Basso is beste klimmer op Zoncolan (+beeld)
zondag 23 mei 2010 om 19:19

Basso is beste klimmer op Zoncolan (+beeld)

De vijftiende etappe van de Ronde van Italië is gewonnen door Ivan Basso. Op de slotklim, de bijzonder steile Monte Zoncolan, versloeg hij al zijn concurrenten. Cadel Evans en Michele Scarponi waren daarvan de besten, maar verloren al meer dan een minuut. Bauke Mollema kwam als 13e binnen, op vier minuten en zes seconden van de winnaar. De roze trui blijft om de schouders van David Arroyo, maar Ivan Basso staat nu derde op drie minuten en 33 seconden.

13 kilometer na de start was het al raak: een ontsnapping van zes man was gevormd en die zou tot op de slotklim dragen. Jérôme Pineau (Quick-Step), Jackson Rodríguez (Androni Giocattoli), Ludovic Turpin (Ag2r), Francesco Reda (Quick-Step), Guillaume Le Floch (Bouygues) en Nico Sijmens (Cofidis) kregen heel snel een grote voorsprong.

Voordat de eerste klim, de Sella Chianzutan, op werd gereden, hadden de koplopers nog bijna een kwartier voorsprong. Dat verminderde echter snel. In het peloton deed Liquigas, net als de vorige dagen, goed haar best en het verschil liep terug tot acht minuten. Klim nummer twee, de Passo Duran, betekende voor Reda het einde van de vlucht. De rest van de kopgroep kon het tempo wel bijbenen en hield op de top nog vijf minuten over.

Bauke Mollema had voor de beklimming van de voorlaatste berg nog altijd drie ploegmaats in het peloton: Pieter Weening, Steven Kruijswijk en de Colombiaan Mauricio Ardila. Toen ook deze Sella Valcalda voorbij was, hadden de koplopers nog maar enkele minuten voorsprong. Het bleek niet genoeg.

Sylwester Szmyd leidde het peloton de gevreesde Zoncolan op, waar Guillaume Le Floch de eerste afvaller was geweest voorin. Sijmens trok even later alleen verder, maar zag halverwege Ludovic Turpin alsnog voorbij komen. Zij werden bijgehaald door Basso en Evans, die onder impuls van Scarponi uit het pelotonnetje waren gesprongen. De Italiaan zelf merkte echter al snel dat het tempo hem te gortig werd.

Basso deed voorin bijna al het werk en werd dat met nog drieënhalve kilometer te gaan flink zat. Zittend reed hij weg van zijn Australische rivaal en die voorsprong zou hij gedurende de rest van de klim alleen nog maar uitbouwen, tot uiteindelijk één minuut en negentien seconden. Achter Evans liet Scarponi niet lang op zich wachten, gevolgd door de goed indelende Cunego en even later Vinokourov, die de schade wist te beperken.

Giro d’Italia 2010 (2.HC)
Etappe 15: Mestre – Monte Zoncolan (222 km)

1. Ivan Basso (Italië/Liquigas-Doimo) 6u21m58s
2. Cadel Evans (Australië/BMC Racing Team) +1m19s
3. Michele Scarponi (Italië/Androni Giocattoli) +1m30s
4. Damiano Cunego (Italië/Lampre-Farnese Vini) +1m58s
5. Alexander Vinokourov (Kazachstan/Astana) +2m26s
6. Carlos Sastre (Spanje/Cervélo) +2m44s
7. Vincenzo Nibali (Italië/Liquigas-Doimo) +3m07s
8. Marco Pinotti (Italië/HTC Columbia) +3m20s
9. Daniel Martin (Ierland/Garmin Transitions) +3m31s
10. John Gadret (Frankrijk/Ag2r-La Mondiale) +3m45s

13. Bauke Mollema (Nederland/Rabobank) +4m06s
17. Steven Kruiswijk (Nederland/Rabobank) +5m30s

Complete uitslag

Algemeen klassement na etappe 15
1. David Arroyo (Spanje/Caisse d’Epargne) 67u48m42s
2. Richie Porte (Australië/Saxo Bank) +2m35s
3. Ivan Basso (Italië/Liquigas-Doimo) +3m33s
4. Carlos Sastre (Spanje/Cervélo) +4m21s
5. Cadel Evans (Australië/BMC Racing Team) +4m43s
6. Aleksandr Vinokoerov (Kazachstan/Astana) +5m51s
7. Vincenzo Nibali (Italië/Liquigas-Doimo) +6m08s
8. Michele Scarponi (Italië/Androni Giocattoli) +6m34s
9. Linus Gerdemann (Duitsland/Team Milram) +7m12s
10. Robert Kiserlovski (Kroatië/Liquigas-Doimo) +8m13s

14. Bauke Mollema (Nederland/Rabobank) 14m35s

Complete klassement

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.