegen in Handzame Classic

Erik Baska heeft de Handzame Classic op zijn naam geschreven. De renner van Tinkoff won na een wedstrijd van 199 kilometer de massasprint. Dylan Groenewegen eindigde op een tweede plaats, voor Gianni Meersman.

Twee aanvallers
In de razendsnelle openingsfase bleef het in West-Vlaanderen mede door de hoge gemiddelde snelheid lang gesloten. Tom Devriendt (Wanty-Groupe Gobert) en Gijs Van Hoecke (Topsport Vlaanderen-Baloise) slaagden er uiteindelijk in om weg te geraken. De twee ontsnapten uit het peloton en reden een voorsprong van meer dan drie minuten bij elkaar. Toch werd het duo al vrij vroeg ingerekend door het peloton. Op negentig kilometer voor het einde volgde er een algehele hergroepering.

Ruijgh in de vlucht
Er ontstond een nieuwe kopgroep van zeven man, met onder meer de Nederlander Rob Ruijgh (Crelan-Vastgoedservice). Hij had gezelschap van de Pool Marcin Bialoblocki (One), de Deen Michael Reihs (Stölting), de Belgen Jonas Rickaert (Topsport Vlaanderen-Baloise) en Gianni Marchand (Cibel-Cebon) de Brit Daniel Patten (Team Wiggins) en de Noor Markus Hoelgaard (Team Joker). Het peloton maakte in de slotfase, waarin drie maal een omloop van 15,7 kilometer moest worden afgelegd, jacht op de zeven leiders. Toen het peloton naderde, ging Bialoblocki er een ronde voor het einde tijdens de beklimming van de Ruidenberg alleen vandoor. De Pools kampioen tijdrijden slaagde er echter niet in om een massasprint te voorkomen. Op elf kilometer van de finish werd hij bijgehaald door het peloton.

Groenewegen te vroeg op kop
In de sprint om de overwinning kwam Groenewegen (die in de slotfase nog een lekke band kreeg) als eerste op kop, maar wist Baska nog langszij te komen en als eerste de finish te passeren. De 22-jarige neo-prof boekt hiermee zijn eerste zege hij de beroepsrenners.

In het klassement om de Napoleon Games Cycling Cup blijft Niki Terpstra (die in Handzame niet aanwezig was) met 134 punten aan de leiding. Groenewegen volgt met 130 punten als tweede.

RIDE Magazine
32 Reacties
Sorteer op:
18 maart 2016 21:22
@BPC
Ik ben 't helemaal met je eens, alleen Van Lerberghe en Looij kwamen ook aardig dichtbij.
18 maart 2016 21:44
'tijd genoeg'

Haha, Purito, je moest eens weten :) Ik ben gewoon snel.
18 maart 2016 21:55
Ik kon de koers helaas niet zien maar als ik alles zo lees heeft tlj vandaag toch even zijn rug gerecht voor groenewegen. Helaas kon hij het niet belonen met een overwinning. Wat we trouwens wel weer opvalt is dat steven lammertink weer niet heeft uitgereden, neem aan dat hij weer veel werk heeft verricht in het begin van de etappe maar vindt het toch jammer dat hij op t moment alleen bij tijdrijden goed genoeg lijkt te zijn voor de worldtour
18 maart 2016 22:21
toch wel een verassende winnaar als je hier alle namen leest die mee doen
maar ik vind het wel mooi die jonge knapen.
18 maart 2016 23:46
die baska reed vorig jaar bij de beloften al heel goed !!
19 maart 2016 03:09
Mooie zege van deze voor mij nog onbekende jongen. Had natuurlijk wat geluk dat LottoNL zo ondoordacht van ver aanzette en Wagner ervoor zorgde dat Groenewegen van veel te ver op kop moest komen, maar leek toch ook gewoon sneller dan de rest, dus gewoon verdiend!
19 maart 2016 09:43
Idee om het klassement van de Napoleon Games ook nu onder deze topics te plaatsen? De rituitslag weten de meesten wel te vinden op PCS, maar de tussenstand van de Naopleon Games is wat lastiger...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.