Bastianelli wint Ronde van Drenthe, Kopecky vijfde
foto: Cor Vos (archief)
zondag 17 maart 2019 om 15:22

Bastianelli wint Ronde van Drenthe, Kopecky vijfde

Marta Bastianelli heeft in Hoogeveen de Ronde van Drenthe op haar naam geschreven. De Italiaanse renster van Virtu was in de tweede wedstrijd om de Women’s WorldTour na een koers van 165,7 kilometer de snelste in een sprint van drie. Chantal Blaak (Boels-Dolmans) finishte als tweede, voor Ellen van Dijk (Trek-Segafredo).

Zware weersomstandigheden
Na de start in Zuidwolde begon het peloton aan een tocht waarin het onder meer te maken kreeg met harde wind, regen en zelfs hagel. Tijdens de eerste beklimming van de VAM-berg brak het peloton in vijf verschillende groepen. Marianne Vos (CCC-Liv) kwam als eerste boven. Verschillende rensters waagden in de Drentse wind en regen een poging om weg te geraken. De Poolse Marta Lach (CCC-Liv) en de Italiaanse Maria Vittoria Sperotto (Bigla Pro Cycling) waagden een poging, maar slaagden er niet in om voorop te blijven.

Waaiers
De wind zorgde ervoor dat het peloton in verschillende waaiers uiteen spatte. Vooraan ontstond een kopgroep van 17 rensters, met onder meer Vos, Kirsten Wild (WNT-Rotor), Lucinda Brand (Sunweb) en Blaak en Amy Pieters (Boels-Dolmans). Grace Brown (Mitchelton-Scott) was de volgende renster die de aanval koos. Zij kwam als eerste boven tijdens de derde passage van de VAM-berg en slaagde er vervolgens in om een voorsprong van meer dan twee minuten bij elkaar te rijden. In de jacht op Brown kwamen verschillende groepen samen.

Brown neemt rotonde verkeerd
De Australische tijdritkampioene kreeg het lastig en zag haar achtervolgers dichterbij komen. Op de Drentse keienstroken verloor zij gaandeweg tijd, al bleef vuurwerk uit. In de laatste twintig kilometer slonk haar voorsprong snel, waarna met nog 15 kilometer te gaan een hergroepering volgde nadat zij op een rotonde een verkeerde afslag nam.

Sprint met drie
Op de laatste keienstrook van de dag opende een versnelling van Blaak de finale. Van Dijk – die eerder in de rit nog ten val kwam – reed vervolgens haar concurrenten uit het wiel. Zij pakte enkele meters, waarna Blaak en Marta Bastianelli (Virtu Cycling) in de achtervolging gingen. In de straten van Hoogeveen kwamen de drie samen. Zij zouden gaan sprinten voor de overwinning.

De Nederlandse dames dwongen Bastianelli op kop. Blaak maakte er een lange sprint van, maar werd opgevangen door Bastianelli. De Italiaanse beschikte over het snelste eindschot en passeerde als eerste de finish, voor Blaak en Van Dijk. Lotte Kopecky (Lotto Soudal Ladies) was op een vijfde plek de beste Belgische.

Voor Bastianelli is het haar tweede zege van het seizoen. Eerder deze maand won zij in België de Omloop van het Hageland.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.