Bauke Mollema baalt na niet-selectie voor Tour: “Dit was misschien wel mijn laatste kans”
foto: Cor Vos (archief)
dinsdag 25 juni 2024 om 14:22

Bauke Mollema baalt na niet-selectie voor Tour: “Dit was misschien wel mijn laatste kans”

Lidl-Trek trekt zonder Nederlanders naar de Tour de France. Ook Bauke Mollema is – tot zijn eigen teleurstelling – niet geselecteerd voor La Grande Boucle. “Dit is heel jammer, want ik was er klaar voor. Mijn waardes zijn beter dan ooit”, geeft hij aan in gesprek met De Telegraaf.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Het is voor de inmiddels 37-jarige Mollema het tweede jaar op rij dat hij niet mee mag naar de Ronde van Frankrijk. Zag hij het ook aankomen? “Nadat ik ziek was geworden in de Ronde van Zwitserland en moest afstappen, zag ik de bui al hangen. Dat de ploeg geen vertrouwen in me heeft, is teleurstellend, daar ben ik eerlijk in. De afgelopen weken heb ik er keihard voor getraind.”

“Ik ben zelfs sinds twee jaar weer op hoogtestage gegaan op de Sierra Nevada. Mijn waardes zijn beter dan ooit. Nu is de ploeg meer om onze sprinter Mads Pedersen gebouwd. Toch dacht ik na het afhaken van Tao (doelt op Tao Geoghegan Hart, die nog te veel last heeft van de gevolgen van zijn valpartij in het Critérium du Dauphiné, red.) dat – hoe vervelend het ook voor hem is – ik zijn plek zou krijgen.”

Van hoop naar teleurstelling
Mollema baalt dus als een stekker dat hij er opnieuw niet bij is in de Tour, ook al omdat de jaren beginnen te tellen. “Weet je wat het is? In eerste instantie was ik er in de winter niet van uit gegaan dat ik de Ronde van Frankrijk zou rijden. Onze ploeg is in de breedte zoveel sterker geworden, dat mijn kans op deelname niet groot was. Totdat ik in de heuvelklassiekers en Ronde van het Baskenland opeens heel goed reed en er wel weer een kans was.”

“Toen ben ik er weer in gaan geloven, maar helaas reis ik niet af naar Italië. Dat is extra zuur omdat dit vanwege de steeds sterker wordende concurrentie misschien wel mijn laatste kans was om de Tour te rijden. De motivatie is nu wel even weg, ja. Van het rijden van de Ronde van Wallonië of Burgos raak ik niet gemotiveerd. En ik hoef ook niet in de Ronde van Spanje te starten. Dat is vorig jaar niet bevallen.”

De ervaren klimmer gaat nu eerst met zijn gezin op vakantie naar een camping in Frankrijk (“ik weet wel zeker dat ik geen Tour ga kijken”), maar Mollema ziet niet bij de pakken neer. “Dit is een momentopname. Teleurstellingen horen bij topsport en juist dit jaar merkte ik weer dat ik stappen aan het maken was. Ik heb een nieuwe trainer en dat sorteert zijn effect. Dat ik de Tour niet mag rijden, is vervelend en zorgt even dat de motivatie weg is, maar die komt wel weer terug.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.